Συνάντηση Μπάιντεν-Ζάεφ στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ! (Αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί τα Δυτικά Βαλκάνια)

(Ανανεωμένο)Συνάντηση και θερμή συνομιλία είχε ο Ζόραν Ζάεφ με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Ιουνίου.

Ο Τζo Μπάιντεν αποδέχθηκε πρόσκληση του Ζόραν Ζάεφ να επισκεφθεί τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ειδικότερα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στον Ζάεφ ότι «υπάρχει ενδιαφέρον στον να προγραμματιστεί αυτή η επίσκεψη».

Εντύπωση, βέβαια, προκαλεί στην Ελλάδα η συνάντηση Τζο Μπάιντεν-Ζόραν Ζάεφ.

Γιατί παρά τις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας δεν έχει οριστεί ακόμη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την Ελληνίδα κυβερνητική εκπρόσωπο η συνάντηση αυτή είναι «στα σκαριά» ώστε να πραγματοποιηθεί πιθανώς τον Σεπτέμβριο στην Ουάσιγκτον.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ήταν η πρώτη στην οποία ο Ζόραν Ζάεφ παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος μιας χώρας η οποία είναι πλέον πλήρες μέλος της συμμαχίας.

Σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες η συνάντηση Μπάιντεν-Ζάεφ και ο μη ορισμός ακόμη συνάντησης Μπάιντεν-Μητσοτάκη σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πρόθεση απαξίωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το αντίθετο μάλιστα! Ο Λευκός Οίκος είναι ικανοποιημένος από την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών από την σημερινή ελληνική κυβέρνηση.

Οι Αμερικανοί, όμως, δεν ξεχνούν το «ΟΧΙ» του Κώστα Καραμανλή στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 αναφορικά με την ένταξη της τότε FYROM στο ΝΑΤΟ.

Ο Κώστας Καραμανλής είχε προκαλέσει την οργή του τότε Αμερικανού προέδρου Τζώρτζ Μπους (του νεότερου) ο οποίος διπλωματικά την είχε εκφράσει ως «λύπη».

Αλλά ύστερα από ακριβώς ενάμιση χρόνο ο Καραμανλής δεν ήταν πλέον πρωθυπουργός (χάνοντας μάλιστα από τον ΓΑΠ).

Σύμφωνα με τους ίδιους έμπειρους διπλωμάτες επειδή η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια η συνάντηση Μπάιντεν-Ζάεφ ήταν και ένα μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι Αμερικανοί επείγονται να ψηφιστούνε άμεσα από την ελληνική Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Γιατί είναι μάλλον σπάνιο στα διπλωματικά χρονικά ο πρωθυπουργός μιας χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 να μην συναντάται (στο περιθώριο συνόδου κορυφής της συμμαχίας) με νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο.

Ειδικά τώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει το γνωστό πρόβλημα της τουρκικής επιθετικότητας και ο Μπάιντεν συναντήθηκε στην ίδια σύνοδο κορυφής (εκτός από τον Ζάεφ) και με τον Ερντογάν!

Σύμφωνα, πάντως, με την Ελληνίδα κυβερνητική εκπρόσωπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ζήτησε να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αν και ήταν γνωστή η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν και (πιθανώς) και η συνάντηση Μπάιντεν-Ζάεφ.

Οι προαναφερθέντες διπλωματικοί κύκλοι ερμηνεύουν και την σημειολογία της περίφημης φωτογραφίας στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε στην ακροτελεύτια κεντροαριστερή θέση του φωτογραφικού κάδρου.

Επειδή μάλιστα η φωτογραφία σχολιάστηκε κακόβουλα από αντικυβερνητικούς και αντεθνικούς κύκλους οι ίδιοι έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι στην ίδια ακριβώς ακροτελεύτια, αλλά κεντροδεξιά θέση του φωτογραφικού κάδρου ποζάρισε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε κάθε περίπτωση η θερμή υποδοχή του Ζόραν Ζάεφ στους κόλπους της συμμαχίας (ως πρωθυπουργού χώρας πλήρους μέλους του ΝΑΤΟ) από τον Τζο Μπάιντεν δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά το ελληνικό ΟΧΙ στο Βουκουρέστι αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Το όποιο (εσωτερικό) πολιτικό ενδιαφέρον μετατίθεται τώρα στην κύρωση από την ελληνική Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας και στην όποια εξέλιξη της σχετικής ψηφοφορίας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα