Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνίες και παραδοξότητες
Ούτε στην άμυνα ούτε και στην Ουκρανία κατάφεραν τα 27 κράτη-μέλη να λάβουν ουσιαστικές αποφάσεις
Παρίσι, Μαρία Δεναξά
Καθώς τα γεωπολιτικά μποφόρ εντείνονται, η ευρωπαϊκή ηγεσία, πέρα από βαρύγδουπες δηλώσεις, αποδεικνύεται ανίκανη να αποκομίσει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις ενέργειές της, επιβεβαιώνοντας το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη κατέληξε σε αποτυχία, ό,τι κι αν ισχυρίζονται οι επικοινωνιολόγοι, οι πολιτικοί αναλυτές και οι ευρωλάτρεις.
Ούτε στο ζήτημα της άμυνας ούτε και στην περίπτωση της Ουκρανίας κατάφεραν τα 27 κράτη-μέλη να λάβουν ουσιαστικές αποφάσεις.
Υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια», τα σύντομα συμπεράσματα της συνόδου μαρτυρούν πως οι 27 χρονοτριβούν: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την επιτάχυνση των εργασιών […], καλεί σε ταχεία πρόοδο […], ζητεί επείγουσα δράση…». Με άλλα λόγια, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο πια είναι η αδυναμία και η ανικανότητα τους.
Σχετικά με την Ουκρανία υιοθετήθηκε μια δήλωση που «υποστηρίχθηκε σθεναρά» από τα κράτη-μέλη, με εξαίρεση την Ουγγαρία. Το κείμενο αυτό επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της Ε.Ε. για τη σύγκρουση: «Μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία, η οποία θα σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, πρέπει να συνοδεύεται από σταθερές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψει τη Ρωσία από μελλοντικές επιθέσεις».
Ωστόσο, το σχέδιο βοήθειας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, που πρότεινε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δεν εγκρίθηκε λόγω έντονων διαφωνιών.
Ευρωπαϊκά στρατεύματα
Όσον αφορά τις «εγγυήσεις ασφαλείας» -συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατευμάτων- το ζήτημα συζητείται σε άλλο πλαίσιο, μεταξύ των «πρόθυμων» χωρών, υπό την πίεση του Λονδίνου και του Παρισιού. Τα επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων αυτών των χωρών επεξεργάζονται το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας πολυεθνικής δύναμης, η οποία θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Ουκρανία, εφόσον μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός προβλέπει έναν τέτοιο μηχανισμό. Ωστόσο, η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία σε ουκρανικό έδαφος από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.
Η ευρωπαϊκή διπλωματία, όμως, δεν στερείται αντιφάσεων. Από τη μία πλευρά βλέπουμε τη Γαλλία να συνεργάζεται με το Ηνωμένο Βασίλειο για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την ευρωπαϊκή άμυνα, ενώ, από την άλλη, η ίδια η Γαλλία αρνείται να επιτρέψει στη βρετανική αμυντική βιομηχανία να επωφεληθεί από τα μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι συνομιλίες, ως εκ τούτου, έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Το (μικρό) πρόγραμμα EDIP για την άμυνα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Όσο για το νέο πρόγραμμα SAFE, που συνοδεύεται από δάνειο 150 δισ. ευρώ, καμία απόφαση δεν προέκυψε από τη σύνοδο της Πέμπτης.
Όσο για τα διαφημιζόμενα «800 δισεκατομμύρια» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γίνεται όλο και πιο σαφές ότι επρόκειτο για μια φανταχτερή εξαγγελία, που αποσκοπούσε περισσότερο στο να προκαλέσει εντυπώσεις στα ΜΜΕ παρά να έχει ουσιαστική εφαρμογή στην πραγματικότητα.
Το ίδιο ισχύει και για τις πολεμικές δηλώσεις περί ευρωπαϊκών αντιποίνων στην αύξηση των αμερικανικών δασμών: οι αποφάσεις που θα ληφθούν τελικά θα είναι μάλλον ηπιότερες από τις δυναμικές δηλώσεις, που γίνονται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση στην Ευρώπη.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»
The post Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνίες και παραδοξότητες appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Για την κυβέρνηση, ύψιστη απειλή η Ρωσία και όχι η Τουρκία!
- Νίκος Αλιάγας: Χόρεψε ζεϊμπέκικο στο γαλλικό Dancing with the Stars – Δείτε βίντεο
- Νέα δημοσκόπηση: 9,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ, τρίτο κόμμα η Πλεύση Ελευθερίας με 13,1%
- Η ελας εξάρθρωσε οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας εγγράφων
- Ο τύπος της κυριακής…
- Οι… fake αριστούχοι στις Πανελλήνιες
- Κυριάκος Πιερρακάκης: “Οι σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας πρέπει να εμπνέονται από την αρχή της συναλληλίας και της ειλικρινούς συνεργασίας”
- Ιμάμογλου: Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ανακρίνεται και πάλιω
- 25η Μαρτίου: Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων ενόψει της εθνικής Επετείου – Πού σημειώνεται κίνηση
- Ναντζίνγκ 2025: Πέταξε για το «ασημένιο» με ρεκόρ ο Καραλής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews

- Τελευταία Νέα Antinews
- Για την κυβέρνηση, ύψιστη απειλή η Ρωσία και όχι η Τουρκία!
- Ιμάμογλου, μια τεράστια αντίφαση στις επιλογές Ερντογάν
- Μαθαίνουμε την αλήθεια από τους Ιταλούς
- Ούτε «χαβιάρι πιπεριάς»!!!
- Η «ΔΙΑΣ Α.Ε.» επεκτείνεται στον χώρο των εκτυπώσεων εφημερίδων
- Από παρακολουθούμενος, «αφεντικό». Ο… ορισμός της αριστείας!
- Δέσμιοι του Μητσοτάκη λόγω Ανδρουλάκη!
- Η πρώτη Ελληνίδα πιλότος σε F-16!
- «Ο Τραμπ πιστεύει ότι μπορεί να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι άρπαζαν κινητά τηλέφωνα με την απειλή μαχαιριού – Το «στίγμα» που τους πρόδωσε
- ΟΠΑΠ Quiz: Πόσο καλά γνωρίζει ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης τη Σκωτία; – BINTEO
- Ναντζίνγκ 2025: Πέταξε για το «ασημένιο» με ρεκόρ ο Καραλής
- Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στη μνήμη των 59 θυμάτων στο Κότσανι – «Θα μπορούσε να μην ήταν αυτά τα παιδιά, να ήμασταν εμείς»
- Πόνος στη μέση: 5 τρόποι να τον αντιμετωπίσετε – Πού μπορεί να οφείλεται
- Η Σίσσυ Χρηστίδου σχολιάζει τη συνέντευξη που έδωσε η Έλενα Χριστοπούλου – «Θα της έλεγα “όχι” για τη συνέντευξη»
- Ο Μάρκος Σεφερλής απαντάει στα αρνητικά σχόλια – «Το κοινό είναι αυτό που θα κρίνει»
- 25η Μαρτίου: Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων ενόψει της εθνικής Επετείου – Πού σημειώνεται κίνηση
- Οι… fake αριστούχοι στις Πανελλήνιες