Τα τελευταία λόγια θανατοποινιτών

19:19 8/2/2014 - Πηγή: Antinews

«Θα σε περιμένω», «είμαι αθώος», «μητέρα, σ’ αγαπώ», «πηγαίνω σε ένα όμορφο μέρος», «είμαι έτοιμος, όταν είστε κι εσείς», «ήρθε η ώρα μου», «ευχαριστώ που με ελευθερώνετε», «δεν είμαι το τέρας που λένε»… Το 2009, η φωτογράφος Amy Elkins από την Καλιφόρνια άρχισε να ανταλλάσσει επιστολές με πολλούς θανατοποινίτες της Αμερικής. Στη συνέχεια, αυτό έγινε ένα εκτεταμένο έργο για τη θανατική ποινή και την απομόνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τρεις μήνες αφότου ξεκίνησε να αλληλογραφεί με έναν κρατούμενο στο Τέξας, ο άντρας εκτελέστηκε. Την ημέρα της εκτέλεσής

του, η Elkins, ψάχνοντας στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες, έπεσε πάνω στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας, με ένα αρχείο γεμάτο μακάβριες λεπτομέρειες.

Στο Τέξας έγιναν πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των αμερικανικών εκτελέσεων το 2013: 16 από τις 39 σε εθνικό επίπεδο. Αυτές οι 16 εκτελέσεις, μαζί με κάθε εκτέλεση του Τέξας απ’ όταν επανήλθε η θανατική ποινή το 1976, είναι περασμένες σε ειδική σελίδα Τμήματος Ποινικής Δικαιοσύνης. Στη σελίδα «παραβάτες που εκτελέστηκαν», οι επισκέπτες μπορούν να ψάξουν τα ονόματα, τις ηλικίες, τις ταυτότητες των φυλακών, τη φυλή, τις πεποιθήσεις και τις τελευταίες δηλώσεις των καταδικασμένων κρατουμένων, με χρονολογική σειρά.

Όταν η Elkins ανακάλυψε την ιστοσελίδα, αναφέρονταν 440 άνδρες και γυναίκες. Σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα, το site περιλαμβάνει 509. Ο δικτυακός τόπος δεν είχε ακόμη ενημερωθεί με την τελευταία εκτέλεση του Τέξας, την Τετάρτη. Η ιστοσελίδα οδήγησε την Elkins στο project «Parting Words», ένα φιλόδοξο οπτικό αρχείο με περισσότερους από 500 κρατούμενους που έχουν εκτελεστεί στο Τέξας. Είναι μια σειρά πορτρέτων με μια ιδιαιτερότητα: τα πορτρέτα είναι φωτογραφίες από τη σύλληψή τους και τα πρόσωπα δεν είναι κατασκευασμένα από pixels ή χρωστική ουσία, αλλά από γράμματα και φράσεις. Χρησιμοποιώντας το περιεχόμενο που παρέχεται από την εν λόγω ιστοσελίδα, η Elkins έβαλε πάνω στις φωτογραφίες αποσπάσματα από τα τελευταία λόγια του κάθε κρατουμένου. «Άφησα την εμμονική πλευρά μου να έρθει στην επιφάνεια», δήλωσε η Elkins. Το αποτέλεσμα είναι ένα σκοτεινό πλέγμα σε στυλ οπ αρτ. Τα μεμονωμένα πορτρέτα είναι ισχυρά . Αλλά μέσα από εκατοντάδες ώρες εργασίας, η Elkins μας φέρνει την τρομακτική αλήθεια της νομιμοποιημένης από το κράτος δολοφονίας.

Η προσέγγιση της Elkins είναι ουδέτερη, αλλά οι λέξεις των κρατούμενων ενισχυμένες. Ο στόχος είναι να επιτρέψει στο κοινό να δει τη σκοπιά εκείνων που καταδικάστηκαν και να τονώσει τη συζήτηση για τη θανατική ποινή στη σύγχρονη Αμερική. Το Τέξας είναι ένα λογικό σημείο εστίασης για τη συζήτηση. Η εκτελεστική μηχανή της πολιτείας έχει πραγματοποιήσει 509 από τις 1.360 εκτελέσεις στις ΗΠΑ, από το 1976. Οι στάσεις αλλάζουν όμως. Η δημόσια υποστήριξη στη θανατική ποινή είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 χρόνων.

huffingtonpost

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα