Στο μικροσκόπιο των Θεσμών σήμερα η "παροχολογία" - Ενστάσεις για τις 120 δόσεις

12:05 7/5/2019 - Πηγή: Antinews

Τις ενστάσεις τους για διατάξεις του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των οφειλών προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΥΔΑΠ και Δήμους (που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή) ξεδιπλώνουν σήμερα οι εκπρόσωποι των 4 θεσμών, κατά τη δεύτερη ημέρα επαφών τους στην Αθήνα με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Στις επαφές που προηγήθηκαν εξ αποστάσεως - σύμφωνα με πληροφορίες - είχαν κάνει σαφές πως θέτουν θέμα διατήρησης της "κουλτούρας πληρωμών".

Επίσης,

σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα τέθηκε για την απουσία περιουσιακών κριτηρίων, για το δημοσιονομικό κόστος του συνόλου των διατάξεων (που περιλαμβάνουν και παρεμβάσεις στο πεδίο των συντάξεων), αλλά και για το ύψος του "κουρέματος" των προσαυξήσεων και των οφειλών.

Στο επίκεντρο τίθεται και ο επαναϋπολογισμός του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, όπως διαμορφώνεται μετά την εν λόγω ρύθμιση, αλλά και σε σχέση με την εξαγγελία της κυβέρνησης για νέο κύκλο παροχών με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Ο δημοσιονομικός χώρος, η ανάπτυξη και η γενικότερη πορεία της οικονομίας θα αποτυπωθεί άλλωστε σήμερα στις Εαρινές Εκτιμήσεις της Κομισιόν οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα. Μένει να φανεί πως θα αποτυπώνονται και η δυναμική του ελληνικού ΑΕΠ η οποία φθίνει σύμφωνα με την κυβερνητική παραδοχή.

Τράπεζες, Κτηματολόγιο και κοινωνικό κράτος

Στη σημερινή ατζέντα επαφών, εκτός από το δημοσιονομικό ζήτημα (που αποτελεί το 1ο θέμα συζήτησης), τίθεται επί τάπητος και το θέμα των τραπεζών και των κόκκινων δανείων (με τους θεσμούς να συζητούν για την πορεία ενεργοποίησης του νέου νόμου Κατσέλη), ενώ θα συζητηθούν και θέματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ήδη από χθες, κατά την πρώτη μέρα επαφών, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε η πορεία τόσο των κοινωνικών επιδομάτων και της κοινωνικής πολιτικής γενικότερα, όσο και άλλα θέματα μεταρρυθμίσεων στις αγορές και θεσμικών παρεμβάσεων όπως είναι το Κτηματολόγιο.

Οι θεσμοί έχουν προγραμματίσει να ολοκληρώνουν αύριο τις επαφές τους στην Αθήνα με στόχο την κοινοποίηση της έκθεσής τους για την τρίτη αξιολόγηση, καθώς και του συνολικού πακέτου εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στις 5 Ιουνίου.

Κάθοδος ΔΝΤ τέλος Ιουνίου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (που συμμετέχει στην αποστολή) θα επιστρέψει στην Αθήνα σύντομα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα στελέχη του ΔΝΤ αναμένονται εκ νέου στην Αθήνα στο τέλος Ιουνίου, ούτως ώστε να συλλέξουν πληροφορίες και να έχουν επαφές για τη συγγραφή της έκθεσης του για την Ελλάδα η οποία θα γίνει με βάση το Άρθρο 4 του καταστατικού του.

Η εν λόγω έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη Αυγούστου, όταν θεωρείται ότι πια θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία πρόωρης εξόφλησης μέρους του δανείου με το Ταμείο.

Το δημοσιονομικό πακέτο

Στο δημοσιονομικό πεδίο, το ζητούμενο για τους θεσμούς είναι το πώς θα διασφαλιστεί η τήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ μετά και τις παροχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβεβαιώνουν την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου με βάση το υφιστάμενο πακέτο παρεμβάσεων. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την επίτευξη για τέσσερα συνεχή έτη υπερπλεονασμάτων.

Ωστόσο, οι θεσμοί αφενός θέτουν θέμα ενίσχυσης των επενδυτικών δαπανών (ούτως ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί πλήρως το πακέτο κονδυλίων του ΕΣΠΑ) και αφετέρου ζητούν διασφαλίσεις για μία σειρά από πεδία:

· Θέλουν να αποδείξει η κυβέρνηση ότι έχει τον "χώρο" για την ομαλή απομείωση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων και των αναγκών για την αποπληρωμή όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και

· Ζητούν καταμέτρηση και δημοσιονομική πρόβλεψη για την πιθανότητα να υπάρξει απαίτηση πληρωμής αναδρομικών λόγω δικαστικών αποφάσεων.

Το δημοσιονομικό ζήτημα είναι και ένα από τα κεντρικά θέματα της παρούσας αποστολής των Θεσμών στην Αθήνα καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να ενσωματώσει τις εξαγγελίες των επόμενων ημερών στο νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που θα καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. Όπως έχει λοιπόν ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο εν λόγω Προϋπολογισμός θα διαφοροποιείται στην πρόθεση παρεμβάσεων από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που εστάλη από την κυβέρνηση Βρυξέλλες πριν από λίγες ημέρες.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα