Στους 76 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί - Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων στην Ανατολική Αττική, 24 ώρες μετά την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς, η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή - επιβεβαιωμένα - σε 76 ανθρώπους, καθώς λίγο μετά τις 8 το βράδυ, άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος ανακάλυψαν τα άψυχα σώματα ενός ζευγαριού ηλικιωμένων, ανεβάζοντας κατά ακόμη δύο τον επίσημο απολογισμό των 74 νεκρών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωσης της εκπροσώπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλας Μαλλίδη, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης, ο συνολικός αριθμός των ενηλίκων τραυματιών έφθασε τους 164 και των παιδιών

τα 23. Η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η υπηρεσία δέχεται δεκάδες κλήσεις για άτομα των οποίων η τύχη αγνοείται.

Ανοιχτή ψηφιακή βάση δεδομένων (https://missingpeople.audax.gr/) έχει τεθεί σε λειτουργία τις τελευταίες ώρες, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανεβάσει τη φωτογραφία του ανθρώπου που αναζητεί, καθώς και σχετικά στοιχεία, ενώ όποιος διαθέτει πληροφορίες μπορεί να ενημερώσει.

Στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων αυτή τη στιγμή εμφανίζονταν μέχρι τις 5 το απόγευμα οι φωτογραφίες 41 ανθρώπων. Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται παραμένει ωστόσο άγνωστος. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλεί εξάλλου τους συγγενείς των αγνοουμένων να επικοινωνούν με το 199 ώστε να αναφέρουν τα στοιχεία των δικών τους ανθρώπων.

Από τους 60 νεκρούς, οι 25 έχασαν τη ζωή τους σε οικοπεδικό χώρο στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι, λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα. Δύο νεκροί ανασύρθηκαν από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συγκεντρωτικά στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 71 ενήλικες εγκαυματίες-τραυματίες, από τους οποίους πλέον οι 10 διασωληνωμένοι. Αρκετοί εξ αυτών που αρχικά είχαν μεταφερθεί ή προσέλθει με δικά τους μέσα στα νοσοκομεία έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, ενώ άλλοι θα μπορέσουν φύγουν μετά την παρέλευση 48 ωρών. Από τα 23 παιδιά που παρέμεναν υπό παρακολούθηση νωρίτερα στα νοσοκομεία Παίδων, τα 12 έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ 11 παιδιά παραμένουν υπό νοσηλεία.

Συγκεκριμένα:

- Γ.Ν.Α. "Ο Ευαγγελισμός": 17 νοσηλευόμενοι και 6 διασωληνωμένοι

Επίσης:

- Γ.Ν.Α. "Κ.Α.Τ.": 3 νοσηλευόμενοι και 4 διασωληνωμένοι ασθενείς,
- Γ.Ν.Α. "Σισμανόγλειο": 26 νοσηλευόμενοι,
- Γ.Ν. Ελευσίνας "Θριάσιο": 9 νοσηλευόμενοι,
- Π.Γ.Ν.Α. "Αττικόν": 6 νοσηλευόμενοι και
- Γ.Ν.Παίδων Α. "Η Αγ. Σοφία": 23 νοσηλευόμενοι (παιδιά) . Νωρίς το απόγευμα έλαβαν εξιτήριο τα 11.

Από την κυβέρνηση έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδή, προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους.

Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης και συγκεκριμένα στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια, αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι δύο οικισμοί θυμίζουν βομαρδισμένο τοπίο.

Δύο Πολωνοί μεταξύ των θυμάτων

Δύο Πολωνοί, μια μητέρα και ο γιος της, είναι μεταξύ των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Βαρσοβία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αρτούρ Λομπάρτ επιβεβαίωσε ότι μια γυναίκα και ο γιος της είναι μεταξύ των περίπου 10 άλλων ανθρώπων που πνίγηκαν καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες επιβιβαζόμενοι σε μία βάρκα, η οποία στη συνέχεια βυθίστηκε.

Εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια

Ο κεντρικός δρόμος στο Μάτι θυμίζει τοπίο πολέμου… Χαλάσματα, καμμένα αυτοκίνητα, δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης μέρας της φονικής πυρκαγιάς.

Μηχανήματα βαρέως τύπου συνοδευόμενα από εκπροσώπους του δήμου έφτασαν στην περιοχή για να απελευθερώσουν τους δρόμους απομακρύνοντας τα καμμένα αυτοκίνητα.

Από το πρωί εθελοντικές ομάδες προσφέρουν νερό και φαγητό στους διασώστες, στους πυροσβέστες αλλά και στους κατοίκους οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Αρκετοί παραθεριστές εγκατέλειψαν την περιοχή για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα. Κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού μεταφέρονται σε ξενοδοχεία γειτονικών περιοχών για να προσφέρουν υπηρεσίες σε όσους έχουν καταφύγει εκεί.

Αλ. Τσίπρας: Τριήμερο εθνικό πένθος

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, με τις οποίες χαρακτήρισε "ανείπωτη τραγωδία" αυτό που ζει η χώρα και δεσμεύτηκε ότι κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος, τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί, αλλά και τίποτα δεν θα μείνει χωρίς απαντήσεις.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου το απόγευμα υπό τον Πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κι ευχαρίστησε για την προθυμία της Άγκυρας από την πρώτη στιγμή, να συνδράμει στην αντιμετώπιση της εθνικής τραγωδίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τον δήμαρχο, αυτοδιοικητικά στελέχη και βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης τον ενημέρωσαν για το μέγεθος της καταστροφής και εξέφρασαν δυστυχώς την ανησυχία τους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αποδειχθεί μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω των πολλών συμπολιτών μας που αναζητούνται και δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Του είπαν ακόμη ότι παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, όπως και το πόσα εξ αυτών είναι μόνιμες κατοικίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνδράμει και ο ίδιος στην εξεύρεση χώρων για να στεγαστούν οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους. Αυτό ακριβώς συζήτησε αμέσως μετά με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Γ. Πατούλη που βρέθηκε και εκείνος στην περιοχή, ζητώντας τη στήριξη των όμορων Δήμων.

Πακέτο μέτρων για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές εξήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Αυτά περιλαμβάνουν την παράταση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, την απαλλαγή των κατοικιών από τον ΕΝΦΙΑ και την εξάμηνη παράταση για την καταβολή δόσεων που απορρέουν από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων

Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας το απόγευμα της Τρίτης, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Μαραθώνος. Παράλληλα, κλειστή παραμένει η οδός Ποσειδώνος στο Μάτι, από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα. Επίσης, κλειστή παραμένει και η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι, από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την Ποσειδώνος.

Εν τω μεταξύ, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και σε συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους, είναι ελεύθερη – εδώ και αρκετές ώρες – η διέλευση των αυτοκινήτων στα διόδια, που βρίσκονται κοντά στις περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα:

- Ολόκληρης της Αττικής Οδού (μερικώς από την εκδήλωση της φωτιάς στην Ανατολική Αττική κι από τις 10:30 μ.μ. σε όλο το μήκος)

- Αφιδνών, Μαλακάσας και Καπανδριτίου από τις 11:00 μ.μ.

- Αθηνών - Κορίνθου μέχρι το Κιάτο, από τις 3:00 μ.μ.

Για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε έρευνα.

Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των πυροπλήκτων

Με δημόσια δαπάνηθα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων των πυρκαγιών.

Επίσης, έπειτα από την κήρυξη, από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αποφάσισε τη μεσίστια έπαρση της σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια από την 24η Ιουλίου έως και την 26η Ιουλίου 2018, καθώς και την αναστολή των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων.

Προληπτική εκκένωση οικισμών σε Λουτράκι - Αγ. Θεοδώρους

Σε προληπτική εκκένωση των οικισμών Λεοντάρι, Νέα Πολιτεία και Κατσιβίρι, στο Λουτράκι, καθώς και κατασκήνωσης στο Αλεποχώρι, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, προχωρούν οι τοπικές αρχές.

Τόσο η πυρκαγιά στο μέτωπο της Κινέτας όσο και σε αυτό της ΚαλλιτεχνούποληςΑττικής, παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη, ενώ το θετικό στις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ότι έχουν κοπάσει πλέον οι δυνατοί άνεμοι, που σε κάποια στιγμή χθες έφτασαν στα 9 μποφόρ.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες, 4 εθελοντικά οχήματα, 9 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου και Βάρης - Βουλιαγμένης, ενώ από πλευράς εναέριων μέσων συμμετέχουν 9 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Στην άλλη μεγάλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αττικής, συμμετέχουν για την κατάσβεσή της 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 23 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν αυτή την ώρα δύο αεροσκάφη.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
αγωνια, νεκροι, αλέξης τσίπρας, περιφέρεια αττικής, https, ζούγκλα, αττικον, ελλαδα, δεη, σταυροι, τσιπρας, κεδε, ενφια, διοδια, αθηνα, νέα, capital, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, ληξιπροθεσμες οφειλες, ζούγκλα, περιφέρεια αττικής, αυτοκινητα, γυναικα, θαλασσα, λουτρακι, μητερα, ξενοδοχεια, πλαισιο, πυροσβεστικη, τυχη, φωτογραφιες, φωτογραφια, ωρα, capital, αγνωστος, αττικη, βραδυ, φαγητο, γινει, δεντρα, δυστυχως, δηλωσεις, δρομος, ειπαν, ενημερωση, εξελιξη, εξιτηριο, ερντογαν, ερευνα, εσωτερικων, ζωη, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφυπουργος, θετικο, θυμιζει, κεδε, κυβερνηση, κιατο, κτιρια, λειτουργια, λαιλαπα, λιμενικο, μακρια, μαξιμου, ματι, μητσοτακης, νερο, νοσοκομεια, ξενοδοχειο, οδος, οχηματων, οχηματα, παιδια, πενθος, πηγη, πολιτεια, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρευμα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σπιτια, στο κοκκινο, σχεδιο, τμημα, τριημερο, υπουργειο εξωτερικων, ψηφιακη, ωρες, μποφορ, εφαρμογη, εθνικο, χωρα, υπουργειο, μεινει, ομαδες, πακετο, πηγες, πληροφοριες, σωματα, υγειας
Τυχαία Θέματα