Στο Παρίσι για την ανεργία των νέων ο Σαμαράς

Στην Ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής που γίνεται στο Παρίσι και θέμα της την ανεργία των νέων και την χρηματοδότηση ειδικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του «εφιάλτη» θα βρεθεί από αύριο ο πρωθυπουργός.

Ο Α. Σαμαράς ο οποίος δίνει πρωτεραιότητα στο θέμα της απασχόλησης των νέων και δεν χάνει ευκαιρία να θέτει το θέμα, θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εργασίας, Ι. Βρούτση.

Η συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών και των θεσμικών παραγόντων (Χέρμαν Βαν

Ρομπάι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, Μάρτιν Σουλτς, Βέρνερ Χόγιερ) θα γίνει στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων και είναι σε συνέχεια του προηγούμενου ραντεβού που είχαν οι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί το καλοκαίρι στο Βερολίνο.

Για τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, έχουν προσκληθεί οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι υπουργοί εργασίας, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της πρώτης συνάντησης κορυφής που έγινε για τους νέους, στις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο. Στόχος της συνάντησης είναι να διαπιστωθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται η αξιοποίηση όλων των σχετικών μέσων, ώστε μέσα στην επόμενη διετία και μέχρι το 2015, να πέσουν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους περισσότερα από 12 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο “Πρωτοβουλία για τη νεότητα” που εγκρίθηκε τον Ιούλιο στο Βερολίνο. Μάλιστα όλες οι χώρες έχουν κληθεί να υποβάλλουν μέχρι το τέλος του χρόνου τα εθνικά τους προγράμματα για τον τομέα της απασχόλησης, ώστε να χρηματοδοτηθούν με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, στην καινούργια χρονιά.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΚΤ) έχει ήδη δηλώσει ότι προτίθεται να συνεισφέρει μέσω ειδικού προγράμματος για το θέμα της απασχόλησης των νέων 6 δισ. ετησίως έως και το 2015, ενώ άλλα 6 – 7 δισ. ετησίως για την τριετία, έχει δεσμευτεί ότι θα ρίξει στην κοινή προσπάθεια και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο.

Στόχος του Ευρωπαϊκού προγράμματος, όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον περασμένο Απρίλιο, είναι να μην παραμένει κανένας νέος άνθρωπος ηλικίας κάτω των 25 ετών άνεργος διάστημα περισσότερο από τέσσερις μήνες, χωρίς εντωμεταξύ να του προσφέρεται μια πρόταση εκπαίδευσης σε ειδικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, ή μια θέση stage, ή μια θέση απασχόλησης.

«Η Ελλάδα θα προσπαθήσει σε αυτή την συνάντηση», όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, «να συνεννοηθεί και με τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της μεγάλης ύφεσης, ώστε να πάρουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτών των προγραμμάτων για την απασχόληση των νέων» και έσπευδε να προσθέσει ότι «… όταν έχεις 60% ανεργία στις νεαρές ηλικίες πρέπει να σου δοθεί πρωτεραιότητα σε τέτοιες προσπάθειες…»

Keywords
Τυχαία Θέματα