Στο ξενοδοχείο εκπαίδευσης των Βορειοκορεατών χάκερ

«Παραδόξως, σπουδαίο ξενοδοχείο!. Καθαρό, καλόγουστο .... και στη Βόρεια Κορέα», λέει μια κριτική στο Trip Advisor για το ξενοδοχείο Chilbosan στην Σενγιάνγκ της Κίνας. Με μόλις 53 δολ., μπορείτε να έχετε «ένα πολυτελές δίκλινο δωμάτιο», με πρωινό πολύ καλύτερο από αυτό που απολαμβάνει η συντριπτική πλειοψηφία των Βορειοκορεατών. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν γυμναστήριο, σάουνα, σαλόνι ομορφιάς, καθώς και καραόκε. Υπάρχει επίσης ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, το

οποίο είναι και ο λόγος για τον οποίο οι χάκερ της Βόρειας Κορέας προτιμούν αυτό το ξενοδοχείο των 16 ορόφων πέρα από τα σύνορα από την πατρίδα τους.

Η Β. Κορέα έχει έναν στρατό από χιλιάδες χάκερ εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, κάτι που αποδείχθηκε μόλις το 2010. Το πρόβλημα με τις συνδέσεις είναι ότι μπορούν να κινηθούν και προς τις δύο κατευθύνσεις και το καθεστώς της Βόρειας Κορέας αγωνίζεται συνεχώς για να κρατήσει τους πολίτες του μακριά από τον έξω κόσμο. Ταυτόχρονα, το καθεστώς έχει αναγνωρίσει ότι το Διαδίκτυο είναι ένας χώρος όπου μπορεί να παρεκτραπεί με σχετικά μικρό κόστος ή κίνδυνο. Έτσι, αντί να φέρει το Διαδίκτυο στους χάκερς, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έφερε τους χάκερς στο διαδίκτυο, σε χώρους όπως το Chilbosan Hotel, το οποίο έχει εν μέρει σε συνεργασία με τους Κινέζους.

Η προτεραιότητα του καθεστώτος όσον αφορά τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο γίνεται σαφής από τις στρατολογήσεις του. Οι αρχάριοι χάκερ επιλέγονται μεταξύ των νέων οι οποίοι δείχνουν περισσότερο ταλέντο στα μαθηματικά και εκπαιδεύονται επί χρόνια, συχνά με πρόσθετες οδηγίες στην Κίνα ή τη Ρωσία. Στη συνέχεια γίνονται μέλη της υπερ -επίλεκτης μονάδας 121, που τους χορηγεί στέγαση και άλλα προνόμια.

Ενώ ο κόσμος δικαίως ανησυχούσε για την πυρηνική βόμβα της Βόρειας Κορέας, οι χάκερς δοκίμαζαν ένα κακόβουλο λογισμικό μιας «λογικής βόμβας» το 2007. Ζητήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει απαγόρευση πώλησης κεντρικών υπολογιστών ή φορητών υπολογιστών στη Βόρεια Κορέα. Αλλά σύντομα, ένα παρακλάδι του ΟΗΕ άρχισε να κάνει ακριβώς αυτό. «Είμαστε πανέτοιμοι για οποιαδήποτε μορφή πολέμου υψηλής τεχνολογίας» δήλωσε το καθεστώς το 2009.

Οι χάκερς της Βόρειας Κορέας βοήθησαν στην κάλυψη του κόστους του προγράμματος τους βασισμένοι στο νοτιοκορεάτικο παιχνίδι ρόλων στον κυβερνοχώρο Lineage και χρησιμοποιώντας autoplayers για να αποκτήσου τεράστιο αριθμό πόντων που στη συνέχεια πουλήθηκαν online. Η αστυνομία της Νότιας Κορέας «έσπασε» ένα τέτοιο σύστημα το 2011, το οποίο λέγεται ότι κόστιζε εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, οι χάκερς της Βόρειας Κορέας λέγεται ότι έχουν χρησιμοποιήσει τυχερά παιχνίδια για να μολύνουν περίπου 100.000 υπολογιστές στη Νότια Κορέα, ενώ επιτάχθηκαν το 2012 για να εξαπολύσουν μια επίθεση στον κυβερνοχώρο στο Incheon Airport. Οι αρχές της Νότιας Κορέας, μαζί με τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, λένε επίσης ότι συνδέουν χάκερς της Βόρειας Κορέας με μια σειρά από πιο σοβαρές επιθέσεις που χρονολογούνται από το 2009 και που διαιωνίζονται από αυτό που ονομάζουν «συμμορία DarkSeoul». Αυτές οι επιθέσεις έχουν συμβεί συχνά σε σημαντικές ημερομηνίες, όπως την τετάρτη Ιουλίου ή στην επέτειο της έναρξης του πολέμου της Κορέας. Οι στόχοι περιλαμβάνουν τον αμερικανικό στρατό και διπλωματικά δίκτυα, καθώς και εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς της Νότιας Κορέας και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τον Μάρτιο του 2013, κατά τη διάρκεια των εβδομάδων των ετήσιων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, η DarkSeoul χτύπησε τρία μέσα ενημέρωσης και δύο μεγάλες τράπεζες στη Νότια Κορέα. Ένα σχέδιο από τρία κρανία μαζί με ένα μήνυμα στα αγγλικά εμφανίστηκε στις οθόνες των υπολογιστών στις στοχευόμενες επιχειρήσεις.

Έγραφε: «Hacked by Whois Team» (Χάκερ της ομάδας Whois). Και από κάτω: «Προσοχή! Δυστυχώς, έχουμε διαγράψει τα δεδομένα σας. Θα επιστρέψουμε σύντομα».

Μια άλλη υποτιθέμενη ομάδα, η οποία αυτοαποκαλείται New Romantic Cyber Army (Νέος Ρομαντικός Κυβερνοστρατός) ισχυρίστηκε επίσης ότι το έκανε. Αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συμφώνησαν ότι η Βόρεια Κορέα βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις, όπως και ένα βίντεο που ανέβηκε στο YouTube και δείχνει το Λευκό Οίκο στο στόχαστρο ενός ελεύθερου σκοπευτή και στη συνέχεια να εκρήγνυται στις φλόγες. «Καταιγίδες φωτιάς θα πέσουν στην έδρα του πολέμου» απειλούσε ο τίτλος.

Παρόλα αυτά, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας εξέφρασε την οργή και την μανία του όταν έμαθε ότι στην επερχόμενη αμερικανική κωμωδία «The Interview» ο Κιμ Γιουνγκ-ουν θα είχε ένα παρόμοιο τέλος. Ο Κιμ Γιουνγκ-ουν αναγνωρίζει σαφώς ότι το Χόλιγουντ και η αμερικανική λαϊκή κουλτούρα γενικότερα αποτελούν μια τρομερή απειλή. Το καθεστώς έχει εκτελέσει δημοσίως δεκάδες πολίτες επειδή διέπραξαν το έγκλημα να βλέπουν λαθραία DVD, αλλά οι Βορειοκορεάτες εξακολουθούν να ρισκάρουν τη ζωή τους για να παρακολουθούν νοτιοκορεάτικες σαπουνόπερες και αμερικανικές ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές.

Το «Desperate Housewives» λέγεται ότι ο ιδιαίτερα δημοφιλές. Και μια ματιά στην Wisteria Lane (την οδό που διαδραματίζεται η σειρά) είναι αρκετή για να διαψεύσει την προπαγάνδα του καθεστώτος, που υποστηρίζει ότι οι Βορειοκορεάτες ζουν σε έναν εργασιακό παράδεισο ενώ οι εχθροί υποφέρουν στην φτώχεια και ζηλεύουν τον Αγαπητό Ηγέτη.

Και αν το «Desperate Housewives» μπορεί να μπει λαθραία στο ερμητικό βασίλειο, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την κωμωδία για τη δολοφονία του Κιμ Γιουνγκ-ουν. Είναι ενδιαφέρον ότι το «The Interview» ήταν η μόνη ταινία που δεν είχε κλαπεί και βγήκε online από εκείνους που χάκαραν τη Sony. Και η εικόνα που έλαμψε στις οθόνες του υπολογιστή Sony ήταν παρόμοια με εκείνη που εμφανίστηκε στις επιχειρήσεις της Νότιας Κορέας το περασμένο έτος, μόνο που αυτό ήταν ένα το κρανίο και η ομάδα αυτοαποκαλείται Guardians of Peace (φύλακες της ειρήνης). Το νέο μήνυμα ειχε ως εξής: «Hacked by #GOP. Προειδοποίηση: Έχουμε ήδη προειδοποιήσει και αυτή είναι μόνο η αρχή».

Μετά την επίθεση, η Sony προσέλαβε την εταιρία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο FireEye, η οποία πρόσφατα εξέδωσε μια έκθεση με τίτλο «Ψηφιακά Breadcrumbs: Επτά ενδείξεις για τον προσδιορισμό του ποιος κρύβεται πίσω από τις εξελιγμένες κυβερνο-επιθέσεις». Η FireEye καθώς και το FBI αποφάσισαν ότι στην περίπτωση αυτή οι ενδείξεις δείχνουν προς τη Βόρεια Κορέα, με τη χρήση υπολογιστών που εντοπίστηκαν στη Νέα Υόρκη, την Ταϊλάνδη, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Βολιβία, τη Σιγκαπούρη και την Κύπρο, καθώς και μια υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που βασίζεται στη Γαλλία.

Μερικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι και άλλα μέρη, πιθανόν από το Ιράν ή την Κίνα, να έπαιξαν κάποιο ρόλο. Αλλά φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Βόρεια Κορέα ήταν ο βασικός ένοχος. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι πως υπάρχουν ελάχιστοι τρόποι για να προβείς σε αντίποινα εναντίον ενός καθεστώτος που είναι τόσο κλειστό στον κυβερνοχώρο, που λέγεται ότι χρησιμοποίησε ένα ξενοδοχείο στην Κίνα ως διοικητήριο για τους χάκερ. Ο ρόλος του Chilbosan ως κέντρο χάκερ αποκαλύφθηκε από έναν αποστάτη το 2004, αλλά προς τα έξω συνέχισε να λειτουργεί απλά ως άλλο ένα από τα πολλά ξενοδοχεία της περιοχής, έχοντας την 66η θέση στο Trip Advisor από τα 1025 ξενοδοχεία της Σενγιάνγκ. Όποιος θέλει μπορεί να κάνει κράτηση online. Μπορεί, επίσης, να συμβουλευτεί τις κριτικές στο Trip Advisor, οι οποίες καταδεικνύουν την ελευθερία της γνώμης και της ποικιλίας των απόψεων που ποτέ δεν θα γίνουν ανεκτά από τον Κιμ Γιουνγκ-ουν.

Τα σχόλια δείχνουν από μόνα τους γιατί το καθεστώς περιορίζει το Διαδίκτυο. Οι δύο αξιολογήσεις στα Αγγλικά μπορεί να είναι γνήσιες, ακόμα και αν μοιάζουν με αυτές συντάχθηκαν από τους 200 χάκερ που λέγεται ότι στρατολογήθηκαν για να δημοσιεύσουν αισθήματα υπέρ του καθεστώτος στα φόρουμ της Νότιας Κορέας. Μία γράφει: «Αυτό το ξενοδοχείο ήταν μια θαυμάσια ανακάλυψη κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στη Σενγιάνγκ. Είναι προφανώς μια κοινοπραξία Βόρειας Κορέας-Κίνας και μπορείτε να πείτε ότι έχουν φροντίσει να γίνει ένα σταθερό ξενοδοχείο 4 αστέρων με ανέσεις 5 αστέρων». Και η κριτική συνεχίζει: «Το δωμάτιο ήταν καινούργιο, άψογα καθαρό με καλόγουστες πινελιές από ταπετσαρίες και μαξιλάρια της Βόρειας Κορέας - είχε επίσης μια όμορφη επιδαπέδια μπανιέρα, που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί οποιοδήποτε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Πεκίνο. Κάποιοι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτό το ξενοδοχείο είναι από τη Βόρεια Κορέα και φορούν παραδοσιακές φορεσιές της χώρας. Το διαμάντι του είναι το βορειοκορεάτικο εστιατόριο του ξενοδοχείου που μπορεί να σας φέρει νόστιμο κορεατικό φαγητό στο δωμάτιό σας».

Η άλλη κριτική λέει: «Έμεινα εδώ ως μέρος μιας ομάδας που περιοδεύει και έτσι μόνο κοιμήθηκα και έφαγα πρωινό. Αυτό ήταν το καλύτερο ξενοδοχείο του ταξιδιού. Τα δωμάτια ήταν ευρύχωρα και καθαρά, καθώς και πολύ καλά εξοπλισμένα. Το πρωινό ήταν καλό με τις προμήθειες να ανανεώνονται συνεχώς».

Αλλά υπάρχουν αξιολογήσεις στα κορεατικά και τα κινέζικα που πιθανότατα θα κάνουν τον επισκέπτη να προτιμήσει ένα ταξίδι στα γκούλαγκ, από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Μία μεταφράζεται ως εξής: «Το μέγεθος του δωματίου και το δωμάτιο δεν είναι πολύ καλά, το φαγητό είναι κορεατικού και η θέρμανση κακή. Η συμπεριφορά δεν είναι καλή και η εξυπηρέτηση δεν είναι καλή». Μία άλλη λέει: «Δεν υπάρχουν αρκετά πρότυπα για τετράστερο ξενοδοχείο, οι εγκαταστάσεις είναι παλιές, όπως και το μπάνιο και τα κομοδίνα που επίσης είναι σχετικά παλιά... Τα δωμάτια είναι μικρά ... Το πρωινό δεν είναι πολύ καλό». Ποιος ξέρει, ίσως να τις έγραψε κανένας εχθρός του καθεστώτος… Όπως και να ‘χει, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του.

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/12/20/inside-the-surprisingly-great-north-korean-hacker-hotel.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
χακερ, ξενοδοχειο, desperate housewives, κορεα, trip, δολ, hotel, ρωσία, οηε, lineage, online, τραπεζες, team, cyber, army, youtube, dvd, lane, sony, peace, fbi, νέα, κυπρος, γαλλια, http, εφημεριδες, www.youtube.com, απολυσεις στο δημοσιο, στρατος, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, βιντεο, ρωσία, αστυνομια, δολ, εδρα, ηπα, ιραν, ιταλια, κινα, ξενοδοχεια, οηε, οθονες, παιχνιδια, ταινιες, φτωχεια, army, dvd, fbi, sony, youtube, απλα, βολιβια, βομβα, βορεια, βορεια κορεα, φαγητο, γινει, γινεται, γινονται, δυστυχως, δειχνει, διαδικτυο, δικτυα, δωματια, υπαρχει, εκθεση, ελευθερια, εν μερει, εξυπηρετηση, επτα, εταιρια, ετος, εχθρος, εχθροι, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπολογιστες, εικονα, οικο, κρανια, κωμωδια, μαθηματικα, μακρια, μαξιλαρια, ματια, μικρο, μορφη, μπανιο, μπορειτε, μονα, νεα υορκη, ομαδα, ομορφη, πεκινο, πολωνια, πρωινο, ρολο, σαουνα, σαφης, συνεχεια, συντομα, σειρα, σιγκαπουρη, σχεδιο, σχολια, τυχερα παιχνιδια, τρια, τιτλος, χακερς, cyber, δωματιο, εκπομπες, hacker, hotel, ιδιαιτερα, κλειστο, lane, λευκο, lineage, μια ματια, οργη, peace, παιχνιδι, ταξιδι, online, trip, θερμανση
Τυχαία Θέματα