"Τελείωσε" η εκστρατεία του Τραμπ;

Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη δημοσιοποίηση ιδιωτικής συζήτησης που είχε το 2005, κατά την οποία εκφράζεται χυδαία για τις γυναίκες. Στο απόσπασμα, που δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος εξιστορεί την προσπάθεια του να κάνει σεξ με μια παντρεμένη γυναίκα. Ο Τραμπ, που φορούσε μικρόφωνο, συνομιλούσε με τον Μπίλι Μπους, τον παρουσιαστή της εκπομπής «Access Hollywood» και εξάδελφο

του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, πριν την βιντεοσκόπηση εκπομπής.

"Προσπάθησα να την πηδήξω. Ήταν παντρεμένη", ακούγεται να λέει ο Τραμπ. "Την προσέγγισα σαν να ήταν πουτάνα αλλά δεν μπορούσα να την καταφέρω", αναφέρει. "Απλά αρχίζω να τις φιλάω" συνεχίζει, "και όταν είσαι σταρ σε αφήνουν να το κάνεις" λέει μεταξύ άλλων. Οι αντιδράσεις μετά από τη δημοσιοποίηση του αποσπάσματος ήταν έντονες. Η Χίλαρι Κλίντον το χαρακτήρισε φρικιαστικό. "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτόν τον άνδρα να γίνει Πρόεδρος", έγραψε στο Τwitter.

Το ζήτημα είναι κατά πόσον ο Τραμπ αυτή τη φορά το παρατράβηξε. Ένα θέμα, βέβαια, που έχει τεθεί δεκάδες φορές από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία τον Ιούνιο του περασμένου έτους… Η άσεμνη και σεξιστική συζήτηση του Τραμπ όμως θεωρείται από πολλούς "η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι". Είναι δύσκολο όμως να διαγράψουμε τον Τραμπ. Από την αρχή, έχει διανθίσει την εκστρατεία του με απίστευτα πολλά επιθετικά επεισόδια. Έχει προσβάλει, φωνάξει, πιέσει αφόρητα και εκφοβίσει. Στις αρχές του Αυγούστου, πολλοί έκαναν λόγο και πάλι για το τέλος του Τραμπ, όταν χλεύασε του γονείς ενός μουσουλμάνου Αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ.

Εκείνη η διαμάχη αναμφίβολα συνέβαλε στην πτώση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.

Αλλά τώρα είναι σίγουρα αδιανόητο ότι μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το πρόβλημά του με τις γυναίκες ψηφοφόρους χειροτέρεψε πολύ. Οι άντρες ψηφοφόροι θα πρέπει επίσης να καταδικάσουν αυτό το βίντεο. Η αδυναμία του να προσελκύσει την υποστήριξη των γυναικών είναι σημαντική: η Κλίντον προηγείται με 58 τοις εκατό έναντι 35 τοις εκατό του Τραμπ μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων.

Μετά το ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικάνων τον Αύγουστο του 2015, ο Τραμπ αναφέρθηκε στην παρουσιάστρια του Fox News και συντονίστρια του ντιμπέιτ Μέγκαν Κέλι, χαρακτηρίζοντάς την "μπίμπο". Στη συνέχεια είπε ότι οι ερωτήσεις της οφειλόταν στο ότι είχε περίοδο. Μήνες αργότερα, πρόσφερε μια χλιαρή συγγνώμη στην Κέλι, αλλά και πάλι κατάφερε να την προσβάλει. "Εγώ είπα κάτι τέτοιο; Με συγχωρείτε" είπε, προσθέτοντας: "Στη ζωή σου Μέγκαν, σίγουρα θα έχεις ακούσει και χειρότερα". Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, προκάλεσε και πάλι οργή όταν υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει "κάποια μορφή τιμωρίας" για τις γυναίκες που κάνουν αμβλώσεις, όταν απαγορεύονται.

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Τραμπ και η ομάδα του προσπαθούσαν να βρούνε μια διέξοδο στο χάος. Η αρχική απάντηση του νωρίτερα το βράδυ ήταν ότι η συζήτηση ήταν σαν τα "πειράγματα στα αποδυτήρια" και δεν αποσκοπούσε πουθενά.

Μια πηγή από το εσωτερικό του στρατοπέδου δήλωσε στο CNN ότι η χρονική στιγμή δημοσιοποίησης του βίντεο - δύο ημέρες πριν από το δεύτερο προεδρικό ντιμπέιτ- θα μπορούσε να είναι μια "αγγελία θανάτου" για την εκστρατεία του. Και πολλά

ανώτερα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από τον αρχηγό του. Ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, και οι περισσότεροι ανώτεροι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν "έκπληκτοι" από όσα άκουσαν.

Στη συνέχεια, ο Ντόναλντ Τραμπ με βίντεο που ανήρτησε στο Facebook ζήτησε συγνώμη για τα σεξιστικά σχόλια. "Ποτέ δεν είπα πως είμαι ο τέλειος άνθρωπος, ούτε προσποιήθηκα πως έχω ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που είμαι. Έχω πει κι έχω κάνει πράγματα για τα οποία έχω μετανιώσει και τα λόγια που εμφανίζομαι να έχω πει στο βίντεο αυτό προ δέκα και πλέον ετών είναι μέσα σ’ αυτά που μετάνιωσα. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν καλά πως αυτά τα λόγια δεν αντανακλούν αυτό που πραγματικά είμαι. Τα είπα: είχα άδικο και ζητώ συγγνώμη", τονίζει στο βίντεό του και υπόσχεται ότι θα γίνει καλύτερος άνθρωπος.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα