Στρατηγική η σχέση Αθήνας-Μόσχας δήλωσε ο Α. Σαμαράς

Τις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας επεσήμανε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς υποδεχόμενος τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια στρατηγική σχέση η οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές.

Πιστεύω πως υπάρχει πολιτική βούληση για τη συνέχιση των διμερών μας σχέσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας και τις σχετικές

δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν.

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για τη στήριξή της και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς της Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα των Ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια αφυδατωμένη οικονομία.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την υποδοχή, και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην οικονομία: «Καταγράφουμε την πρόοδο που υπάρχει και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας, τόσο ηθικά όσο και πρακτικά, ενισχύοντας την εμπορική και οικονομική συνεργασία μας».Επίσης, ο κ. Λαβρόφ είπε πως θα ενισχυθεί η συνεργασία σε πολλούς τομείς δίνοντας και αυτός έμφαση στην ενίσχυση του τουρισμού.

«Συμμεριζόμαστε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεράσει τις δυσκολίες στην οικονομία. Λαμβάνουμε υπόψη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας με όποιο τρόπο μπορούμε, σε ηθικό επίπεδο, αλλά και με την προώθηση του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Αναφέρθηκε επίσης στη «μακρά φιλία» και τον «αμοιβαίο σεβασμό» που συνδέουν τις δύο χώρες, αλλά και στην αύξηση του αριθμού των Ρώσων που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Ελλάδα και Ρωσία είναι “σταθεροί εταίροι και φίλοι και υποστηρίζουν τον σεβασμό των αρχών δικαίου και την επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου στον πολυκεντρικό κόσμο” που ζούμε, δήλωσε προηγουμένως ο Λαβρόφ, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των διήμερων τιμητικών εκδηλώσεων για τον Ιωάννη Καποδίστρια, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι “η Ρωσία πάντα ήθελε μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα”. Πρόσθεσε δε ότι οι βαθιές ιστορικές ρίζες στις σχέσεις των δύο κρατών, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούμε τις πολιτικές μας σχέσεις, και προχωρούμε τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, οι οποίες υπάρχει η βούληση να επεκταθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών, υπογράμμισε ότι αποτελεί “ανεκπλήρωτο χρέος”, η ολοκλήρωση του έργου του Ι. Καποδίστρια για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, ιδιαίτερα σήμερα, μετά την κρίση, που πρέπει να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα ένα αισιόδοξο αφήγημα. Για τον Καποδίστρια, είπε ακόμη ότι ήταν κοσμοπολίτης αλλά και βαθιά πατριώτης και προσηλωμένος στην υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων, ενώ αναφερόμενος στη δολοφονία του είπε ότι “οι μεγάλες πρωτοβουλίες ανοίγουν και μεγάλες αντιθέσεις”.

Ο Βλαδιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρος των δύο ρωσικών ιδρυμάτων που συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις αλλά κι πρόεδρος της ΑΕ “Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι”, έδωσε έμφαση στους πνευματικούς και θρησκευτικούς δεσμούς των δύο λαών και υπογράμμισε ότι υπάρχουν μύθοι και αρνητικά στερεότυπα που πρέπει να διαλυθούν, όπως “ο μύθος για τη ρωσική επιθετικότητα”.

Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή του Καποδίστρια στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας στις αρχές του 19ου αιώνα και στην πρωτοπόρα αντίληψή του για τον συνδυασμό ρεαλισμού και μετριοπάθειας ενάντια στον αυταρχισμό της εποχής.

Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Αβραμόπουλος είχε ολιγόλεπτη κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ SERGEY LAVROF ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλωσορίσατε.

S.LAVROF: Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε να με δεχθείτε. Θα ήθελα επίσης να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μας για τη θαυμάσια διοργάνωση της τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας. Ήταν μια θαυμάσια τελετή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πράγματι ήταν πολύ ωραία τελετή. Εύχομαι καλές επιτυχίες και το ενδιαφέρον μου, σαν παλιός πρωταθλητής, να πάνε όλα καλά.

Σας υποδεχόμαστε εγκάρδια, σαν ειλικρινή φίλο της Ελλάδος, ως Υπουργό Εξωτερικών μιας ιστορικά φίλης χώρας, με την οποία πολεμήσαμε πολλές φορές μαζί. Μας βοηθήσατε το 1821 στη μεγάλη απελευθερωτική επανάστασή μας, πολεμήσαμε μαζί ενάντια στο ναζισμό και τώρα έχουμε μια εγκάρδια σχέση, την οποία πρέπει να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ το ένα εκατομμύριο Ρώσους πολίτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα φέτος, ελπίζουμε το 2014 να γίνουν δύο εκατομμύρια και αυτό ήταν μια εξαιρετική συμβολή για την ανάπτυξη του τουρισμού μας φέτος, που ήταν μια καλή χρονιά.

Οι σχέσεις μας οι εμπορικές και οικονομικές είναι καλές, αλλά θα έλεγα είναι φτωχές σε σχέση με την εγκαρδιότητα των πολιτικών σχέσεων. Νομίζω ότι η άφιξή σας θα δώσει μια ώθηση στις σχέσεις αυτές και οι δυνατότητες – θα το δείτε και εσείς και με τις συναντήσεις τις οποίες θα έχετε – είναι πολύ καλές και νομίζω ότι θα είναι επωφελείς και για τους δύο λαούς μας.

Σαν πρώην Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδος, είμαι υποχρεωμένος να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας να αποτραπεί, αν θέλετε, μια σύγκρουση εξαιτίας της Συρίας. Θεωρώ ότι ήταν μια μεγάλη και σημαντική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, γιατί όλοι αγωνιούσαμε για το τι θα γίνει και η παρέμβασή της ήταν πάρα πολύ θετική, με πολύ καλά αποτελέσματα. Aνέδειξε και το ειδικό βάρος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.

Είστε μια μεγάλη δύναμη, η περιοχή είναι μια περιοχή την οποία ξέρετε, ήσασταν παλιά εδώ, στη Μεσόγειο, και το ενδιαφέρον σας συμβάλει σε μια ισορροπία που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ειρήνης. Αγαπητέ φίλε, καλωσορίσατε.

S.LAVROF: Ένα τεράστιο ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, κύριε Πρόεδρε. Είμαστε δύο φιλικές χώρες, έχουμε μία πνευματική εγγύτητα μακραίωνη και υπάρχει ένας συμβολισμός στο γεγονός ότι τιμάμε φέτος τα 175 χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ιωάννη Καποδίστρια, που είναι μια συμβολική μορφή και συμμετείχαμε στην έναρξη εργασιών ενός Συνεδρίου για το γεγονός αυτό.

Τα ηθικά ιδεώδη τα οποία χαρακτηρίζουν αμφότερες τις χώρες μας είναι κοινά. Και η Ρωσία και η Ελλάδα είναι χριστιανικές χώρες. Και σήμερα οι ηθικές αρχές, ακριβώς αυτές οι αρχές που προσπάθησε να θεσπίσει στην διεθνή πολιτική και ο Ιωάννης Καποδίστριας, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και επικαιρότητα.

Τα προβλήματα είναι εξαιρετικά περίπλοκα και καμία χώρα, όσες δυνάμεις και αν διαθέτει, δεν μπορεί να τα διευθετήσει από μόνη της. Απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες, ιδιαίτερες συμμαχίες ομοϊδεατών, θα έλεγα, για τη διευθέτηση προβλημάτων όπως αυτό της Συρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα