Στουρνάρας για αμυντική βιομηχανία: εκκαθάριση εν λειτουργία σε βάθος πέντε ετών

16:15 4/9/2013 - Πηγή: Antinews

Θύελλα αντιδράσεων συνεχίζουν να προκαλούν οι απαιτήσεις της τρόικας για τα ΕΑΣ, την ΕΛΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ, μετά την απόρριψη της πρότασης της κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία των εταιρειών.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών,

Γ. Στουρνάρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα ότι η εκκαθάριση εν λειτουργία σε βάθος πέντε ετών αφήνει μεγαλύτερη αξία στο δημόσιο απ’ ό,τι η πτώχευση.

«Πιστεύουμε πως ορισμένα κομμάτια των επιχειρήσεων αυτών έχουν αξία», πρόσθεσε.

«Δημοσιογράφος: Σε τι ακριβώς στοχεύει η κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση για τις αμυντικές βιομηχανίες μετά το τελευταίο e-mail;

Ι. Στουρνάρας: Δεν ήταν αυτό το αντικείμενο αυτής της συζήτησης.

Δημοσιογράφος:Το καταλαβαίνω, αλλά εμείς μπορούμε να ρωτάμε στο μεταξύ.

Ι. Στουρνάρας: Αυτό που προσπαθούμε να πείσουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Τρόικα είναι ότι αυτό που προτείνουμε εμείς, δηλαδή η εκκαθάριση εν λειτουργία σε ένα βάθος πέντε ετών αφήνει μεγαλύτερη αξία στο Δημόσιο απ’ ό,τι η πτώχευση. Αυτό. Είναι απλό.

Όπως έκανε χθες γνωστό η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, η τρόικα απέρριψε, με e-mail προς το ΥΠΟΙΚ, την ελληνική πρόταση για εκκαθάριση εν λειτουργία και αντιπροτείνει λουκέτο, χωρίς την αποζημίωση των εργαζομένων.

Κόντρα στη Βουλή

Η τύχη των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ πυροδότησε αντιπαράθεση και στη Βουλή με την κ. Γεννηματά να επισημαίνει πάντως ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση εν λειτουργία των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

«Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση υπεράσπισης εταιρίας αναδιάρθρωση εν λειτουργία», απάντησε η Φ. Γεννηματά σημειώνοντας ότι «η συγκυρία απαιτεί συνεννόηση και όχι κλίμα έντασης και εμφυλιοπολεμικό».

Η αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να στηριχθεί η αμυντική βιομηχανία» και χαρακτήρισε «δύσκολο» το εγχείρημα αυτό, καθώς πρέπει να στηριχθεί χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Υπενθύμισε ότι τα ΕΑΣ έχουν «δυσθεώρητα χρέη» και ότι γίνεται «τιτάνια προσπάθεια», καθώς θα γίνει έλεγχος και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Ετοιμάζουμε την απάντησή μας και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», είπε η Φ. Γεννηματά.

«Η χώρα προκαλείται και προσβάλλεται με τον τρόπο που επιχειρεί η τρόικα να επιβάλει τις επιταγές της», υπογράμμισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι «αυτό που συνέβει προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να το αφήνει έτσι να περνά στα ανώδυνα. Τι θέλει η τρόικα να καταλύσει τα πάντα να παραδοθούμε άνευ όρων;».

Για «τεράστιο, κοινωνικό, αμυντικό και εθνικό σκάνδαλο» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει ζητήματα διάλυσης του οργανωμένου τμήματος του κράτος. Τομέας που κανείς δεν έχει λόγο να παρεμβαίνει ούτε η Ε.Ε. ούτε τρόικα ούτε κανείς. Εξ αρχής η ευθύνη είναι της κυβέρνησης. Απέναντι σε αυτά δεν μπορούν να σιωπούν».

Την διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή για την αμυντική βιομηχανία ζήτησε και ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γ. Νταβρής, ο οποίος έκανε αναφορές στα σκάνδαλα που φέρεται να σχετίζονται με τις βιομηχανίες αυτές.

«Ο Ακης (Τσοχατζόπουλος) είναι ο αίρων το σταυρό του μαρτυρίου των Ενόπλων Δυνάμεων αυτής της μεγάλης παράγκας. Και η Βουλή εξυπηρετεί την διαπλοκή», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε ειδικά στα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, λέγοντας: «δεν ξέρει ο καθένας τι έχει γίνει σε αυτά τα μαγαζιά; Όργια. Έχουμε άλλον εκτός του Τσοχατζόπουλο που καταδικάστηκε; Πως έπεσαν έξω τα μαγαζιά αυτά; Όλοι ξέρουμε γιατί δεν παίρναμε αυτοκίνητα από ΕΛΒΟ και προτιμούσαμε την Σιτροέν και αλλού».

Για την ανάγκη προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας και ισχυρών Ενόπλων δυνάμεων έκανε λόγο ο Ειδικός Αγορητής της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτσης.

«Η θεωρία ότι η τρόικα τα επιβάλει μας βρίσκει κατηγορηματικά αντιθέτους. Είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που υποβάθμισαν αυτές τις επιχειρήσεις», τόνισε ο Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής.

ΣΥΡΙΖΑ: Έγκλημα η διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε παράλληλα για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα» τα σχέδια για «διάλυση» της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, τονίζοντας ότι οι «φθηνοί λεονταρισμοί» της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα «δεν πείθουν πλέον κανέναν».

«Είναι ικανοί σε ένα νέο επικοινωνιακό σόου από αυτά που μας έχουν συνηθίσει το τελευταίο διάστημα να παρουσιάσουν ως σπουδαία διαπραγματευτική νίκη της κυβέρνησης τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και τη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας με τη μορφή ξεπουλήματος και συρρίκνωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Χρυσή Αυγή: Συνειδητή προδοσία η διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας

Για «συνειδητή προδοσία» έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι «στόχος των τοκογλύφων να διαλυθεί οικονομικά η χώρα, να μείνει χωρίς όπλα και πυρομαχικά και να μην δύναται να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Ας μην υποκρίνεται ότι αντιστέκεται ο υπάλληλος των τοκογλύφων Σαμαράς. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών οδήγησαν στην καταστροφή τις πιο νευραλγικές ελληνικές βιομηχανίες», κατέληξε.

Φ. Κουβέλης: Τα ΕΑΣ δεν πρέπει να κλείσουν

«Τα Εθνικά Αμυντικά Συστήματα πρέπει να μην κλείσουν», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Κουβέλης αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη αναδιαρθρώσεων, αλλά, όπως είπε, «καμία αναδιάρθρωση δε μπορεί να δικαιολογείται με κλείσιμο τέτοιων επιχειρήσεων εθνικής στρατηγικής σημασίας, πολύ δε περισσότερο με οριζόντιες απολύσεις και με κατάργηση των βασικών δικαιωμάτων του κάθε εργαζομένου».

«Η αποδοχή των ανορθολογικών απολύσεων από την κυβέρνηση αποθράσυνε την τρόικα. Πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτή τη λογική», σχολίαζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και συμπληρώνει: «Η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα δεν πρέπει να γίνει με οριζόντιο τρόπο και με το κλείσιμο τους».

ΓΣΕΕ: «Όχι» στην εκποίηση της αμυντικής βιομηχανίας

Την αντίθεσή της στην «εκποίηση» των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ εξέφρασε και η ΓΣΕΕ, δηλώνοντας την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία.

Η Συνομοσπονδία κατήγγειλε την «απαράδεκτη» πρακτική της κυβέρνησης, η οποία όπως ανέφερε, «χωρίς σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ ακολουθεί τη γνωστή τακτική των διαρροών, με τον κακό δανειστή και τον καλό πρωθυπουργό, χωρίς να δεσμεύεται ότι η χώρα θα συνεχίσει να έχει τη δική της αμυντική βιομηχανία».

Keywords
Τυχαία Θέματα