Τα χτυπήματα στα τεμένη υπονομεύουν την εικόνα της Nέας Ζηλανδίας και την φήμη της ως ασφαλή

Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής έχει σπείρει τον τρόμο στους κατοίκους της χώρας αυτής του Νότιου Ειρηνικού που φημίζεται για τα χαμηλά ποσοστά ένοπλης βίας, την ανεκτικότητα και την ασφάλεια.

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 48 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις στο Κράισττσερτς, σύμφωνα με τον επίτροπο της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους. Το βίντεο που τράβηξε ο δράστης και το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου στα μέσα

κοινωνικής δικτύωσης μεταδίδοντας ζωντανά την εξέλιξη των επιθέσεων, τον εμφανίζει να οδηγεί το αυτοκίνητό του σε ένα τέμενος, να εισέρχεται σε αυτό και να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον των πιστών που προσεύχονταν.

"Είναι σαφές ότι αυτό μπορεί τώρα να περιγραφεί μόνο ως τρομοκρατική επίθεση", δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν και πρόσθεσε ότι η επίθεση σηματοδοτεί μια από τις πιο μαύρες μέρες της Νέας Ζηλανδίας.

"Πολλοί από αυτούς που επλήγησαν από την επίθεση πιθανόν να ήταν μετανάστες στη Νέα Ζηλανδία. Πιθανόν να είναι πρόσφυγες εδώ. Έχουν επιλέξει να κάνουν την Νέα Ζηλανδία σπίτι τους και είναι το σπίτι τους", είπε η πρωθυπουργός.

Ο Πολ Μπιουκάναν, ένας πρώην αναλυτής αμυντικής πολιτικής και αντικατασκοπείας ο οποίος σήμερα εργάζεται στην εταιρεία συμβούλων 36th Parallel Assessments, δήλωσε ότι η απειλή από νεοναζιστικές οργανώσεις στη Νέα Ζηλανδία ήταν ήδη γνωστή.

"Το Κράισττσερτς έχει μια πολύ ενεργή κοινότητα της λευκής ανωτερότητας, μια κοινότητα που έχει επιτεθεί σε πρόσφυγες και σε μη λευκούς ανθρώπους σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία 20 χρόνια", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio New Zealand.

"Αυτό δείχνει ότι δεν ζούμε σε ένα άκακο περιβάλλον αυτή την εποχή, έχουμε μολυνθεί με τον ιό του εξτρεμισμού. Το ζήτημα είναι ότι (η επίθεση) προήλθε από οπαδούς της λευκής ανωτερότητας, όχι από την ισλαμική κοινότητα που ήταν σήμερα ο στόχος".

Οι μουσουλμάνοι αναλογούν μόλις σε κάτι περισσότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με απογραφή του 2013, με περισσότερους από τα 3/4 να έχουν γεννηθεί αλλού.

Μια έρευνα του 2011 του πανεπιστημίου της Βικτώριας του Ουέλινγκτον διαπίστωσε ότι μετανάστες από κάποιες χώρες όπου υπερτερεί αριθμητικά ο μουσουλμανικός πληθυσμός είχαν χειρότερη αντιμετώπιση σε σχέση με τους μετανάστες από την Βρετανία και από αλλού.

Ο διάλογος στα μέσα ενημέρωσης κατέληξε ότι πολλοί Νεοζηλανδοί πιθανόν να είναι επιφυλακτικοί ή ακόμη και αρνητικοί απέναντι στους μουσουλμάνους μετανάστες, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Νέα Ζηλανδία έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Ανάμεσά τους και μια με δράστη έναν ''μοναχικό λύκο'', ο οποίος σκότωσε 13 ανθρώπους στην μικρή πόλη Αραμοάνα του Σάουθ Άιλαντ το 1990 έπειτα από έναν καυγά με γείτονές του.

Ο ένοπλος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών και ενισχύθηκαν οι νόμοι για τη χορήγηση άδειας οπλοχρησίας ώστε να περιλαμβάνουν αυστηρούς περιορισμούς για τα ημιαυτόματα όπλα στρατιωτικού τύπου.

Σύμφωνα με την οργάνωση προώθησης του ελέγχου των όπλωνGunPolicy.org, που τελεί υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, στον πληθυσμό της Νέας Ζηλανδίας των σχεδόν πέντε εκατομμυρίων, υπάρχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια όπλα.

Την δεκαετία 2003-2013, για την οποία υπάρχουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι ανθρωποκτονίες με όπλα στη χώρα προκάλεσαν 3-12 θανάτους τον χρόνο.

Σύμφωνα με την Άρντερν, η Νέα Ζηλανδία στοχοποιήθηκε όχι επειδή αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστές και ρατσιστές ή για όσους επιτρέπουν τον ρατσισμό και τον εξτρεμισμό. "Μας επέλεξαν για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή δεν είμαστε τίποτα από τα παραπάνω, επειδή αντιπροσωπεύουμε την πολυπολιτισμικότητα, την ευγένεια, την ενσυναίσθηση, είμαστε πατρίδα για εκείνους που μοιράζονται τις αξίες μας, καταφύγιο για εκείνους που το έχουν ανάγκη. Και αυτές οι αξίες, σας διαβεβαιώνω, δεν θα κλονιστούν και δεν μπορούν να κλονιστούν από αυτή την επίθεση".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα