Στο μικροσκόπιο της OLAF κονδύλι 52 εκατ. ευρώ προς το υπ. Άμυνας

Στο "μικροσκόπιο" της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας κατά της Απάτης (OLAF) μπαίνουν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 52 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2016, για την σίτιση των προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται στη χώρα.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα Neweurope.eu, η συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, είναι το μόνο γνωστό παράδειγμα παρατυπίας που έχει σταλεί προς διερεύνηση στην OLAF μετά την ετήσια έκθεση της ευρωπαϊκής

Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME).

Σύμφωνα με την έκθεση της DG HOME, που εκδόθηκε στις 30 Απριλίου εντοπίστηκαν δύο περιπτώσεις απάτης που συνδέονται με παρατυπίες και παραδόθηκαν στην OLAF για περαιτέρω διερεύνηση. Ωστόσο όπως διευκρινίζει το Neweurope.eu, το επίμαχο κονδύλι ύψους 52 εκατ. ευρώ, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των ελέγχων που κάνει η DG HOME διότι η Κομισιόν ακολουθεί διαφορετική διαδικασία για τα κονδύλια έκτακτης βοήθειας.

Προκειμένου λοιπόν να επιχορηγηθούν τα έργα που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία, η Κομισιόν εξετάζει κατά πόσο το εκάστοτε έργο εκτελείται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Η Κομισιόν επισκέφτηκε την Ελλάδα σε δύο διαφορετικές φάσεις - στα τέλη του 2016 και στα μέσα του 2017 - για να διαπιστώσει αν οι εταιρείες catering που είχαν συνάψει τις συμβάσεις, παρείχαν φαγητό στους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών και δομές φιλοξενίας.

OLAF δεν μπορεί να προβεί σε κανένα περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το στάδιο, προκειμένου να προστατευθεί η μυστικότητα των εν εξελίξει και πιθανών νέων ερευνών και ενδεχόμενων επακόλουθων νομικών διαδικασιών" δήλωσε η Υπηρεσία στο Neweurope.eu, συμπληρώνοντας ότι "το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει την υπόθεση δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα που εμπλέκεται, έχει διαπράξει κάποια παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα