Συστάσεις Κουτεντάκη προς κυβέρνηση για καθυστερήσεις: Δεν πρέπει να εμποδίσουν τη μείωση του χρέους

Αυστηρές συστάσεις προς την κυβέρνηση ούτως ώστε να επιταχύνει την υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του χρέους έκανε το Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας μελέτης ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να κλείσει επιτυχώς η διαδικασία της 2ης αξιολόγησης, γιατί διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι πολλές.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση που παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκος

Κουτεντάκης "στο επόμενο διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να εκταμιευθούν τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs). Η επιτυχής ολοκλήρωση των παραπάνω δράσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενδεχόμενη αρνητική απόφαση δεν θα στερήσει μόνο σημαντικά ποσά από το δημόσιο ταμείο, αλλά θα στείλει και ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα αναφορικά με την προσήλωση της χώρας στην υπεύθυνη οικονομική πολιτική. Πλέον αυτού, κάποιες από τις ενέργειες που εκκρεμούν αποτελούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του ελληνικού κράτους, (όπως οι επιλογές των γενικών/ειδικών γραμματέων ή η στελέχωση της ΑΑΔΕ)".

Στην έκθεση γίνονται επίσης συστάσεις και για λύσεις στο θέμα του ν. Κατσέλη και της μείωσης των NPLs που θα αποτελούν "ουσιαστικές και λειτουργικές λύσεις με ενιαίους κανόνες και κριτήρια που δεν στρεβλώνουν τα κίνητρα και δεν προκαλούν δημοσιονομικούς κινδύνους".

Υπολογίζεται επίσης στην έκθεση ότι ο προϋπολογισμός του 2018 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο κατά 700 εκατ. ευρώ από αυτό του 2017 (διατηρώντας ωστόσο την επιφύλαξη για τα τελικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομικών καθώς αυτά υπολογίζονται με άλλη μεθοδολογία). Επίσης υπολόγισε ότι η καθαρή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών και των επιχειρήσεων προς τις εφορίες θα αυξηθεί κατά 4,44 δισ. ευρώ το 2018.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού στην τριμηνιαία του έκθεση κάνει λόγο επίσης για δυσμενείς εξελίξεις στο πεδίο του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας, με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να αυξάνεται κατά 2 δισ. ευρώ το 2018, αλλά και στο πεδίο του πληθωρισμού (με το δομικό πληθωρισμό να κλείνει το 2018 στο 0,5%), κάνοντας λόγο για αδυναμίες που συνεχίζουν να υπάρχουν στην πραγματική οικονομία.

5 αβεβαιότητες

Καταγράφει πέντε συνολικά αβεβαιότητες. Σε αυτές πέραν ενός "ατυχήματος" στην 2η αξιολόγηση περιλαμβάνεται και ένα σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν αναδρομικά λόγω των εν εξελίξει δικαστικών αποφάσεων, τα οποία δημοσιονομικά θα επιβαρύνουν το έτος κατά το οποίο θα υπάρξει αναγνώριση της υποχρέωσης του Δημοσίου. Κίνδυνο διαπίστωσε και σε σχέση με το νέο Θεσμικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Διαχείρισης το οποίο ναι μεν έχει θεσμοθετηθεί, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. Έτσι, υπάρχει κίνδυνος παλινδρόμησης στο παρελθόν αν δεν υπάρξει στήριξη και μέσω εκπαίδευσης του προσωπικού αλλά και μέσω προσλήψεων. Κινδύνους βλέπει το Γραφείο και σε σχέση με την απομείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. "Η σημαντικότερη πηγή ανησυχίας είναι η επιβράδυνση της Ευρωζώνης που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη χώρα μας μέσω της μείωσης των εξαγωγών", επισημαίνεται.

Πληθαίνουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο

Το Γραφείο παρουσίασε επίσης στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι το 2018 αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων που αμείβονται με το κατώτατο μισθό (άνοδος κατά 1%) παρά την ανάπτυξη. Προστέθηκαν 40.000 στην "μάζα" όσων αμείβονται με το κατώτατο (έφτασε στο 25,5% των μισθωτών).

Πάντως ήταν καθησυχαστικό το Γραφείο αναφορικά με τις επιπτώσεις του κατώτατου μισθού στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Παρουσίασε στοιχεία τα οποία καταγράφουν ότι το ποσοστό όσων αμείβονται με κατώτατο είναι μικρό στους κλάδους που έχουν εξωστρέφεια.


Όπως αναφέρεται, τα υψηλότερα ποσοστά αμειβόμενων με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και στις υπηρεσίες κτιρίων, δηλαδή σε μη διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Από τους εξαγωγικούς κλάδους βλέπουμε υψηλά ποσοστά μόνο στη βιομηχανία τροφίμων (που ωστόσο περιλαμβάνει και τα αρτοποιεία που κατά κύριο λόγο απευθύνονται στην εγχώρια ζήτηση), στις χερσαίες μεταφορές, στην αποθήκευση και στα καταλύματα (που μπορούν να θεωρηθούν εξαγωγικός κλάδος στο βαθμό που συνδέονται στενά με τον τουρισμό). Ωστόσο, στους εξαγωγικούς κλάδους πλην της βιομηχανίας τροφίμων το ποσοστό των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό είναι σχετικά χαμηλό, δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο, ενώ στα καταλύματα είναι μειωμένο σε σχέση με πέρσι.

ΣΟΣ για κόκκινα δάνεια- κίνητρα που να μην προκαλούν κινδύνους

"Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να μειώνεται σε απόλυτα μεγέθη, ωστόσο ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δάνειων παραμένει υψηλός", στο 48% αναφέρεται. Και γι αυτό "η μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να επιταχυνθεί προκειμένου να ενισχυθεί η πιστοδοτική ικανότητα των τραπεζών και να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας".

Γίνεται σαφές ότι "η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων θα βοηθούσε στη μείωση του κινδύνου που μεταδίδουν στην πραγματική οικονομία προκαλώντας θετικές επιπτώσεις στην οικονομική μεγέθυνση αλλά και περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Οι συζητήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα για τις ρυθμίσεις των οφειλών προς το δημόσιο, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα πρέπει να καταλήξουν σε ουσιαστικές και λειτουργικές λύσεις με ενιαίους κανόνες και κριτήρια που δεν στρεβλώνουν τα κίνητρα και δεν προκαλούν δημοσιονομικούς κινδύνους".

Σοβαρός κίνδυνος από αναδρομικά- εκλογικό κύκλο

Το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει ότι "εξακολουθούμε να θεωρούμε σημαντικό δημοσιονομικό κίνδυνο την κλιμάκωση των δικαστικών διεκδικήσεων αναδρομικών που αφορούν μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το τρέχον έτος θα πραγματοποιηθούν πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, η όξυνση του πολιτικού ανταγωνισμού ενδέχεται να προκαλέσει πλειοδοσία εξαγγελιών με σημαντικό κόστος που μπορεί να διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία".

Θεωρεί πετυχημένη την έκδοση πενταετούς ομολόγου "καθώς υπήρξε υπερκάλυψη των ζητούμενων ποσών, αλλά και σημαντική ποιοτική βελτίωση της σύνθεσης των αγοραστών" αλλά "το επιτόκιο παραμένει σημαντικά υψηλότερο από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης".

Οφειλές προς εφορίες

Επίσης αναφέρεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων και ασφαλισμένων έχουν αυξηθεί, αν και με φθίνοντα ρυθμό. Σύμφωνα με το Γραφείο το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2018 διαμορφώθηκε στα 104,36 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 4,44 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και κατά 1,27 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018. Αυτή η αύξηση οφείλεται σύμφωνα με την έκθεση "στο γεγονός ότι στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου οι εκροές από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή οι εισπράξεις και διαγραφές ληξιπρόθεσμων οφειλών (1,84 δις ευρώ), ήταν λιγότερες από τις εισροές, δηλαδή τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (3,11 δισ. ευρώ)".

Η πορεία του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 σε μηνιαία βάση δείχνει ότι τον Οκτώβριο (στοιχεία κατά την 1/11/2018) αυξήθηκε κατά 275,96 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. "Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προέρχεται από τον ΦΠΑ, λόγω των περιοδικών δηλώσεων τρίτου τριμήνου και τους φόρους στην περιουσία, λόγω της λήξης της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Η αύξηση συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο (στοιχεία κατά την 1/12/2018) και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό (715,31 εκατ. ευρώ), καθώς εκτός από τις κατηγορίες του ΦΠΑ και των φόρων στην περιουσία σημαντική επιβάρυνση προήλθε από τη λήξη της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος.

Τον Δεκέμβριο (στοιχεία κατά την 1/1/2019) παρατηρήθηκε νέα αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 281,91 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που σχετίζεται κυρίως με την λήξη της προτελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ. Από τα ανωτέρω είναι σαφές ότι η αυξητική πορεία του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά το τέταρτο τρίμηνο δικαιολογείται στο πλαίσιο της εποχικής διακύμανσης" αναφέρεται.

Κοινωνικός Προϋπολογισμός

Αναφέρεται επίσης ότι εκτέλεση του προϋπολογισμού των ασφαλιστικών ταμείων για το έτος 2018 εμφανίζει βελτιωμένο πλεόνασμα σε σχέση με το 2017 κατά 244 εκατ. ευρώ, καθώς τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 580 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες επίσης αυξημένες κατά 336 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ασφαλιστικών ταμείων για το 2018, τα έσοδα από εισφορές και ρυθμίσεις οφειλών συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2017, είναι βελτιωμένα κατά 487 εκατ. ευρώ, ενώ οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό μειωμένες κατά 297 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις υπέρ τρίτων είναι αυξημένες κατά 377 εκατ. ευρώ και τα λοιπά έσοδα αυξημένα κατά 14 εκατ. ευρώ.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα