Συμπεράσματα Συμβουλίου: Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες... κυρώσεις όμως από τον Μάρτιο

Τουρκία εμπλέκεται σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και έχει κλιμακώσει την ρητορική κατά της Ε.Ε., τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και κατά Ευρωπαίων ηγετών", αναφέρουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου που έδωσαν στη δημοσιότητα.

"Οι μονομερείς και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται και αυτό περιλαμβάνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου", αναφέρουν.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει παράλληλα ότι η Τουρκία απέσυρε το Oruç Reis από την περιοχή και επιμένει "η αποκλιμάκωση να διατηρηθεί ώστε να επιτραπεί η επανάληψη και συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Συμβουλίου από τον Οκτώβριο, η Ε.Ε. επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα της να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της καθώς και να διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα

Σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες:

– καλούν το Συμβούλιο να προχωρήσει σε προσθήκη ονοµάτων στους καταλόγους με βάση την απόφαση από τις 11 Νοεμβρίου του 2019 σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα υπό το πρίσμα των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

– καλούν τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την κατάσταση στις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και στα εργαλεία και επιλογές για τη συνέχεια. Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση του εύρους της παραπάνω απόφασης για να εξεταστεί το αργότερο στο Συμβούλιο του Μαρτίου.

Το Συμβούλιο καταδικάζει επίσης τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί σε πλήρη σεβασμό των αποφάσεων 550 και 789 του ΣΑΗΕ. Το Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, ενώ το ίδιο αναμένει και από την Τουρκία.

Το Συμβούλιο αναφέρει ακόμα ότι θα ζητήσει από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προωθήσει την πρόταση για μία πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σημειώνει ότι η Ε.Ε. θα επιδιώξει να συντονιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει παράλληλα ότι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ είναι η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά μιας θετικής ατζέντας παραμένει στο τραπέζι, προσθέτει, υπό την προϋπόθεση η Τουρκία να δείξει ετοιμότητα να προωθήσει μια αυθεντική εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη μέλη και να επιλύει τις διαφορές μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει επίσης την σημασία να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Η Ε.Ε. Θα είναι επίσης έτοιμη να συνεχίσει να διαθέτει χρηματοοικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες από τη Συρία και στις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία και να συνεργάζεται στην υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όλα τα κράτη μέλη αλλά και στην ενίσχυση της προσπάθειας για την καταπολέµηση των εγκληµατικών δικτύων εµπορίας ανθρώπων.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμπεράσματα Συμβουλίου, Τουρκία, Μάρτιο,syberasmata symvouliou, tourkia, martio