ΣΥΡΙΖΑ: Τρέμουν μην πετύχει η εγχείρηση αλλά... αποθάνει ο ασθενής

Η ένταση που εκδηλώθηκε ανάμεσα σε Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης στην πρεμιέρα συνεδριάσεων της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας μόνο ξέσπασμα της στιγμής δεν ήταν.

Το εσωτερικό του πρώην κυβερνώντος κόμματος έχει ήδη μπει για τα καλά σε ζώνη αναταράξεων για το επόμενο εξάμηνο - έως το συνέδριό του- οπότε και θα επισφραγιστεί και στα χαρτιά ο νέος χαρακτήρας του. Ο "μετασχηματισμός" του , που επαναλαμβάνει σταθερά εδώ και δέκα ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας,

στέλνοντας σινιάλο στους συνοδοιπόρους του εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν συγκαταλέγεται μόνον στην (αποδεκατισμένη κοινοβουλευτικά) ομάδα των "53" που παρακολουθεί με μεγάλη επιφυλακτικότητα το πώς θα αποφασιστεί να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε "προοδευτική παράταξη" αλλά διατηρεί και συγκεκριμένη θέση απέναντι στον "΄κίνδυνο" να μετατραπεί το κόμμα σε αρχηγοκεντρικό.

Τον παραπάνω προβληματισμό συμμερίζονται ουκ ολίγα κομματικά στελέχη που εκτιμούν ότι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει περί εκλογής αρχηγού από την βάση ( του εξής ενός: Αλέξη Τσίπρα, εφόσον αντίπαλός του, δεν προβλέπεται να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου κόμματος), θα συνεισφέρει μόνον στην ισχυροποίηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κόμματος.

Στον αντίποδα, βρίσκονται βουλευτές, στελέχη και μέλη της Κ.Ε του κόμματος που συντάσσονται με τον κ. Τσίπρα στην παραίνεση: Πρέπει να μη φοβηθούμε να αλλάξουμε, πρέπει το κόμμα να ανοίξει τις πόρτες του σε νέα μέλη, πρέπει να καταφέρουμε να αντιστοιχήσουμε το εκλογικό μας ποσοστό με τον αριθμό των μελών που μετρά το κόμμα.

Το φάντασμα πάνω από την Κουμουνδούρου

Εκτενής ήταν εξάλλου η συζήτηση στα πηγαδάκια της Κεντρικής Επιτροπής ( αλλά και στις τοποθετήσεις των μελών της εντός της συνεδρίασης) για το εάν και πόσο γόνιμος είναι ο στόχος της εγγραφής νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Συνεδρίου του ( πιθανότατα τον Φεβρουάριο).

Πόσοι ή ποιοι και με ποια κριτήρια είναι το πραγματικό ζητούμενο, διερωτήθηκαν εναγώνια βουλευτές και μέλη της ΚΕ , αρχίζοντας μια συζήτηση εντός του κόμματος η οποία είναι βέβαιον ότι θα ολοκληρωθεί με ωδίνες.

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου και αυτό είναι η πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαβεβαιώσεις που προσπάθησε να παράσχει ο Αλέξης Τσίπρας τις προάλλες, μιλώντας στα μέλη της ΚΕ ότι δεν θέλουμε να γίνουμε ΠΑΣΟΚ, Κανείς δεν θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να είναι ΠΑΣΟΚ, καθόλου βέβαιον είναι ότι ήχησαν καθησυχαστικά στα αυτιά των ανησυχούντων.

Χωρίς να χάσει καιρό εξάλλου ο κ. Τσίπρας, συγκάλεσε, δύο ημέρες μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας, όπου αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες η αφομοίωσή της, πολιτική τε και οργανωτική, από τον ΣΥΡΙΖΑ, έως το Φθινόπωρο.

"καμπανάκι" τα πρόσωπα

Στη νέα σύνθεση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας ( και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Τσίπρας υπήρξε εξόχως προσεκτικός στη "μοιρασιά".

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι τοποθετήθηκαν οι Ευ. Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εκπροσωπώντας όλες τις "τάσεις".

Ηχηρό καμπανάκι πάντως έκρουσε για την τοποθέτηση του κ. Θεοχαρόπουλου ως διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με αναπληρωτή τον Κώστα Βασιλάκη. ( σ.σ το ζήτημα με τον κ. Θεοχαρόπουλο δεν είναι πως δεν εξελέγη βουλευτής. Ούτε ο προκάτοχός του Κώστας Ζαχαριάδης ήταν βουλευτής όταν τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση).

"Άνοιγμα" που δεν ενθουσίασε πολλούς εξ ευωνύμων του κ. Τσίπρα παρότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα σαφές με την επιλογή του:

Όστις πιστός προσέλθει και ουδείς θα μείνει αναξιοποίητος στον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Με λόγια απλά: Επετηρίδα δεν υπάρχει, όλοι κάτι θα πάρετε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον προθάλαμο ενός δύσκολου τοκετού που δεν είναι βέβαιο πως θα γίνει χωρίς επιπλοκές.

Βέβαιον είναι μόνο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Ο Τσίπρας ανακοινώνει τη "σκιώδη κυβέρνηση"

Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση της "σκιώδους κυβέρνησης" του ΣΥΡΙΖΑ που θα αναλάβουν να "μαρκάρουν" τους υπουργούς του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κρατήσουν τα ίδια χαρτοφυλάκια κάποιοι πρώην υπουργοί, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που αναλαμβάνει τομεάρχης Οικονομίας , ο Γιώργος Κατρούγκαλος ως σκιώδης ΥΠΕΞ, η Έφη Αχτσιόγλου ως τομεάρχης Εργασίας, ο Ανδρέας Ξανθός σε Υγεία και ο Σωκράτης Φάμελλος, στην Ενέργεια.

Πιθανώς ο Νίκος φίλης να αναλάβει τομεάρχης Παιδείας και ο Νίκος Παππάς, Ανάπτυξης.

Η ολοκλήρωση του παζλ αναμένεται με τις επίσημες ανακοινώσεις εντός της ημέρας.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα