Στο "μικροσκόπιο" της ΝΔ η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Σε χωροχρόνο επίσκεψης Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα κινείται τις τελευταίες ώρες η Νέα Δημοκρατία. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ολοκλήρωσαν, αργά χθες το απόγευμα, τον κύκλο των εσωτερικών τετ α τετ, με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τις μεσημεριανές

ώρες.

Τα μηνύματα, αλλά και η ατζέντα που θα θελήσει να ανοίξει ο Ρετζέπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική πρωτεύουσα, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της "γαλάζιας" παράταξης με τον κ. Μητσοτάκη να έχει ήδη θέσει το πλαίσιο οπτικής της οδού Πειραιώς, στην παρέμβαση που πραγματοποίησε από το βήμα του 7ου προσυνεδρίου της Θεσσαλονίκης.

"Η πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία πρέπει να είναι μία πολιτική η οποία ξεκινά με τη βασική παραδοχή, ότι θέλουμε καλές σχέσεις γειτονίας με τη γείτονα χώρα, με απόλυτο σεβασμό όμως πάντα στις διεθνείς συνθήκες, στο διεθνές δίκαιο και στους άγραφους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αυτοί επιβάλλονται όχι μόνο από το διεθνές δίκαιο, αλλά από το πώς συμπεριφέρεται ένας γείτονας σε έναν άλλο γείτονα", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος συγκάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή έκτακτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτή έδωσαν το "παρών" η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο επικεφαλής της ομάδας συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής.

Η ατζέντα του Κυπριακού, αλλά και του προσφυγικού-μεταναστευτικού αναμένεται πως θα είναι αυτή που θα κυριαρχήσει στο ραντεβού του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της γείτονος χώρας, την ώρα που στην οδό Πειραιώς ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσαν οι αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως ως προς τη Συνθήκη της Λωζάννης, όπως αυτές διατυπώθηκαν στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι".

Ο κ. Κουμουτσάκος, μέσω μίας τοποθέτησης που ήρθε στο προσκήνιο πριν λίγα λεπτά, εξέφρασε αυτόν ακριβώς τον προβληματισμό. "Ελπίζουμε να μην αποδειχθεί αρνητικό πρόκριμα για τη σημερινή επίσκεψή του στη χώρα μας. Η επιμονή στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Αιγαίο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και οι υποδείξεις προς την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, διαβρώνουν τις προσπάθειες βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων.

Η συνέντευξη Ερντογάν δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και αμφιβολίες για το πως έχει προετοιμαστεί η επίσκεψη αυτή από την κυβέρνηση και το υπουργείο των Εξωτερικών", τόνισε, σε δήλωσή του, ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα