Τέσσερα βήματα για αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων για την Ελλάδα πραγματοποιούνται σε εποικοδομητικό κλίμα και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε τη Δευτέρα το Εurogroup να λάβει και τις αποφάσεις, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Κομισιον Ολι Ρεν.

Ήταν η τρίτη συνεχόμενη μέρα που ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής πήγε κόντρα στις

φήμες και τους ψιθύρους περί αναβολής της λήψης των αποφάσεων σχετικά με τη χώρα μας για αργότερα μέσα στο μήνα και επειδή θεωρείται πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις εάν δεν είναι βέβαιος για κάτι, η επιμονή του θα πρέπει να εκληφθεί ως θετικός οιωνός, εν όψει τις κρίσιμης συνεδρίασης της 12ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν για να φτάσουμε τη Δευτέρα σε αποφάσεις θα πρέπει να γίνουν τέσσερα πράγματα, δύο από την Ελλάδα και δύο από τους εταίρους. Η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει το «πακέτο» των διαρθρωτικών μέτρων και τον Προϋπολογισμό, ενώ οι πιστωτές της να βρουν λύση στο χρηματοδοτικό κενό που θα επιφέρει η διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής (γύρω στα 30 δισ. ευρώ), καθώς επίσης και στη βιωσιμότητα του χρέους.

Παραδέχθηκε χθες ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις μεταξύ των πιστωτών σε εποικοδομητικό κλίμα και ο ίδιος αναμένει ότι θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις στο Εurogroup.

Δραματικά έξω στις προβλέψεις που είχε κάνει την περασμένη άνοιξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έπεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προχώρησε χθες στο πλαίσιο της φθινοπωρινής οικονομικής έκθεσης σε μια αναθεώρηση προς το χειρότερο βασικών δεικτών, όπως του ΑΕΠ, της ανεργίας και του χρέους.

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών έπεσαν έξω γιατί δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν το βάθος της ύφεσης που προκάλεσαν τα συνεχή «πακέτα» λιτότητας, και όταν χάνεις το βασικό δείκτη, τότε είναι αδύνατον να προβλέψεις τους υπόλοιπους.

Η Κομισιόν προέβλεπε την περασμένη άνοιξη ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει 4,7% το 2012 και θα παραμείνει αμετάβλητο το 2013, ενώ τώρα προβλέπουν υποχώρηση του ΑΕΠ 6% φέτος και 4,2% του χρόνου.

Για την ανεργία προέβλεπε ότι θα κυμανθεί στο 19,7% του ενεργού πληθυσμού το 2012 και στο 19,6% το 2013, ενώ τώρα παραδέχεται ότι θα είναι δραματικά ψηλότερα και θα φτάσει στο 23,6% φέτος και 24,0% του χρόνου.

Στην πρόβλεψη για το δημόσιο χρέος έχασαν την… μπάλα, αφού η απόκλιση προς το χειρότερο φτάνει τις 16 ποσοστιαίες μονάδες για το 2012 και στις 20 μονάδες για το 2013.

Στην έκθεση επιχειρούν να δικαιολογήσουν την αποτυχία να προβλέψουν την εξέλιξη του χρέους, αποδίδοντας την απόκλιση στις αναθεωρήσεις του ονομαστικού ΑΕΠ, τη συνέχιση της ύφεσης, αλλά και την περιορισμένη πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις. Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 188,4% του ΑΕΠ, το 2013 και στο 189,9% του ΑΕΠ, το 2014, ενώ, στη συνέχεια, προβλέπει μείωσή του με ταχείς ρυθμούς που θα υποστηριχθεί από μία ισχυρότερη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και τη βελτίωση των μεγεθών του Προϋπολογισμού.

Αναφερόμε

Keywords
Τυχαία Θέματα