Τα «καταραμένα» ζεϊμπέκικα των Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης (PODCAST)

Η Ιστορία αρέσκεται στα παιγνίδια αλλά ενίοτε εκθέτει ανεπανόρθωτα τους πρωταγωνιστές της.

Ουδείς θα διανοείτο σε αυτά τα τελευταία 100 χρόνια της νεότερης ελληνικής Ιστορίας ότι η μεγαλύτερη πολιτική δυναστεία της χώρας θα τελείωνε με ένα κακοχορεμένο ζεϊμπέκικο σε ψαροταβέρνα των Εξαρχείων.

Και σίγουρα όχι ο γεννήτωρ αυτής της δυναστείας όταν πριν από ένα αιώνα (παρά ένα έτος) διοριζόταν από τους Νικόλαο Πλαστήρα και Στυλιανό Γονατά πολιτικός σύμβουλος της επαναστάσεως του 1922 η οποία μετά την μικρασιατική καταστροφή εξεδίωξε τον Βασιλιά Κωνσταντίνο (και εκτέλεσε τους έξι).

Το 1922 άρχισε να ανατέλλει το πολιτικό άστρο του Γεωργίου Παπανδρέου (ο γιος του Ανδρέας ήταν τότε μόλις 2 ετών) και να ξεκινάει η διαδρομή της δυναστείας στην νεότερη ελληνική Ιστορία.

Η διαδρομή υπήρξε πολυκύμαντη, όπως και η ίδια η Ιστορία, με κατάληξη το «διάγγελμα του Καστελόριζου» από τον τρίτο της δυναστείας και την παράδοση της χώρας στα μνημόνια.

Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ αποτέλεσαν την επιτομή της ιδιαίτερης πολιτικής διαδρομής του νεότερου Γεωργίου Παπανδρέου ο οποίος «πήρε στον λαιμό του» και την υστεροφημία όλης της δυναστείας.

Η ταπεινωτική ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά, κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο διεξήγαγε τον όποιο πολιτικό αγώνα (ειδικά μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου) δεν μπορούσαν να έχουν παρά την συγκεκριμένη κατάληξη.

Ένα εκτός τόπου και χρόνου ζεϊμπέκικο σε μια ψαροταβέρνα των Εξαρχείων με τους λιγοστούς οπαδούς που τον συνόδευαν να τον παρατηρούν μάλλον αμήχανοι.

Και εδώ απεδείχθη για μια ακόμη φορά ότι ο Καρλ Μαρξ είχε (εδώ τουλάχιστον) δίκαιο όταν έγραφε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα.

Γιατί και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε χορέψει ένα ζεϊμπέκικο (αλλά στο «Χάραμα» με τον Τσιτσάνη και την Μπέλλου) το βράδυ των εκλογών του 1974 όταν το ΠΑΣΟΚ κατετάγη τρίτο με 13,58 % και μόλις 12 έδρες αφού είχε μείνει εκτός της «δεύτερης κατανομής» του τότε ισχύοντος εκλογικού νόμου.

Η Ιστορία (ή πιθανότερα ο «θρύλος») θέλει τον Ανδρέα Παπανδρέου απογοητευμένο εκείνο το βράδυ και με «μαύρες σκέψεις» για το πολιτικό μέλλον του.

Απεδείχθη το ακριβώς αντίθετο.

Για το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη εκείνο το 13,58% του 1974 θα μπορούσε στις επόμενες εκλογές να εκληφθεί και ως ένα «αξιοπρεπές διψήφιο ποσοστό».

Έτσι και αλλιώς το «ζεϊμπέκικο» του Νίκου Ανδρουλάκη μοιάζει σήμερα πάρα πολύ μακρινό.

Η καθημερινή πολιτική επικαιρότητα από την εκπομπή «Ελλάδα καλημέρα» στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελλάδα 94,3 FM»:

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα