Τερέζα Μέι vs Άντρεα Λίντσομ

15:02 8/7/2016 - Πηγή: Antinews

Η επόμενη ηγέτης των Συντηρητικών και η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας θα είναι γυναίκα. Πώς συγκρίνονται οι δύο διεκδικητές;

Τερέζα Μέι

Ηλικία: 59

Θέση: Υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής Μέιντενχεντ από το 1997

Εκπαίδευση: Κλασικές σπουδές, πτυχίο στη Γεωγραφία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Δουλειά προ πολιτικής: Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Αγγλίας

Οικογένεια: Το μόνο παιδί ενός εφημέριου της Εκκλησίας της Αγγλίας. Μεγάλωσε στο Οξφορντσαϊρ. Παντρεμένη

επί 36 χρόνια, χωρίς παιδιά.

Εκτός καθήκοντος: Προφυλάσσει την προσωπική της ζωή - και έχει πει ότι μετάνιωσε που δεν έκανε παιδιά. Απολαμβάνει τον ελεύθερο χρόνο στην κουζίνα και ισχυρίζεται ότι έχει 100 βιβλία μαγειρικής. Είναι οπαδός του κρίκετ.

Αντρεα Λίντσομ

Ηλικία: 53

Θέση: Υπουργός Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, βουλευτής στο Νότιο Νορθαμπτονσάιρ από το 2010

Εκπαίδευση: Κλασικές σπουδές, πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ

Δουλειά πριν πολιτικής: Τράπεζες

Οικογένεια: Είναι κόρη ενός εμπόρου υλικών οικοδομής και οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν τεσσάρων. Μεγάλωσε στο Κεντ. Παντρεμένη επί 23 χρόνια, έχει δύο γιους και μία κόρη.

Εκτός καθήκοντος: Φιλανθρωπικό έργο με την οργάνωση που βοηθά τους γονείς να αποκτούν δεσμό με τα μωρά τους. Αφοσιωμένη Χριστιανή, που συμμετέχει σε ομαδικές αναγνώσεις της Βίβλου με άλλους βουλευτές. Παρακολουθεί την αγαπημένη της ταινία "Τέσσερις Γάμοι και μια Κηδεία" τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Είναι οπαδός του ράγκμπι.

Έχουν πει

Τερέζα Μέι: "Έχουμε άμεσο καθήκον να αποκαταστήσουμε την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ασφάλεια, να φέρουμε σε επαφή το κόμμα και τη χώρα, και να διαπραγματευτούμε μια λογική και ομαλή αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά περισσότερο από αυτό, έχουμε την αποστολή να καταστήσουμε τη Βρετανία μια χώρα που δεν λειτουργεί για τους προνομιούχους και τους λίγους, αλλά για κάθε έναν από τους πολίτες μας".

Άντρεα Λίντσομ: "Θέλω να εξαπλωθεί η ευημερία σε κάθε γωνιά της χώρας μας, θέλω να συμβάλω στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, επειδή χρειαζόμαστε να ακούσουμε και να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτά τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που αισθάνονται και φοβούνται ότι οι ηγέτες της χώρας τους δεν ανησυχούν για αυτούς αρκετά".

Η στάση τους στο Brexit

Τερέζα Μέι: Επισήμως υποστηρικτής της παραμονής, αλλά κρατούσε ένα χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας και τώρα έχει αποδεχθεί την ετυμηγορία του λαού, λέγοντας "το Brexit είναι Brexit".

Άντρεα Λίντσομ: Πρωτεργάτρια της αποχώρησης κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, αν και όπως φαίνεται, από παρατηρήσεις που έγιναν το 2013, υιοθέτησε πρόσφατα αυτή τη θέση.

Δυνάμεις

Τερέζα Μέι: Εμπειρία. Ένα από μακροβιότερους υπουργούς Εσωτερικών της Βρετανίας, με φήμη "σκληρής". Ισχυρίζεται με υπερηφάνεια ότι δεν ανήκει σε καμία κλίκα του Γουεστμίνστερ ή της προνομιούχας ελίτ του κόμματος. Δεν φοβάται να τα βάλει με τα συμφέροντα, όπως η Αστυνομική Ομοσπονδία.

Άντρεα Λίντσομ: Υποστήριξε το Brexit, όπως και πολλοί από τη βάση των Συντηρητικών που θα επιλέξουν τον επόμενο πρωθυπουργό. Το σχετικά ταπεινό παρελθόν της μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της μεταξύ των Συντηρητικών μελών που αναζητούν ένα διάλειμμα από τους απόφοιτους του Ίτον.

Αδυναμίες

Τερέζα Μέι: Από την πλευρά των ηττημένων στο δημοψήφισμα της ΕΕ, προκαλεί κάποια ερωτήματα κατά πόσο είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να διαπραγματευτεί την έξοδο της Βρετανίας. Η αποτυχία της να περιορίσει τη μετανάστευση επίσης θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της.

Άντρεα Λίντσομ: Έλλειψη εμπειρίας στην κυβέρνηση - δεν υπήρξε ποτέ υπουργός του υπουργικού συμβουλίου- αν και οι υποστηρικτές λένε ότι έχει πραγματική παγκόσμια εμπειρία. Έχει, επίσης, αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με την τραπεζική καριέρα της. Οι επιχειρήσεις και οι φορολογικές υποθέσεις της έχουν επίσης αντιμετωπίσει έλεγχο.

Τι είδους πρωθυπουργοί θα ήταν;

Τερέζα Μέι: Η Μέι ήταν μία από τις δυνάμεις εκσυγχρονισμού κατά τη διάρκεια των ετών απομόνωσης των Συντηρητικών, και έχει πει το περίφημο ότι οι ακτιβιστές των Τόρις έκαναν το κόμμα να θεωρηθεί "κακό" για την αντιληπτή δυσανεξία τους απέναντι στις μειονότητες. Υποστηρίζει τον γάμο ομοφυλόφιλων. Μετά από έξι χρόνια ως Υπουργός Εσωτερικών, η άποψη είναι ότι θα είναι μια σοβαρή, νηφάλια παρουσία στην Ντάουνιγκ Στριτ, χωρίς πολλές εκπλήξεις και υιοθετώντας μια ισχυρή - οι επικριτές της θα την έλεγαν και αυταρχική- γραμμή στην επιβολή του νόμου και της τάξης.

Άντρεα Λίντσομ: Έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για το στυλ της ηγεσίας της, αλλά είναι γνωστό ότι είναι περισσότερο κοινωνικά συντηρητική από την Μέι - έχει πει ότι υποστηρίζει το γάμο ομοφυλοφίλων, αλλά δεν της αρέσουν "οι νόμοι για τους γκέι γάμους"- αλλά είναι εξίσου αποφασισμένη να προσεγγίσει τους παραμελημένους ψηφοφόρους στα ντεμοντέ μέρη της Βρετανίας. Είναι παθιασμένη με την πίστη της στη δύναμη της παρέμβασης των πρώτων χρόνων, για να αντιμετωπίσει τα δεινά της κοινωνίας. Μπορεί να υπάρχει μια υποψία Θάτσερ στην προσέγγισή της.

Ο παράγοντας Θάτσερ

Κάθε ηγέτης των Συντηρητικών μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία ήταν πρωθυπουργός επί 11 χρόνια, συγκρίνεται με την Σιδηρά Κυρία. Η σύγκριση είναι ακόμα πιο δύσκολη να αποφευχθεί με δύο γυναίκες να συναγωνίζονται στα βήματά της.

Τερέζα Μέι: Έχει μιλήσει με θαυμασμό για τη Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν έχει ένα μοντέλο ρόλου στην πολιτική, προτιμώντας να σφυρηλατήσει τη δική της πορεία. Ο πρώην συνάδελφός της στο υπουργικό συμβούλιο Κεν Κλαρκ την περιέγραψε σε παρατηρήσεις που καταγράφηκαν εν αγνοία του, ως "διαολεμένα δύσκολη γυναίκα" αν και δεν συγκρίνεται με το πρώην αφεντικό του, τη Θάτσερ. Η Μέι φαίνεται να το εξέλαβε ως κομπλιμέντο, λέγοντας ότι θα ήταν "διαολεμένα δύσκολη" με τα αφεντικά της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Άντρεα Λίντσομ: Έχει είπε ότι φιλοδοξεί να μιμηθεί την πολιτική ηρωίδα της Μάργκαρετ Θάτσερ, συνδυάζοντας τη σκληρότητα με την "προσωπική ζεστασιά". "Ως άνθρωπος, ήταν πάντα ευγενική και ως ηγέτης ήταν ατσάλινη και αποφασιστική" είπε στην Daily Telegraph. Έχει την ίδια ηλικία με τη Θάτσερ όταν έγινε πρωθυπουργός.

Οι σύζυγοι

Τερέζα Μέι: Ο Φίλιπ Μέι είναι ένας διαχειριστής συνταξιοδοτικού fund που γνώρισε στο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, τους γνώρισε η Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία αργότερα έγινε πρωθυπουργός του Πακιστάν, σε έναν χορό των Συντηρητικών.

Άντρεα Λίντσομ: Ο Μπεν Λίντσομ είναι ένας τραπεζίτης επενδύσεων και πρώην διευθυντής μιας εταιρείας που σχεδίασε αλγόριθμους λογισμικού για τα hedge funds, ο οποίος φέρεται να δώρισε 10.000 λίρες για την προεκλογική εκστρατεία της συζύγου του.

Τι λένε οι άλλοι

"Ξέρω ότι η Τερέζα έχει τις ιδιότητες και τον χαρακτήρα για να πάει μπροστά την χώρα μας και, με την ήσυχη αποφασιστικότητά της και το προσγειωμένο στυλ της, για να μας επανενώσει μετά το δημοψήφισμα, πίσω από ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των σημαντικών διαφορών στην κοινωνία μας που έχουν επεκταθεί" δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

Άντρεα Λίντσομ έχει αυτόν τον σπάνιο συνδυασμό βαθιάς συμπόνιας για εκείνους που είναι λιγότερο τυχεροί από τον εαυτό της σε συνδυασμό με την πραγματική παγκόσμια εμπειρία που της έχει δώσει την τεράστια ικανότητα να λαμβάνει σαφείς και ενημερωμένες αποφάσεις όταν χρειάζεται", δήλωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα