ΣΥΓΥΡΙΖΑ: Νοικοκοιραίοι σε απόγνωση. Επεισόδιο: Schäuble…

Τσίπρας σε κομματικό ακροατήριο στο Βερολίνο: «μπορώ να μεταπείσω τον Σόϊμπλε»...

Η συνάντηση Τσίπρα-Σόϊμπλε διέλυσε τις ελπίδες των δύο μεγάλων ανδρών: ο Τσίπρας διαλαλούσε πως θα πραγματοποιήσει την συνάντηση γιατί «πιστεύει ότι μπορεί να πείσει» τον Σόϊμπλε για το πόσο μεγάλο λάθος κάνει, και ο Σόϊμπλε… προσπάθησε να πείσει τον Τσίπρα να στηρίξει το Μνημόνιο.

Θέατρο του παραλόγου…

Τα γερμανικά μέσα αναφέρουν δύο και μόνο δύο πληροφορίες: ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήσεως του Αλέξη Τσίπρα, όπως δηλώνεται από το Υπουργείο Οικονομικών, και ότι ο Σόϊμπλε τον διαβεβαίωσε άτεγκτος ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μοναδικός και αναγκαίος δρόμος για να φέρουμε την Ελλάδα ξανά στην οικονομική της εξυγίανση», χωρίς να αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο για αλλαγές. «Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει καμμία εναλλακτική», δηλώνεται. Σύμφωνα με το Spiegel, ο Τσίπρας δεν κατάφερε καν να μεταφέρει καλά-καλά τις θέσεις του πριν ξεκαθαρίσει χωρίς περιθώριο παρερμηνειών ο Σόϊμπλε τις δικές του. Σχόλια αναγνωστών στο άρθρο φανερώνουν ότι η χρήση της λέξης alternativlos, «χωρίς καμμία εναλλακτική» εκ μέρους του Σόϊμπλε δημιουργεί δυσφορία με την απολυτότητά της σε μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης.

Ο Τσίπρας προσπαθώντας να αντέξει θερμοκρασίες όμοιες με την στάση του Σόϊμπλε

Να σημειωθεί ότι πέρα από τις θέσεις, ο τίτλος του κόμματος, «συνασπισμός ριζοσπαστικής αριστεράς» κάνει τους Γερμανούς να καταχωρούν χωρίς δεύτερη σκέψη το κόμμα και τον αρχηγό του στην άκρα Αριστερά, ενώ το αδελφό κόμμα Die Linke («Η Αριστερά») θεωρείται επίσης αρκετά «παλαβό». Οπότε κάθε φορά που ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται στο Βερολίνο, δεν είναι ακριβώς «νέος με καλάς συστάσεις» για την γερμανική κοινή γνώμη, τον τύπο και τον πολιτικό κόσμο. Παράλληλα, δεν φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτή στην Γερμανία η σταδιακή μετατόπιση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο κεντρώα πολιτικά λιβάδια.

Μια μέρα πριν την συνάντηση, την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με τον Γιάννη Μηλιό και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε ημίκλειστη σύναξη στο Karl-Liebknecht-Haus του αδελφού κόμματος, στην Rosa-Luxemburg-Platz, σε ελληνικό κομματικό κοινό του Βερολίνου. Παρά το γεγονός ότι το κοινό ήταν αμιγώς κομματικό (ένα μείγμα ριζοσπαστών νέων και πασοκογενών παππούδων, αυστηρώς για γευσιγνώστες), ήταν διαφαινόμενη η στροφή του «νεο-νοικοκυραίου» Τσίπρα σε πιο μετριοπαθείς θέσεις για το σύνολο της ατζέντας του. Όταν ρωτήθηκε από τους μετανάστες στην Γερμανία για τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, εξέπληξε τους παρισταμένους περιγράφοντας, μεταξύ άλλων φυσικά, τους μετανάστες ως πρόβλημα, μιλώντας για «γκέττο» και λοιπά – χωρίς βέβαια να παραλείψει πως συντάσσεται παραδοσιακά «με της γης τους κολασμένους», όπως είπε. Ενδιαφέρουσα ήταν η πλήρης απόρριψη του συνυποψηφίου για την καγκελαρία Peer Steinbrück εκ στόματος Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε πως πρόκειται για την ίδια πολιτική, και πως φυσικά θα κερδίσει η Μέρκελ διότι ο λαός προτιμά το πρωτότυπο από το κακέκτυπο – τις ίδιες ημέρες ο Steinbrück είχε απευθύνει αγωνιώδες κάλεσμα για περισσότερη αλληλεγγύη με την Ελλάδα…

Α.Κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα