Συμβιβασμός Novartis: Το "γράμμα" από τις ΗΠΑ δεν έχει "στοιχεία" για πολιτικά πρόσωπα

"Η συμφωνία δεν περιέχει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα". Η ανακοίνωση της εταιρίας Novartis, στηριγμένη πάνω στην συμφωνία συμβιβασμού με τις αμερικάνικες διωκτικές αρχές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μας λέει πως τα νέα

από τις ΗΠΑ δεν περιέχουν ούτε μίζες σε πολιτικούς, ούτε λογαριασμούς, ούτε ύποπτες συναλλαγές, ούτε τίποτα. Τοποθετούν δε το επίπεδο της διερευνώμενης υπόθεσης (τα έγγραφα της οποίας πλέον σφραγίζονται) εκεί που βρισκόταν σε όλες τις χώρες που τις αφορούσε το ζήτημα: Σε ιατρικό επίπεδο, στο πεδίο των συνταγογραφήσεων και προώθησης των προϊόντων της μέσω αθέμιτων πρακτικών και "ανάρμοστων οικονομικών οφειλών σε Έλληνες επαγγελματίες υγείας μεταξύ των ετών 2012 και 2015".

Τη διασάφηση, μετά τον ορυμαγδό των όσων έχουν συμβεί στην Ελλάδα κάνει η ίδια η εταιρία, η οποία ουσιαστικά με αυτό το έγγραφο απαντά και σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν συμβεί στον ελληνικό πολιτικό στίβο: "Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis".

To ποσό και οι μάρτυρες

Η κατάληξη της συμφωνίας για τα 225 εκατομμύρια δολάρια του προστίμου που αφορούν στην Ελλάδα (για αναβολή της δίωξης συν κάποια εκατομμύρια για φορολογικά πρόστιμα) , δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας που αφορά και άλλες χώρες (Βιετνάμ, Νότια Κορέα) φέρνει στην επιφάνεια το προβληματικό σύστημα σχετικά με την συνταγογράφηση φαρμάκου στο οποίο ομονοούν όλα τα πολιτικά κόμματα. Παράλληλα προκρίνει προφανώς και την εισφορά στοιχείων εκ μέρους των Ελλήνων προστατευομένων μαρτύρων που κατέθεσαν εκεί . Γιαυτό άλλωστε και δικαιούνται, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία (και εφόσον αυτή είναι η συμφωνία τους) ένα τεράστιο ποσό χρηματικής αμοιβής που πιθανόν κυμαίνεται από 10-30% του προστίμου! Γεγονός όμως που από μόνο του αποτελεί ένα εξαιρετικά προβληματικό σημείο αν πράγματι αυτά τα πρόσωπα (ή κάποια από αυτά) κατέθεσαν και στην Ελλάδα όπως καταγγέλθηκε.

Πού είναι οι δωροδοκίες

Η διατύπωση όμως της εταιρίας επιλύει κι έναν μύθο για την έρευνα που ήρθε από την "Αμερική" και τα στοιχεία που "υπήρχαν" εκεί κατά πολιτικών προσώπων. Είναι ξεκάθαρο, με βάση αυτά που αναφέρονται πως τέτοια στοιχεία δεν υπήρξαν, συνεπώς η βάση για την αναζήτηση τέτοιων ευθυνών στην Ελλάδα (με προέλευση τις ΗΠΑ, όπως διατυμπάνιζαν στη χώρα μας επί σειρά μηνών και ετών) ήταν εγχώρια και μόνο. Και η αφετηρία και η επιδίωξη. Με ότι σημαίνει αυτό για τον τρόπο που τελικά ξεκίνησε, γιγαντώθηκε, εργαλειοποιήθηκε και έσκασε εν τέλει ως φούσκα στη χώρα μας. Η μόνη διαφορά είναι πως στο ενδιάμεσο, και στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων, είχαμε απώλειες. Τις υπολήψεις ανθρώπων και του κύρους της Δικαιοσύνης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα