Συνάντηση Σαμαρά – Westerwelle

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε, σήμερα, στο γραφείο του στη Βουλή με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Dr. Guido Westerwelle και τα υπόλοιπα μέλη της Γερμανικής Αντιπροσωπείας. Στη συνάντηση, από Ελληνικής πλευράς, συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας,

ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο αν. Τομεάρχης Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής συζήτηση με αντικείμενο την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Θέσεις οι οποίες ως γνωστόν διαστρεβλώνονταν επί μακρόν στον γερμανικό Τύπο,

Έγινε επίσης εκτενής συζήτηση  για θέματα ευρύτερου – διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που αφορούν στο Ιράν, στην Τουρκία και στο Αραβικό μέτωπο.

Έχει σημασία ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε βεβαίως στην πάγια γερμανική θέση για δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη, αλλά επεσήμανε και την ανάγκη λήψης μέτρων που θα τονώσουν την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, όπως προτείνει εδώ και μήνες ο Α. Σαμαράς.

Προηγουμένως ο κ. Βεστερβέλε συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών θεωρείται μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το PSI.

«Οι συζητήσεις είναι δύσκολες αλλά με καλή πίστη θα καταλήξουν σε ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών  σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ομόλογό του Σταύρο Δήμα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο η εμπλοκή στο PSI  αποδίδεται σε πιέσεις  της Γερμανίας και κυρίως του  υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος (όπως και το ΔΝΤ) θεωρεί πως για να είναι βιώσιμο  το ελληνικό χρέος μετά την εφαρμογή του PSI χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα. Ο Σόιμπλε παρενέβη στις διαπραγματεύσεις ζητώντας από το  IIF να αποδεχθεί χαμηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα που θα λάβουν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, το οποίο πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2-4%, αισθητά χαμηλότερου από το επιτόκιο που ζητούν οι τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα