ΣΥΡΙΖΑ: Από τον “φάρο” του “Μεγάρου Νιάρχου”, βλέπει ένταξη στους ευρωσοσιαλιστές

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες να έπεσαν στη ΔΕΘ και στη συνάντηση των ηγετών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα έγινε και άλλη μια συνάντηση στην Αθήνα, από την οποία εστάλησαν -για μια ακόμη φορά- ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα μηνύματα. Πρόκειται για την συνάντηση των ευρωπαίων -σοσιαλιστών πρακτικά- υπουργών και υφυπουργών επί των Ευρωπαϊκών υποθέσεων των χωρών της Μεσογείου, καθώς και σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου. Έγινε με πρωτοβουλία

του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη. Ωστόσο, το κύριο πρόσωπο στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς, ήταν ο Νίκος Παππάς. Γενικότερα, ο τελευταίος παρίσταται σε όλες τις συναντήσεις (τρεις, έως τώρα) που έχει ο κ.Ξυδάκης με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Εμμέσως πλην σαφώς, το μήνυμα που στέλνουν αυτές οι συναντήσεις, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που διαρρέει το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου, είναι η σφοδρή επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ, να ενταχθεί κάποια στιγμή στους ευρωσοσιαλιστές. Και η παρουσία του κ.Ν.Παππά, προσδίδει το “κατάλληλο βάρος” και δείχνει το έντονον αυτής της επιθυμίας.

Οι ΣΥΡΙΖΑΐοι, επίσης, προκειμένου να προσδώσουν ιδιαίτερα επίσημο χαρακτήρα, και, προφανώς, για να κάνουν επίδειξη κυβερνητικής ισχύος (!), επέλεξαν να ξεναγούν επί δυο συνεχείς ημέρες, τόσο τους ηγέτες, όσο και τους υπουργούς επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στις εγκαταστάσεις της νέας Λυρικής Σκηνής του Ιδρύματος Νιάρχου, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ακόμα ημιτελείς. Η συνάντηση των υπουργών επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μάλιστα, όπως και η συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στην αίθουσα “Φάρος” με θέα όλη την Αθήνα και τον Πειραιά, πραγματοποιήθηκαν σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Η ΣΥΡΙΖΑΐικη εικόνα του “αντισυστημικού”, τώρα λουστράρεται με τις κυριλέ εγκαταστάσεις της νέας Λυρικής, δίνοντας τη θέση της στο “συστημικό”, που -γιατί όχι;- μπορεί να οδηγήσει στην ένταξη στην ευρωσοσιαλιστική ομάδα. Εξάλλου, ο περσινός ΣΥΡΙΖΑ με τον φετινό, ουδεμία σχέση έχει, ενώ ολοένα περισσότερο προσπαθεί να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τον “αριστερό” ΣΥΡΙΖΑ, και να προβληθεί ως το “νέο ΠΑΣΟΚ”.

Η συνάντηση αυτή πάντως, ήταν μια ευκαιρία να ειπωθούν ανοικτά πράγματα, στα οποία οι -σοσιαλιστές- ηγέτες των μεσογειακών χωρών, περιορίστηκαν να αναφερθούν “διπλωματικά”. Όπως, για παράδειγμα, να απαντήσουν ανοικτά στον Σόϊμπλε, ο οποίος υποβάθμισε θεαματικά τις συναντήσεις των σοσιαλιστών στην Αθήνα, λέγοντας ότι συνήθως από αυτούς τίποτα το θετικό δεν προκύπτει. Όπως φάνηκε από τις αρκετές αναφορές των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η καυστική επίθεση Σόϊμπλε, ενόχλησε. Όσο αντιπαθής κι αν είναι ο Σόϊμπλε, δεν παύει, με τις δηλώσεις του να δίνει το στίγμα. Πόσο μάλλον, αν ληφθεί υπόψιν ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, παρά την κρίση και τη λιτότητα στην Ευρώπη, δεν κερδίζουν έδαφος.

Από την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Σόϊμπλε και σοσιαλιστές, διαφαίνεται πάντως μια κόντρα μεταξύ τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και, όπως είναι φυσικό, αυτοί που υψώνουν πιο πολύ τους τόνους, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που λαμβάνει η “σοσιαλιστική” τους κυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να είναι οι Ιταλοί σοσιαλιστές. Ενδεικτική, λοιπόν, ήταν η δήλωση του Ιταλού υπουργού, Σάντρο Γκότσι. “Κάποιος στο Βερολίνο -είπε- νομίζει πως όταν οι σοσιαλιστές συναντιούνται καταλήγουν σε ανοησίες. Εγώ θα έλεγα πως νιώθω ικανοποιημένος από την κατάληξη αυτής μας της συνάντησης”. Ο ίδιος άφησε κι άλλες αιχμές κατά της Γερμανίας. Είπε, χαρακτηριστικά, πως “η ευελιξία δεν είναι εξαίρεση στους κανόνες αλλά μέρος μιας συμφωνίας που ονομάζεται Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία έως τώρα εστίαζε στη σταθερότητα και όχι στην ανάπτυξη. Θέλουμε να ωθήσουμε την ανάπτυξη και άρα πρέπει να βοηθήσουμε τις επενδύσεις που θα επιτευχθούν μέσω της ευελιξίας στο σύμφωνο. Το πλεόνασμα της Γερμανίας είναι όσο το ΑΕΠ του Βελγίου”. Και όσον αφορά την ΕΕ, τόνισε: “Δεν γίνεται οι αποφάσεις στην Ευρώπη να λαμβάνονται σε συναντήσεις γραφειοκρατών που υπογράφονται μέσα σε ολιγόωρες συσκέψεις αρχηγών κρατών”.

Κλίμα τρόμου στην ΕΕ

Πάντως, οι Ευρωπαίοι υπουργοί – υφυπουργοί ανέδυαν κλίμα εντονότατης ανησυχίας, αν όχι τρόμου, για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαιτέρως μετά από το Brexit, αλλά και εξαιτίας της θεαματικής ανόδου της ακροδεξιάς και των ακραίων εθνοφυλετικών, όπως είπαν, πολιτικών, κυρίως στις χώρες του Βίζεγκραντ. Στοιχεία που έδειξαν να θεωρούν ότι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να τιναχτεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στον αέρα. Με τις τάσεις αυτές, μάλιστα, όπως φέρονται να ανέφεραν στις κατ' ιδίαν επαφές τους, ακόμα και η ίδια η Μέρκελ, όχι μόνο διαφωνεί, αλλά γίνεται έξαλλη (!). Στη συνάντηση πήραν μέρος οι: Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεζίρ, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, Λουίς Γκρες, Ιταλός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σάντρο Γκότσι, υφυπουργός της Πορτογαλίας, Μαργκαρίντα Μάρκες, αντιπρόεδρός Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, και αντιπρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ευρωβουλευτής Ενρίκε Γκερέρο Σαλόμ.

Ξυδάκης και Παπαδημούλης, τέλος, όταν ερωτήθησαν σχετικά με τα πλεονάσματα που ζητάει η ΕΕ από την Ελλάδα για μετά το 2018 (+3,5%), εξέφρασαν την άποψη -ευχολόγιο;- ότι τα πάντα είναι υπό διαπραγμάτευση, και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο της ευχάριστης έκπληξης. Να τους ευχηθούμε να πάνε όλα κατ' ευχήν, αν και κρίνοντας από την τεράστια απόσταση που χωρίζει τα λόγια και το αποτέλεσμα από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να είναι στον γύψο και μετά το 2018.

Ενώ, πάντως, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο, με πρωτοβουλία Κοτζιά, έγινε η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή. Επικοινωνιακά “ριγμένος” ο Κοτζιάς, αν και στη Διάσκεψη μετείχαν υπουργοί Εξωτερικών από ορισμένες χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη γειτονιά μας, όπως η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Ιορδανία, η Κύπρος, και ο Λίβανος. Επίσης, μετείχαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλγερία, η Τυνησία, η Λιβύη, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα