Τέσσερις νεκροί ο απολογισμός του "Γηρυόνη"

Τέσσερις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από την κακοκαιρία "Γηρυόνης" που έπληξε ραγδαία τη χώρα μας.

Δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Κυριακής στο Αντίρριο όταν το σκάφος τους αναποδογύρισε εξαιτίας της κακοκαιρίας. Μια 75χρονη γυναίκα με ειδικές ανάγκες έχασε τη ζωή της στην Ιαλυσό της Ρόδου καθώς δεν μπόρεσε να αντιδράση όταν είδε τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει μέσα στο σπίτι της. Άλλη μια γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Κω την ώρα που κολυμπούσε καθώς παρασύρθηκε από τα κύματα.

Μπορεί η κακοκαιρία "Γηρυόνης" να έχει περάσει στην τρίτη και τελευταία φάση της από

το πρωί της Τρίτης, όμως δεν έχει σταματήσει να δημιουργεί κατά τόπους προβλήματα. Στη διάρκεια της νύχτας βροχοπτώσεις σημειώθηκαν κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, στο Αιγαίο, στο Νότιο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο, ενώ καταιγίδες υπήρξαν στο Αιγαίο, στο Νότιο Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές τους.

Ποτάμια οι δρόμοι στη Θάσο

Συνεχίζονται για ένα ακόμα 24ωρο τα προβλήματα στη Θάσο, εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης, που ξεκίνησε χθες το βράδυ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα το πρωί, ευτυχώς όχι όμως με την ίδια ένταση, επηρεάζοντας ωστόσο σημαντικά κυρίως το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.

Εξαιτίας της παρατεταμένης βροχόπτωσης πλημμύρισαν πάλι εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και σπίτια στον Λιμένα, υπερχείλισαν ρέματα, ενώ σημειώθηκαν προβλήματα στη Σκάλα Ποταμιάς και την Παναγία. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε εκ νέου η συνδρομή της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την απομάκρυνση ανθρώπων και την άντληση νερών από υπόγεια.

Τα εκσκαφτικά μηχανήματα συνεχίζουν αδιάκοπα τη δουλειά τους και όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Κυριακίδης, "η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχαν τα μηχανήματα ώστε να απομακρύνουν φερτές ύλες, να κάνουν διανοίξεις στις κοίτες των χειμάρρων και τους αγροτικούς δρόμους. Τα μηχανήματα δουλεύουν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Τόσο ο στρατός, όσο και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο δήμος αλλά και ιδιώτες από τις λατομικές επιχειρήσεις με το δικό τους εξοπλισμό, συνδράμουν προκειμένου οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων, διάνοιξης αγροτικών δρόμων και απομάκρυνσης όλων των φερτών υλικών να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς".

"Θα τολμούσα ωστόσο να πω", συνεχίζει ο δήμαρχος, "ότι μετά τη χθεσινοβραδινή κακοκαιρία γυρίσαμε πάλι στο μηδέν, καθώς η ένταση της βροχής ήταν μεγάλη οπότε πάλι πλημμύρισαν οικισμοί και υπήρχαν μεγάλες αποθέσεις φερτών υλικών. Για το λόγο αυτό έχουμε βγάλει και ανακοίνωση, με την οποία συστήνουμε στους δημότες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ενώ σε κάποιες περιοχές ούτε σήμερα λειτούργησαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης".

Την ίδια στιγμή ξεκίνησε σταδιακά η καταγραφή των ζημιών στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις. Ήδη στο δημαρχείο του νησιού στην πρωτεύουσα της Θάσου, τον Λιμένα, έχει συσταθεί γραφείο που δέχεται τις αιτήσεις των δημοτών τα σπίτια των οποίων έχουν πληγεί από την έντονη κακοκαιρία, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων. Επίσης, από αύριο κλιμάκιο της Περιφέρειας θα επισκεφθεί το νησί, προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και στις επιχειρήσεις.

Μεγάλο όμως είναι το πλήγμα στο ζωικό κεφάλαιο και τις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού, καθώς πολλά αιγοπρόβατα πνίγηκαν και πολλά μελίσσια καταστράφηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους που τα παρέσυραν. Ο κ. Κυριακίδης εκτιμάει ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει από τον ΕΛΓΑ και η καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες.

Το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.grκατέγραψε τα μεγαλύτερα ολικά ύψη βροχής -από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το πρωί την Τρίτης- στη Θάσο. Ένα νέο κύμα ισχυρών βροχών έδωσε 138 χιλιοστά βροχής στον Λιμένα Θάσου, κάτι που δημιούργησε νέα προβλήματα στο νησί. Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Λιμένα Θάσου, κατά τις τελευταίες έξι μέρες έχουν πέσει συνολικά 464 χιλιοστά βροχής ενώ καθ' όλο το 2018 είχαν πέσει μόλις λίγα περισσότερα από 600 χιλιοστά.

Κλειστοί δρόμοι σε Χαλκιδική και Ημαθία

Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα επίσης στην Ιερισσό και στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Από τις δυο αυτές περιοχές, η Πυροσβεστική, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, δέχθηκε 25 κλήσεις και πραγματοποίησε 14 αντλήσεις. Εξάλλου στην Ιερισσό στήθηκε επιχείρηση για την μεταφορά άνδρα που είχε εγκλωβιστεί σε ποιμνιοστάσιο και είναι καλά στη υγεία του.

Τα έντονα καιρικά φαινόμεα προκάλεσαν προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε ορισμένους επαρχιακούς δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας, λίγες μόνο ημέρες μετά το πρώτο κύμα κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στον νομό Χαλκιδικής, κλειστή στο τριακοστό πρώτο χιλιόμετρο ( ύψος Πλατανόρεμα) παραμένει η επαρχιακή οδός Πολυγύρου– Ιερισσού, λόγω καθίζησης που έχει υποστεί το οδόστρωμα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις της περασμένης Παρασκευής. Κλειστός – στο πρώτο χιλιόμετρο- είναι ο επαρχιακός δρόμος Ολυμπιάδας - Βαρβάρας. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στην παραλιακή –χωμάτινη- οδό του οικισμού Γαλήνη στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Στον νομό Ημαθίας κλειστοί είναι οι δρόμοι Βέροιας – Λαζοχωρίου όπως και Μακροχωρίου– Ταγαροχωρίου, καθώς έχει ανέβει η στάθμη του ποταμού Τριπόταμου.

Ζητούν να κηρυχθεί η Ρόδος σε κατάσταση έκτακτης

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε τη νύχτα και η Ρόδος, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους.

Την κήρυξη του νησιού της Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε χθες το βράδυ το νησί.

https://youtu.be/RDPXhe9uyVM

Αποκαρδιωτικές εικόνες στην Κινέτα

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες καταστροφής που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην Κινέτα: μπάζα και λάσπη παντού, ξεριζωμένα δέντρα, ακινητοποιημένα οχήματα.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην Αθηνών-Κορίνθου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας έγινε χθες το βράδυ, καθώς απομακρύνθηκαν νερά και φερτά υλικά που είχαν συσσωρευτεί.

Την Κινέττα φωτογράφισε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, ο οποίος πέρασε τη Δευτέρα πάνω από την Ελλάδα μετά το πέρασμα του μετώπου της κακοκαιρίας "Γηρυόνης", που προκάλεσε πλημμύρες στη Δυτική Αττική και στην Ανατολική Κορινθία.

Η φωτογραφία αποκαλύπτει την αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας της θάλασσας από τις απορροές των χειμάρρων στην περιοχή, ενώ διακρίνονται και οι καμένες εκτάσεις στην Κινέττα από τη μεγάλη πυρκαγιά του περυσινού Ιουλίου.

Όπως επισημαίνει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, "για ακόμη μια φορά έπειτα από μεγάλες δασικές πυρκαγιές έχουμε σοβαρά προβλήματα καθιζήσεων και πλημμυρών, κάτι που δείχνει το μεγάλο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο των πυρκαγιών".

Την ικανοποίησή του για τους ρυθμούς αποκατάστασης της ομαλότητας στην περιοχή της Κινέτας "χάρη και στην άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής", εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, κατά την επιστροφή του από την αυτοψία που πραγματοποίησε νωρίτερα στην περιοχή κλιμάκιο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, αρμόδιο για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος Δημ. Οικονόμου.

Μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου επιχειρούν συνεχώς για την απομάκρυνση των φερτών υλικών, ενώ κλιμάκια καταγράφουν τις ζημιές σε περιουσίες και οικίες. "Το ζητούμενο είναι να αποκατασταθούν και να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πληγέντες όπως και να θωρακιστεί αποτελεσματικά η περιοχή", υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής, ανακοινώνοντας την πρόθεση της περιφέρειας "να χρηματοδοτήσει τα αντιπλημμυρικά έργα που θα ακολουθήσουν για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον".

Παρών στην αυτοψία και ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ο οποίος διαβεβαίωσε για την πλήρη αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής και για την σύντομη εξομάλυνση των προβλημάτων και στην περιοχή της Πίκας στο "μάτι του κυκλώνα", όπως το αποκάλεσε.

Ως βασικές αίτιες της καταστροφής που συντελέστηκε εντός περίπου 2- 3 ωρών, ο κ. Σταμούλης ανέφερε τον συνδυασμό της ύπαρξης του καμένου -από τον Ιούλιο του 2018- άνωθεν πευκοδάσους, με την ισχυρή βροχόπτωση (150-200 χιλιοστόμετρα που ισοδυναμούν με την ποσότητα στη διάρκεια μισού έτους). Η έλλειψη ριζικού συστήματος στα καμένα όσο και τα κορμοδέματα παρασύρθηκαν από το νερά και την λάσπη φράζοντας τελείως το ρέμα. "Ουσιαστικά εξαφανίστηκε ο χείμαρρος από τους τόνους των φερτών υλικών", επισήμανε, προσθέτοντας ότι "εκεί έχουν εστιάσει τα μηχανήματα και τα συνεργεία, προκειμένου να γίνει διάνοιξη και αποκατάσταση των πρανών, ώστε να μην παρεμποδίζεται η απορροή". Ενημέρωσε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ουσιαστικά έχει αντλήσει τα νερά από τα κτίσματα και τα υπόγεια, ενώ για τον καθαρισμό τους από την απομείνασα λάσπη "θα επιστρατευτούν βοθροφόρα και άλλα ειδικά μηχανήματα".

"Ευτυχώς δεν είχαμε απώλειες και δεν απορρυθμίστηκαν οι ζωές των κατοίκων, καθώς η περιοχή δεν είναι τόσο αστική όσο παραθεριστική και αυτήν την περίοδο σχεδόν αδειανή, ενώ δεν διαθέτει ούτε καν σχολείο", τόνισε ο κ. Σταμούλης. Ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια της περιφέρειας και του δήμου καταγράφουν τα προβλήματα, ενώ επί ποδός είναι και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου παρέχοντας κάθε είδους βοήθεια, κατέληξε.

Κατά την τρίτη φάση του "Γηρυόνη", η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως και τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο στο Νότιο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Πηγή: Capital.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νεκροι, το νησι, αιγαιο, απε-μπε, στρατος, σχολεια, ελγα, νέα, ροδος, https, ελλαδα, meteo.gr, αθηνα, κρητη, capital, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, διακοπη ρευματος, www.meteo.gr, meteo, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, ελγα αποζημιωσεις, πυρκαγιες, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, γυναικα, δουλεια, δορυφορος, εικονες, ελγα, θρακη, ιονιο, νησι, πυροσβεστικη, υγεια, υψος, φωτογραφια, χαλκιδικη, ωρα, capital, capital.gr, ελεος, αιτησεις, απε, απε-μπε, αττικη, βοηθεια, βραδυ, γινει, γρηγορης, δεντρα, δευτερα, διευθυνση, δημος, δειχνει, δρομος, δικτυο, δυτικη αττικη, δυτικη, εγινε, υπαρχει, ελλειψη, εργα, εξι, ζωη, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, θασο, κεφαλαιο, κυμα, κυματα, λογο, μακεδονια, μηδεν, νυχτα, μπε, οδος, ουσιαστικα, οχηματα, προβληματα, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, σπιτι, σπιτια, τμημα, τριτη, φορα, ωρες, χωρα, μια φορα, πληροφοριες, θεματα, υλικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα