«Τα Χριστούγεννα του Ντίκενς στην Ελλάδα του σήμερα»

Photo by Yannis Behrakis/Reuters

«Η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση χάρη στις διασώσεις της ΕΕ, αλλά για πολλούς από την πρώην μεσαία τάξη της χώρας, η έλλειψη στέγης και η ακραία φτώχεια στοιχειώνουν το Νέο Έτος»: με αυτή την εισαγωγή το Daily Beast κάνει αφιέρωμα στα «Χριστούγεννα των νεόπτωχων Ελλήνων που μοιάζουν βγαλμένα από μυθιστόρημα του Ντίκενς».
Το ρεπορτάζ της Barbie Latza

Nadeau ξεκινά από ένα κέντρο αστέγων στο κέντρο, το οποίο πριν από ένα χρόνο παρείχε τροφή σε περίπου 60 άτομα την εβδομάδα και τώρα ξεπερνά τα 200. Το πρόγραμμα στήριξης αστέγων Κλίμακα, όπως και πολλοί παρόμοιοι οργανισμοί στην χώρα, «έχει αναλάβει αυτό στο οποίο έχει αποτύχει η κυβέρνηση». Παρέχει τα απαραίτητα προς το ζειν και ψυχολογική υποστήριξη σε όσους την έχουν ανάγκη. «Υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στον τύπο και τον αριθμό των αστέγων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή» λέει στο Daily Beast η υπεύθυνη του κέντρου Άβα Αλαμάνου. «Οι παραδοσιακοί άστεγοι ήταν άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας και εξαρτημένοι από χημικές ουσίες. Διαφορετικοί άνθρωποι είναι πλέον άστεγοι λόγω της κρίσης. Τους αποκαλούμε νεο – άστεγους. Συνήθως εξυπηρετούσαμε μη – Έλληνες, τώρα είναι μισοί και μισοί, Έλληνες και ξένοι».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κλίμακα, πάνω από 20.000 είναι άστεγοι στην Ελλάδα του σήμερα. Δηλαδή, 30% περισσότεροι από όσοι ήταν το 2009, όταν άρχισε η κρίση. Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στους μικρομεσαίους που πλέον είναι καταχρεωμένοι. «Το χειρότερο πράγμα», γράφει το άρθρο αναφερόμενο στο παράδειγμα της φωτογράφου Αρτέμιδος Στεφανουδάκη, «είναι να θυμούνται πως ήταν τα πράγματα παλιότερα». «Ποτέ δεν εκτιμούσα αυτό που είχα. Πήγαινα διακοπές και καλούσα φίλους για φαγητό συνέχεια… Τώρα, όποτε βρισκόμαστε μιλάμε συνεχώς για τα προβλήματά μας» λέει.

«Όπως και οι περισσότεροι Έλληνες που ζουν στα άκρα, η κυρία Στεφανουδάκη κατηγορεί την κυβέρνηση για τα χρόνια της διαφθοράς που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της οικονομικής αβύσσου – αλλά κατηγορεί επίσης και τις τράπεζες για τη δημιουργία μιας παγίδας χρέους βασισμένης στην πίστωση, στην οποία και έπεσε. Πήρε δάνεια για διακοπές και φωτογραφικό εξοπλισμό, ακόμα και όταν είχε αρκετά μετρητά για να πληρώσει, λέει. Τα χρήματα ήρθαν εύκολα, και, όπως και πολλοί Έλληνες, ήταν άπληστη. Οι τράπεζες χειρίστηκαν λάθος την κατάσταση, υποστηρίζει. Αλλά οι Έλληνες τους το επέτρεψαν. ‘Δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση για αυτό’, λέει. ‘Οι άνθρωποι λένε ότι οι τράπεζες κατέστρεψαν την Ελλάδα, αλλά ο καθένας από εμάς που έχει ένα δάνειο υπέγραψε ένα κομμάτι χαρτί που υπόσχεται να το ξεπληρώσει’».

Πολλοί Έλληνες χωρίζουν πλέον τη ζωή τους στη φάση προ και μετά κρίσης, συνεχίζει το άρθρο, αναφέροντας πολλά ακόμα παραδείγματα νεόπτωχων Ελλήνων. «Ακόμα και όσοι έχουν μετρητά φοβούνται για το τι μέλλει γενέσθαι και δεν τα ξοδεύουν, ή νιώθουν ενοχές για τους φίλους τους που δεν είναι στην ίδια κατάσταση» γράφει.

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/12/22/a-dickensian-christmas-for-greece-s-new-poor.html

Keywords
Τυχαία Θέματα