Συνεδρίαση της ΕΚΤ: Τι να περιμένουμε

16:57 8/9/2016 - Πηγή: Antinews

Οι αναλυτές είναι διχασμένοι από τι θα πρέπει να περιμένουμε για τη δήλωση της πολιτικής της.

Ενώ ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις κάμερες, την Πέμπτη, οι αναλυτές σπάνια έχουν υπάρξει τόσο διχασμένοι για το τι να περιμένουμε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Ιούλιο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σηματοδότησαν ότι ήταν έτοιμοι να εξαπολύσουν μια νέα

ώθηση για να στηρίξουν την οικονομία της ευρωζώνης, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε, τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει και ο Ντράγκι δεν έχει μιλήσει δημοσίως για επτά εβδομάδες.

Ένα πράγμα είναι σαφές: Η ΕΚΤ εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να πετύχει τον πρωταρχικό στόχο της διατήρησης του πληθωρισμού λίγο κάτω από το 2%, έναν στόχο που έχει χαθεί για περισσότερο από τρία χρόνια. Με τον πληθωρισμό να αναμένεται να αυξηθεί με αργούς ρυθμούς, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα δράσει και πάλι σύντομα, ίσως με την επέκταση του τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων της -την γνωστή ποσοτική χαλάρωση. Το μόνο ερώτημα είναι, πότε;

Τι αναμένεται να κάνει η ΕΚΤ;

Οι αναλυτές είναι διχασμένοι. Περίπου οι μισοί αναμένουν ότι ο Ντράγκι θα ανακοινώσει μια εξάμηνη παράταση για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 80 δις ευρώ το μήνα της ΕΚΤ, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι άλλοι μισοί αναμένουν ότι η ανακοίνωση θα έρθει το Δεκέμβριο. Μια καθυστέρηση θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας και να παρακολουθήσει τις ενέργειες των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Ο κίνδυνος είναι ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να αντιδράσουν άσχημα, ανεβάζοντας το ευρώ έναντι του δολαρίου, κάτι που θα έκανε τη ζωή δυσκολότερη για μεγάλους εξαγωγείς της περιοχής. "Η σκληρότερη απόφαση αυτής της εβδομάδας θα είναι το κατά πόσον η ΕΚΤ θα τολμήσει να κάνει κάτι" δήλωσε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING-Diba στη Φρανκφούρτη.

Πόσο άσχημη είναι η οικονομική κατάσταση;

Καλύτερη από τα αναμενόμενα. Πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης κρατιέται ψηλά, στον απόηχο της ψηφοφορίας Brexit. Αλλά ο πληθωρισμός, μόλις 0,2% τον Αύγουστο, παραμένει πολύ χαμηλός. Νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, που θα δημοσιευθούν σήμερα, αναμένεται να παρουσιάσουν μια ελαφρώς ασθενέστερη προοπτική, η οποία θα μπορούσε να δώσει στους αξιωματούχους έναν λόγο για να δράσουν. Αλλά ο Ντράγκι θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι υπάρχει ακόμα ερέθισμα εν εξελίξει, κυρίως μια σειρά από φθηνά δάνεια για τις τράπεζες.

Τι περιμένουν οι επενδυτές;

Τεχνικές μικροδιορθώσεις. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ αντιμετωπίζει αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με το ποια ομόλογα θα μπορεί να αγοράσει: Δεν μπορεί να αγοράσει περισσότερο από το 33% των οποιοδήποτε μεμονωμένων ομολόγων ή ομολόγων που αποδίδουν λιγότερο από μείον 0,4%. Αλλά πιθανόν ελλείψεις σε ορισμένες αγορές ομολόγων, ιδιαίτερα στα γερμανικά κρατικά ομόλογα, σημαίνει οι κανόνες αυτοί μπορεί να ρυθμιστούν ξανά. Η πιο πιθανή κίνηση, λένε οι οικονομολόγοι, θα ήταν να αρχίσουν να αγοράζουν περισσότερα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις.

Τι άλλο μπορεί να κάνει η ΕΚΤ;

Εάν ο πληθωρισμός δεν αυξηθεί αποφασιστικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τραπεζικά ομόλογα και δέσμες των δανείων, ή ακόμα και τα αποθέματα ή ακίνητα, όπως έχει κάνει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να εξετάσουν πιο ριζοσπαστικά μέτρα, όπως "τα χρήματα από ελικόπτερο", μια ακραία μορφή της επέκτασης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει άμεση καταβολή των χρημάτων της κεντρικής τράπεζας σε ιδιώτες. Όμως, ένα τέτοιο μέτρο είναι αμφισβητήσιμο υπό τις συνθήκες της ΕΕ και ο Ντράγκι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν έχει συζητηθεί. Ο Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε εύστοχα το Σαββατοκύριακο κατά της χρήσης "ακραίων μέτρων" που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα.

Τι γίνεται με τα επιτόκια;

Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων - χρεώνοντας τις τράπεζες για τα κεφάλαια στάθμευσης με την κεντρική τράπεζα- στο μείον 0,4%. Μέχρι πρόσφατα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τόνιζαν την θετική εμπειρία τους στα αρνητικά επιτόκια και επεσήμαναν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει τις ανησυχίες των τραπεζών, ιδιαίτερα στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια της συμπίεσης της βάσης τους. Αυτό σημαίνει ότι μια πτώση σε πιο αρνητικό έδαφος φαίνεται απίθανη, προς το παρόν.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα