Στουρνάρας: Συμφωνία με την τρόικα ως το τέλος του έτους

Καθησυχαστικός για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα εμφανίστηκε ο «Τσάρος» της οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και με την συμμετοχή των υπουργών Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα

της συμφωνίας με τους δανειστές μας.

Ο υπουργός οικονομικών στο ίδιο τέμπο με την κυβερνητική «γραμμή» δήλωσε ότι βλέπει λύση πριν από την έναρξη της Ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «…Μην ανησυχείτε, θα βρούμε λύση. Πρέπει όλα να λυθούν πριν η Ελλάδα αναλάβει την Προεδρία…»

Η κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη η συμφωνία πριν από τις 9 Δεκεμβρίου προκειμένου να εισπράξει κανονικά την επόμενη δόση με την έγκριση του Eurogroup που θα συνεδριάσει σε αυτή την ημερομηνία.

Εκτός από τα προαπαιτούμενα για τα οποία ο πρωθυπουργός έδωσε για μια ακόμη φορά στους υπουργούς του ρητές οδηγίες για να κλείσουν άμεσα, αυτό που προβληματίζει το Μαξίμου είναι η κυβερνητική συνοχή η οποία αναμένεται να δοκιμαστεί εκ νέου, ενόψει της σειράς των μέτρων που θα πρέπει να περάσουν από την Βουλή, ΜΕ τους 27 «πράσινους» βουλευτές να μην αποτελούν αξιόπιστη σταθερά…

Ωστόσο μετά το Βερολίνο και το μήνυμα Μέρκελ, φαίνεται πως η τρόικα έκανε ένα βήμα πίσω και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Πωλ Τόμσεν δεν απαιτούνται οριζόντια μέτρα από την Ελλάδα.

Το ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων το επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά εξερχόμενος της σύσκεψης από το Μαξίμου και ο υπουργός Εργασίας, αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, σημειώνοντας: «…ζήτημα μείωσης μισθών και συντάξεων δεν το συζητάμε» και πρόσθεσε πως το υπουργείο του έχει προωθήσει στη Βουλή σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, κλείνοντας ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού και επομένως δεν θα χρειαστούν νέες περικοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οριστικές αποφάσεις για το πακέτο των μέτρων που θα προβάλλει η κυβέρνηση στο τραπέζι με την τρόικα, προκειμένου να «κλειδώσει» την συμφωνία, αλλά και τις «κόκκινες» γραμμές θα καθορίσουν Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος πιθανότατα αύριο Τρίτη. Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο οποίος τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνάντησης του με την Α. Μέρκελ.

Τα …αγκάθια

Στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης παραμένουν το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και το θέμα των πλειστηριασμών. Όσον αφορά την Αμυντική βιομηχανία, η ελληνική πλευρά πρότεινε να διατηρηθεί η παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης για ορισμένο χρονικό διάστημα και σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα, τότε να υιοθετηθεί η πρόταση της τρόικας που θέλει να μπει άμεσα «λουκέτο» .

Για τους πλειστηριασμούς η ελληνική θέση είναι πως δεν πρόκειται για προαπαιτούμενο και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία εκείνων οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κύρια κατοικία θα προστατευτεί για ένα ακόμη χρόνο, εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, ενώ στο «σφυρί» βγαίνουν από την 1η Ιανουαρίου οι εξοχικές κατοικίες, τα εμπορικά καταστήματα και τα επαγγελματικά γραφεία.

Ροβεσπιέρος

Keywords
Τυχαία Θέματα