Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας ανοίγει το δρόμο για κοινές επιχειρήσεις κατά του ISIS

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τη Συρία αργά την Παρασκευή το βράδυ, που πρόκειται να ανοίξει το δρόμο σε μια κοινή αμερικανο-ρωσική αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων, καθώς σε και νέες διαπραγματεύσεις για το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον Τζον Κέρι, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, και

τον Ρώσο ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από 13 ώρες συνομιλιών στη Γενεύη και μια τεταμένη αναμονή, ενώ ο Κέρι συμβουλευόταν και άλλους στην κυβέρνησή του τηλεφωνικός, στην Ουάσιγκτον. Και οι δύο υπουργοί ήταν προσεκτικοί στην περιγραφή της συμφωνίας, αλλά είπαν ότι ήταν ένα δυνατό "σημείο καμπής" μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια βίαιης σύγκρουσης, που έχει κοστίσει πάνω από 400.000 ζωές. "Κανείς δεν χτίζει αυτή τη συμφωνία βάσει εμπιστοσύνης. Βασιζόμαστε στην εποπτεία, τη συμμόρφωση, το αμοιβαίο ενδιαφέρον", δήλωσε ο Κέρι. "Αυτή είναι μια ευκαιρία, και τίποτα περισσότερο μέχρι να γίνει πραγματικότητα".

Ο Λαβρόφ περιέγραψε την κατάσταση στη Συρία ως "τέλμα" με πολλαπλές αντιμαχόμενες πλευρές, μερικές από τις οποίες θα επιδιώξουν να υπονομεύσουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, ένα μεγάλο μέρος της συμφωνία θα παραμείνει μυστικό ώστε να αποτραπούν οι προσπάθειες σαμποτάζ. Αλλά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Ρωσία είχε εξασφαλίσει τη συμφωνία του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Δαμασκό. Η Ρωσία θα κάνει "ό,τι μπορεί" υποσχέθηκε ο Λαβρόφ, αλλά επεσήμανε ότι "δεν εξαρτώνται όλα από εμάς".

Στο πλαίσιο της πολύπλοκης συμφωνίας, μια επταήμερη παύση των μαχών θα ξεκινήσει από το βράδυ της Δευτέρας, την αρχή της μουσουλμανικής γιορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ. Κατά την περίοδο αυτή, ο συριακός στρατός θα χαλαρώσει τον ασφυκτικό κλοιό του στους αντάρτες στις περιοχές του Χαλεπίου, επιτρέποντας την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πεινασμένους της πόλης, ενώ οι αντάρτες θα σταματήσουν να πολεμούν τις γύρω κυβερνητικές περιοχές. Το συριακό καθεστώς θα αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές των ανταρτών, που πραγματοποιεί σε όλη τη χώρα, και κατά αμάχων.

Εάν η κατάπαυση του πυρός αντέξει, ο ρωσικός και ο αμερικανικός στρατός θα ξεκινήσει τον προγραμματισμό κοινών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον εξτρεμιστικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων του Isis και του Μετώπου για την Κατάκτηση της Συρίας. Η συριακή πολεμική αεροπορία θα μείνει έξω από τις ζώνες που θα διευθύνουν ΗΠΑ και Ρωσία. Οι ΗΠΑ επίσης θέτουν ως στόχο να πείσουν άλλες ομάδες ανταρτών να χωριστούν από το Μέτωπο για την Κατάκτηση της Συρίας με το οποίο συνεργάζονται εναντίον του καθεστώτος. "Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ανακοίνωσαν ένα σχέδιο το οποίο ελπίζουμε ότι θα μειώσει τη βία, θα μειώσει τα δεινά και θα συνεχίσει την κίνηση προς μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση και μια μετάβαση στη Συρία... και αν ακολουθηθεί, έχει την ικανότητα να παρέχει ένα σημείο καμπής, μια σημαντική στιγμή αλλαγής", δήλωσε ο Κέρι.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ελπίζει πως η κατάπαυση του πυρός θα οδηγήσει στην άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το πολιτικό μέλλον της Συρίας. Ο Κέρι είπε ότι είχε έρθει σε επαφή με τις ομάδες της αντιπολίτευσης της Επιτροπής Υψηλής Διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και ήταν έτοιμοι να λάβουν μέρος σε αυτές τις συνομιλίες, εάν η κατάπαυση του πυρός διατηρηθεί και πραγματοποιηθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο άμαχο πληθυσμό.

Ο Στεφάβ ντε Μιστούρα, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, χαρακτήρισε τη συμφωνία μια πραγματική ευκαιρία και είπε ότι θα ζητήσει από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν το χρονοδιάγραμμα των νέων πολιτικών διαπραγματεύσεων. Εάν η κατάπαυση του πυρός κρατήσει την πρώτη εβδομάδα, Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα σχηματίσουν έναν κοινό πυρήνα για να σχεδιάσουν και να συντονίσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Isis και του Μετώπου για την Κατάκτηση της Συρίας. Ο προσδιορισμός των ζωνών που θεωρείται ότι ελέγχει το Μέτωπο ήταν ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις διαπραγματεύσεις, καθώς η εξτρεμιστική ομάδα έχει αγωνιστεί μαζί με διάφορες άλλες οργανώσεις ανταρτών, σε διάφορα μέτωπα στη δυτική Συρία. Ο διαχωρισμός τους από τους συμμάχους τους στο έδαφος θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διατήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα