Τα 17 χαράτσια που θα οδηγήσουν σε «στάση πληρωμών» τα νοικοκυριά

Σε αδυναμία πληρωμής των υπέρογκων φόρων που αποφάσισαν να τους επιβάλουν η κυβέρνηση και η Τρόικα αναμένεται να βρεθούν εκατομμύρια νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες σημαντικές υστερήσεις στις εισπράξεις εσόδων που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το 2012 και να μην επιτευχθεί ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών για πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ

1) Ειδική εισφορά αλληλεγγύης

έτους 2011. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2,3 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δήλωσαν στην εφορία για το έτος 2010 εισοδήματα μεγαλύτερα από 12.000 ευρώ ή βαρύνονται με αντικειμενικές δαπάνες (τεκμήρια) διαβίωσης (για κατοικίες, Ι.Χ., αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες κ.λπ.) συνολικού ύψους άνω των 12.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν καταβάλει τουλάχιστον την πρώτη και τη δεύτερη δόση ή ολόκληρο το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης, ο ανώτερος αριθμός των μηνιαίων δόσεων φθάνει τις 6, όμως το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ. Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστές από 1% έως και 4% επί των συνολικών εισοδημάτων του προηγούμενου έτους, που υπερέβησαν τις 12.000 ευρώ. Σταδιακά, μέχρι και το τέλος του 2011, άλλοι περίπου 700.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ ή σε δόσεις την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, με εκκαθαριστικά σημειώματα που θα τους αποσταλούν μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν φέτος.

2) Τέλος επιτηδεύματος έτους 2011. Πάνω από 800.000 φορολογούμενοι που ασκούν ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα καλούνται ήδη να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος του έτους 2011, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 300 ευρώ για την έδρα και σε επιπλέον 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα. Εξαίρεση από την υποχρέωση αυτή ισχύει μόνο για τους νέους αυτοαπασχολουμένους, που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος, καθώς επίσης και για όσους βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν από τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών. Επιπλέον εξαιρούνται οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

3) Εκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του έτους 2011 για τα μεγάλα Ι.Χ., τα σκάφη αναψυχής και τις πισίνες. Οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία έχουν κινητήρες άνω των 1.929 κ.εκ. και παλαιότητα μέχρι 10 ετών, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής, με εξαίρεση όσους έχουν σκάφη ανοικτού τύπου μήκους μέχρι 6 μέτρα, καθώς και όσοι κατέχουν πισίνες καλούνται να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, η οποία υπολογίζεται με 5% επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης του τρέχοντος οικονομικού έτους, που αντιστοιχούν στα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.

4) Ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων έτους 2011. Από τον τρέχοντα μήνα και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2012, πάνω από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν, μέσω των λογαρ

Keywords
Τυχαία Θέματα