Σύνοδος στο Ταλίν: Το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης

Οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώνονται στο Ταλίν σήμερα για να συζητήσουν τα οράματά τους για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης. Μια πρόκληση για τον πρωθυπουργό της Εσθονίας, Γιούρι Ράτα, που θα προεδρεύει στη συνάντηση, θα είναι να καταστήσει τη συζήτηση αρκετά συγκεκριμένη.

Η ιδέα της διάσκεψης κορυφής είναι "να ρίξουμε μια ματιά πέρα από τις εκλογές" και να βρούμε έναν δρόμο ώστε η Ευρώπη "να παραμείνει μπροστά στην ψηφιακή καμπύλη", σύμφωνα με τον Κλεν Γιάρατς, σύμβουλο του Ράτας. "Ελπίζουμε να έχουμε μια κοινή αντίληψη από τους ηγέτες της ΕΕ για το πού θέλουμε να φτάσουμε μέχρι το 2025", δήλωσε ο Γιάρατς, ο οποίος είναι διευθυντής του πρωθυπουργού για τις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Εσθονία, η οποία ξεκίνησε και διοργανώνει τη σύνοδο κορυφής, συνέταξε ένα υπόβαθρο, το οποίο περιλαμβάνει θέματα που πρέπει να συζητηθούν, όπως: "Ποια μέτρα χρειάζονται για να καταστεί η ΕΕ η καλύτερη πλατφόρμα για την ψηφιακή οικονομία;", "Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε ένα εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και ψηφιακά μορφωμένους πολίτες;", "Πώς μπορεί η ασφάλεια του κυβερνοχώρου να αποτελέσει παράγοντα εμπιστοσύνης σε ένα ελεύθερο και ανοικτό διαδίκτυο και κοινωνία;", "Πώς μπορούμε να φέρνουμε τις κυβερνήσεις και τον δημόσιο τομέα στην ψηφιακή εποχή;"

Ενώ η ψηφιακή διάσκεψη κορυφής του Ταλίν θα επικεντρωθεί περισσότερο από τις τακτικές συνόδους κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τα τέσσερα ερωτήματα ήδη τονίζουν την ευρεία φύση του θέματος.

Ευρύ θέμα

Η προεδρία θέλει να μείνει μακριά από τη συζήτηση συγκεκριμένων νομοθετικών φακέλων με στόχο τη δημιουργία μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Αυτό συνεπάγεται επίσης τον κίνδυνο εκτροπής και απομάκρυνσης της συζήτησης ή των ηγετών που μιλούν μόνο με πολύ γενικούς όρους. Αλλά μια πηγή κοντά στην Προεδρία είπε ότι ορισμένοι ηγέτες θα έρθουν στη συζήτηση "με συγκεκριμένα σημεία".

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται τον ίδιο μήνα που οι τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, πρότειναν έναν νέο τρόπο φορολόγησης των εταιρειών του διαδικτύου. Ακολουθεί επίσης μια ομιλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία περιελάμβανε πολλές ιδέες, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής επανάστασης. "Ας δημιουργήσουμε μέσα σε δύο χρόνια έναν ευρωπαϊκό οργανισμό για την καινοτομία ... να είμαστε στη θέση των καινοτόμων και όχι όσων ακολουθούν" δήλωσε ο Μακρόν, ζητώντας πρόσθετες δαπάνες για έρευνα σε σχετικούς τομείς, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη.

Κάποιοι από τους φιλοξενούμενους της συνόδου μπορεί να έχουν την ίδια αντίληψη. Ο φινλανδός καθηγητής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Γιάρνο Λίμνελ θα δώσει μια ομιλία πριν από τη συνεδρίαση των ηγετών. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Λίμνελ είπε σε μια φινλανδική εφημερίδα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται λιγότερο στις αμερικανικές εταιρείες διαδικτύου. "Το επίπεδο αυτάρκειας ... πρέπει να ενισχυθεί σωστά", δήλωσε στην Vasabladet.

Ένας δεύτερος προσκεκλημένος ομιλητής, ο Τζέιμς Μανγικα, ηγείται του think tank, McKinsey Global Institute. Νωρίτερα φέτος κυκλοφόρησε μια μελέτη που ανέφερε ότι στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες -Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο - υπήρχαν πάνω από 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που "συνδέονται με αυτοματοποιημένες δραστηριότητες".

Εθνικές εξουσίες

Οι ψηφιακές δεξιότητες και ο τρόπος προσαρμογής σε έναν όλο και πιο αυτοματοποιημένο κόσμο είναι πιθανό να αναφερθούν στη συζήτηση. Ωστόσο, ενώ οι ηγέτες μπορούν να το συζητήσουν, είναι απίθανο να θέλουν ευρωπαϊκές λύσεις για όλα αυτά τα ζητήματα.
"Πολλά θέματα είναι εθνικές ευθύνες, όπως οι δεξιότητες, η ανεργία, η χρηματοδότηση υποδομών για την ψηφιακή κοινωνία", δήλωσε ο Γιάαρατς. "Η Ευρώπη μπορεί να θέσει το πλαίσιο των συνθηκών για να υποστηρίξει την επίτευξη αυτών των στόχων και οι ηγέτες πρέπει να ανταποκριθούν", πρόσθεσε.

Επιτυχία

Σε αντίθεση με τις τακτικές συνόδους κορυφής στις Βρυξέλλες, η ψηφιακή διάσκεψη δεν θα δώσει γραπτή δήλωση ή συμπεράσματα. Αντ 'αυτού, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Γιούρι Ράτα, θα ενημερώσει τον Τύπο αργότερα, μαζί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Τις επόμενες εβδομάδες, η Εσθονία θα συντάξει μια έκθεση που θα συνοψίζει τη συζήτηση.

euobserver.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα