Στο πλευρό των ιδιοκτητών ακινήτων η Alpha Bank μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ»

14:06 4/4/2018 - Πηγή: Antinews

Η στέγαση αποτελεί μία από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου, δεν αρκεί όμως απλώς ένα… κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας. Τα σπίτια πρέπει να είναι ασφαλή, λειτουργικά, ενεργειακά αποδοτικά και γιατί όχι, οικονομικά στα πάγια έξοδά τους, όπως είναι πχ. η θέρμανση.

Με το πέρασμα του χρόνου τα κτήρια γίνονται πιο ευάλωτα στις καιρικές συνθήκες, μετατρέπονται σε ενεργειακά «σπάταλα», καθώς βασικά στοιχεία της κατασκευής τους, όπως είναι τα κουφώματα, η εγκατάσταση της θέρμανσης, οι μονώσεις κλπ., είτε φθείρονται είτε καθίστανται ξεπερασμένα και άρα μη αποδοτικά.

Για τα κτήρια όπου

η ανακαίνιση βασικών υποδομών είναι αναγκαία, αλλά πιθανόν ο οικογενειακός προϋπολογισμός να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το κόστος, υπάρχει η λύση του ανανεωμένου προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον ΙΙ». Είναι η δεύτερη δράση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που παρέχει κίνητρα σε ιδιοκτήτες κτηρίων, προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας τους, εξοικονομώντας μελλοντικά χρήματα από τις δαπάνες θέρμανσης, ζεστού νερού κλπ.

Στο πλευρό αυτών των ιδιοκτητών βρίσκεται για άλλη μια φορά η Alpha Bank, χορηγώντας δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και επιδοτούμενα επιτόκια, προκειμένου να βοηθήσει τους δικαιούχους του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ» να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους σε «ενεργειακή κατηγορία Alpha».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων - δικαιούχοι του προγράμματος, είτε πρόκειται για μεμονωμένο διαμέρισμα είτε για μονοκατοικία ή πολυκατοικία, μπορούν έτσι να επιδιορθώσουν ζημιές και να βελτιώσουν τις υποδομές του κτίσματος, ανεβάζοντας παράλληλα το επίπεδο ενεργειακής απόδοσης και της σχετικής πιστοποίησης. Αλλά και για όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της οικίας τους χωρίς να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς δεν πληρούν τα σχετικά κριτήρια, η Alpha Bank χορηγεί δάνεια με ειδική τιμολόγηση, μέσα από την γκάμα προϊόντων «Alpha Πράσινες Λύσεις».

Το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον ΙΙ» παρέχει κίνητρα για κατοικίες χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας (Δ ή και χαμηλότερης), προκειμένου να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις και να αναβαθμιστεί η ενεργειακή τους απόδοση. Αυτές αφορούν σε:

1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (αφορά και πρόσθετες εργασίες, όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών κ.τ.λ.).

2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπεριλαμβάνονται εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες κ.τ.λ.).

3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπεριλαμβάνεται αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κ.τ.λ.).

Για τους δικαιούχους του Προγράμματος προβλέπεται επιχορήγηση κεφαλαίου έως και 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, 100% επιδότηση τόκων και κάλυψη δαπάνης ενεργειακού επιθεωρητή, δυνητικών μελετών και συμβούλου έργου. Παράλληλα, ως επιπλέον «Bonus», για κάθε εκταμίευση δανείου ανεξαρτήτως ποσού, η Alpha Bank προσφέρει 35.000 πόντους, οι οποίοι εξαργυρώνονται στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα επιβράβευσης της Τράπεζας.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, με μέγιστο ποσό τα 25.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία.

Η διαδικασία για την επιδότηση

Οι ενδιαφερόμενοι και δυνητικοί δικαιούχοι της επιδότησης θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο http://exoikonomisi.ypen.gr. Εκεί θα πρέπει να καταχωρήσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία: οικονομικά δεδομένα, στοιχεία του ακινήτου, Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ Α'), κόστος παρεμβάσεων κ.λπ., αλλά και τα δικαιολογητικά. Η πληρότητα της αίτησης θα ελεγχθεί από το πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος και με την οριστική υποβολή της ο ενδιαφερόμενος θα λάβει έναν μοναδικό εξαψήφιο ακέραιο αριθμό πρωτοκόλλου. Στη συνέχεια, ο δικαιούχος θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για τη λήψη δανείου και, εφόσον εγκριθεί, θα προχωρήσει στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Έπειτα, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και να πιστοποιηθούν με Δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση (έκδοση B’ ΠΕΑ). Ακολουθεί η καταχώριση της δήλωσης πιστοποίησης ολοκλήρωσης, έπειτα από την οποία ο ωφελούμενος θα μάθει τον τελικό συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό. Αφού γίνει έλεγχος των δικαιολογητικών από την ΕΤΕΑΝ, πραγματοποιείται εκταμίευση του δανείου και η καταβολή των κινήτρων του Προγράμματος από την Τράπεζα.

Οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II» μπορούν να απευθύνονται στη γραμμή εξυπηρέτησης της Alpha Bank, στον τηλεφωνικό αριθμό 211 10 97000.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: www.alpha.gr/page/default.asp?id=8139&la=1.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα