Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Βραζιλία

Οι Αρχές της Βραζιλίας δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο, παρά την ανακοίνωση ότι δεν θα γίνει η αύξηση στα εισιτήρια των δημόσιων μεταφορών. Τα πλήθη μπλόκαραν τους κεντρικούς δρόμους στο Σάο Πάολο, τη Μπραζίλια και το Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι διαδηλωτές είναι θυμωμένοι με τη διαφθορά και τις υψηλές δαπάνες

για το Παγκόσμιο Κύπελλο του επόμενου έτους.

Ο δήμαρχος του Σάο Πάολο Φερνάντο Χαντάντ είπε ότι η αναστολή του μέτρου θα είναι μια «μεγάλη θυσία» και ότι θα χρειαστεί να γίνουν κι άλλες περικοπές. Ο δήμαρχος του Ρίο Εντουάρντο Παές δήλωσε ότι οι χαμηλές τιμές στα εισιτήρια θα κοστίσουν στην πόλη 500 εκατ. ρεάλ το χρόνο. Οι διαδηλωτές πάντως έμειναν ασυγκίνητοι από τη χειρονομία. Μια διαδήλωση στο Μπέλο Οριζόντε συνεχίστηκε για πάνω από 10 ώρες.

Το προφίλ των διαδηλωτών

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το BBC, το 84% των διαδηλωτών στο Σάο Πάολο δεν υποστηρίζει κανένα πολιτικό κόμμα. Το 77% έχει ανώτατη μόρφωση, το 22% είναι μαθητές και το 53% κάτω από 25 ετών. Ενδιαφέρον έχει ότι το 71% διαδηλώνει για πρώτη φορά. «Ακριβώς όπως το 1989, όταν οι άνθρωποι στην Ανατολική Ευρώπη διαπίστωσαν ότι προτιμούν την ατομική ελευθερία από τον κομμουνισμό, ο καπιταλισμός σήμερα ταυτίζεται ολοένα και περισσότερο με την ηγεσία της ασύδοτης ελίτ» σχολιάζει ο Paul Mason.

Αίσθηση έχει προκαλέσει και ένα βίντεο που ανέβασε στο YouTube η Βραζιλιάνα Κάρλα Ντάουντεν και έχει γίνει το «λάβαρο» των διαδηλώσεων εκτός Βραζιλίας. Τίτλος του, «Νο, I’m not going to the World Cup». Εν ολίγοις, η νεαρή κοπέλα επιχειρηματολογεί γιατί μια χώρα σαν τη Βραζιλία δεν χρειάζεται κι άλλα γήπεδα, αλλά μάλλον πιο σημαντικές κοινωνικές παροχές. Θέση πήραν και θρύλοι του ποδοσφαίρου. Ο Νεϊμάρ τάχθηκε υπέρ των διαδηλώσεων, τονίζοντας σε μήνυμά του στο Facebook: «Είμαι Βραζιλιάνος και αγαπώ την πατρίδα μου. Έχω την οικογένεια και τους φίλους μου που ζουν στη Βραζιλία. Για το λόγο αυτό θέλω μία Βραζιλία ασφαλέστερη, υγιέστερη και εντιμότερη. Ο μόνος τρόπος να εκπροσωπήσω και να υπερασπιστώ τη Βραζιλία είναι στο γήπεδο, παίζοντας ποδόσφαιρο. Από τούδε και στο εξής, θα μπαίνω στο γήπεδο εμπνευσμένος από το κίνημα αυτό». Ο Πελέ ζήτησε από τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες. «Ας αφήσουμε όλη αυτή την φασαρία που γίνεται στη Βραζιλία και ας θυμηθούμε πώς η εθνική μας ομάδα είναι η χώρα μας και το αίμα μας», δήλωσε.

bbc

Keywords
Τυχαία Θέματα