Τα φέουδα, τα αρματολίκια και οι βαρόνοι του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας κέρδισε με καθαρή διαφορά τις εκλογές με το δίπολο παλιό-νέο, εμφανίστηκε ως άφθαρτος -ένας θεός ξέρει πως το κατάφερε φορτωμένος μόλις σε οχτώ μήνες διακυβέρνησης με ένα μνημόνιο στην πλάτη του και έχοντας φέρει capital controls- και με το που κέρδισε τις εκλογές

αρχίσανε στην κυβέρνηση τα όργανα. Όλοι θέλουν οφίτσια, όλοι θέλουν καρέκλες και όλοι θέλουν μερτικό στο μοίρασμα της εξουσίας.

Με το καλημέρα του σχηματισμού της κυβέρνησης στο Μαξίμου γίνανε ρόμπες με τα όσα συνέβησαν με τον Δημήτρη Καμμένο που παραιτήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, στους ΑΝΕΛ γίνανε μύλος γιατί σε όλους έταζε θέσεις και καρέκλες ο Πάνος Καμμένος προεκλογικά και φτάσανε στο σημείο ο Νικολόπουλος να αυτονομηθεί πλήρως μόλις μυρίστηκε ότι ο Πάνος Καμμένος τον έριξε στη μοιρασιά και πήγαινε και παρακαλούσε τον Νίκο Παππά στην Κουμουνδούρου να γίνει υπουργός ή έστω αντιπρόεδρος της βουλής. Και τελικά στην πρώτη ψηφοφορία για το προεδρείο της βουλής ο Νικολόπουλος πήρε το καπελάκι του και ουσιαστικά έφυγε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Αλλά το κυριότερο είναι ότι πλέον μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται της κακομοίρας από την ίντριγκα. Όχι ότι έλλειψαν ποτέ από το χώρο αυτού του είδους οι καταστάσεις. Αλλά με την προοπτική της εξουσίας μετά το 2012, τις διαμάχες για τη στρατηγική του κόμματος μεταξύ των προεδρικών του Τσίπρα και των δραχμιστών του Λαφαζάνη τα πράγματα είχαν περισσότερο ιδεολογική διάσταση. Μετά τη διάσπαση του καλοκαιριού και την παραμονή στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ και αφού πια έχει υπογράψει και ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, τώρα ξυπνήσανε όλοι και θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.

Ο Τσίπρας πια καλείται να γίνει ένας μεγαλοτσιφλικάς που πρέπει να τα έχει καλά με τους πασάδες και τους δερβέναγες της Κουμουνδούρου που ο καθένας πια παίζει τα προσωπικά του παιχνίδια.

Ο Τσακαλώτος έχει πάρει τα πάνω του τελευταία και προσπαθεί να γίνει το νούμερο δύο του ΣΥΡΙΖΑ περιμένοντας στη γωνία τον Τσίπρα, ο Τσίπρας τον έχει κρατήσει στο υπουργείο Οικονομικών για να ελέγχεται η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση των «53», αλλά ταυτόχρονα τον έχει αποδυναμωμένο δίνοντας τις τράπεζες στο Δραγασάκη και τις επενδύσεις στον Παππά. Και πρακτικά προσπαθεί να τον κάψει αφήνοντάς του το δύσκολο έργο να εισηγείται τα μνημονιακά μέτρα στις αυξήσεις φόρων και στις περικοπές εισοδημάτων.

Την ίδια ώρα όμως ο Δραγασάκης έχει το δικό του μηχανισμό και αποδεικνύεται σκληρό καρύδι για να φαγωθεί από τον Τσίπρα όπως επεδίωκε αρχικά ο πρωθυπουργός που του το φίλαγε μανιάτικο από το περασμένο καλοκαίρι με το δημοψήφισμα. Αλλά ταυτόχρονα δεν είναι συμπαγή τα πράγματα και με τους δικούς του ανθρώπους όπως ο Φλαμπουράρης, ο Παππάς και ο Βούτσης.

Το πρώτο κρούσμα εκδηλώθηκε το Σάββατο όταν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να εγκρίνει την πρόταση του Τσίπρα για τους τρεις αντιπροέδρους της βουλής, όπου προέκυψαν άλλες 5 υποψηφιότητες. Τα ακόμα καλύτερα ήρθαν στην εσωτερική ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπου η πρόταση του Τσίπρα πέρασε βραχεία κεφαλή καθώς στους 145 βουλευτές ο Κουράκης πήρε 81 ψήφους και ο Βαρεμένος με την Τασία τη Χριστοδουλοπούλου από 68, δηλαδή λιγότερες και από τις μισές ψήφους. Όπως είπαμε βέβαια προέκυψαν και άλλες πέντε υποψηφιότητες από το πουθενά όπως του Μουσταφά που πήρε 54, της Καφαντάρη που πήρε 50, του Συρμαλένιου που πήρε 47 του Γάκη με 24 και της Καράκωστα με 14. Λέγεται δε ότι πίσω από κάποιες από τις προτάσεις αυτές είναι και ο αντ’ αυτού του Τσίπρα Νίκος Παππάς, καθώς και η ματαιοδοξία κάποιων εκ των βουλευτών που ως χτες ήταν ασημαντότητες μέσα στην κοινωνία να γλύψουν από τα κόκκαλα της εξουσίας!

Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε μια ενιαία πρόταση για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και το γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο προτάσεις για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ από την πολιτική γραμματεία. Αυτή του Σωκράτη Φάμελου που φέρεται ως επιλογή του Τσίπρα και αυτή του μέχρι πρότινος γραμματέα της ΚΟ Χρήστου Μαντά ο οποίος ωστόσο ανήκει στους «53». Τελικά διέκοψαν την κοινοβουλευτική ομάδα του Σαββάτου, δεν συζήτησαν το θέμα και το άφησαν για την Κυριακή προκειμένου να γίνουν παρασκηνιακές συναλλαγές και να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα μετά την εκλογή προεδρείου της βουλής.

Και όπως φαίνεται βρήκαν τη Σολομώντειο λύση προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση το απόγευμα της Κυριακής. Μαντάς, Φάμελος και Βάκη έγιναν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και γραμματέας της ΚΟ ορίστηκε η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Εκεί πάντως που είναι να τρελαίνεται κανείς είναι το γεγονός ότι κάποιοι μυρίζονται Φλαμπουράρη και Βούτση πίσω από τη δεύτερη υποψηφιότητα για το γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας που τελικά δεν έφτασε ποτέ ως εκεί.

Και όλα αυτά μόλις δύο εβδομάδες μετά από τις εκλογές που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως το νέο και άφθαρτο για να κυβερνήσει υποτίθεται βάζοντάς τα παλιό πολιτικό σύστημα και τις παθογένειες του παρελθόντος και πριν προλάβει να παλιώσει καν ο ΣΥΡΙΖΑ ξίνισε αντιγράφοντας τα χειρότερες σελίδες που παλιού κομματικού συστήματος ως κόμμα εξουσίας πια.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα