Στο "καλάθι" Τσίπρα για ΔΕΘ στοιχεία από μπίζνες που έγιναν λόγω Πρεσπών

Ψηφίδα-ψηφίδα συλλέγονται από τον Αλέξη Τσίπρα οι τομείς που θα περιλαμβάνονται στην ομιλία που θα εκφωνήσει το Σάββατο στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί τα τελευταία 24ωρα, συνεχείς συσκέψεις με βουλευτές και συνεργάτες του στην Κουμουνδούρου για τη συγκρότηση του αντιπολιτευτικού του λόγου.

Χθες,

το κατώφλι της Κουμουνδούρου πέρασαν οι βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας ( σε συνέχεια των συσκέψεων που είχε με τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη).

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, ψηλά στην ατζέντα του πρώην πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, αναφορικά με τα ζητήματα της Βόρειας Ελλάδας, θα βρεθούν, η Συμφωνία των Πρεσπών, το Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και ο χρυσός στην Θράκη.

Πρέσπες και μπίζνες

Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία στοίχισε αναμφίβολα εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ ( καίτοι δεν κατακρήμνισε τον Αλέξη Τσίπρα τελικώς) θα είναι από τα βασικά θέματα στην αντιπολιτευτική βεντάλια του πρώην πρωθυπουργού.

Πέραν των μύδρων που θα εκτοξεύσει εναντίον της Ν.Δ για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολούθησε στο εν λόγω θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει και συγκεκριμένες συμφωνίες με εμπορικά στοιχεία οι οποίες συνήφθησαν λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναβαθμίζοντας την χώρα όχι μόνον γεωστρατηγικά αλλά και οικονομικά , παρέχοντας ισχυρά οφέλη στον κορβανά της.

Στα οικονομικά οφέλη της Συμφωνίας θα αναφερθεί εκτενώς συνεπώς ο κ. Τσίπρας, χωρίς να λείπει από το "μενού" της ομιλίας του αλλά και των απαντήσεων που θα δώσει στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, η επιμελής επιμονή του να αναδείξει ανακολουθία στη στάση που τήρησε η Ν.Δ ως αντιπολίτευση και ως Κυβέρνηση, σήμερα.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι τη μομφή που απηύθυνε η κυβερνώσα παράταξη στην τότε κυβέρνηση όταν έπεσαν οι υπογραφές Τσίπρα- Ζάεφ ότι "αντάλλαξε τη μη περικοπή συντάξεων με την Μακεδονία", στην Κουμουνδούρου τη φυσάνε και ...δεν κρυώνει.

Εξ΄ ού και η τοποθέτηση Μαργαρίτη Σχοινά στην αντιπροεδρία της Κομισιόν, έγινε δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ με άκρως ειρωνικά σχόλια προς την Κυβέρνηση.

Χρυσός Θράκης

Απολύτως αντίθετος θα δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας και με την επένδυση της εξόρυξης Χρυσού στην Θράκη.

Είναι ακόμη χειρότερη προοπτική και από τις Σκουριές, επισημαίνει κομματική πηγή, για αυτό και ο πρώην πρωθυπουργός θα τη συμπεριλάβει στη λίστα της αντιπολιτευτικής του κριτικής προς την Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα της Βόρειας Ελλάδας.

Μόλις την Δευτέρα άλλωστε, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εξέδωσαν ανακοίνωση, όπου ανέφεραν μεταξύ άλλων:

"Μετά από μια μακρά περίοδο διαβούλευσης, επιστημονικής τεκμηρίωσης από ειδικούς επιστήμονες, συνεχείς ενωτικούς αγώνες, αποτελεί δεδομένο για την περιοχή, ότι η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού και η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής είναι ασύμβατα μεγέθη. Η εξόρυξη χρυσού με κυάνιο υπονομεύει τις παραγωγικές αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει η περιοχή στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, εξαντλεί τους πλούσιους φυσικούς πόρους, βάζει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων. Είναι γνωστό ότι αυτή που θα ωφεληθεί είναι μόνο η εταιρεία χρυσού στην οποία ουσιαστικά χαρίζεται ο χρυσός ελέω του μεταλλευτικού κώδικα, ενώ στις τοπικές κοινωνίες θα μείνει να διαχειριστούν τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα του κυανίου. Τα οποία πρόσκαιρα οφέλη της δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις μακροπρόθεσμες καταστροφικές επιπτώσεις" επισημαίνουν οι Δημήτρης Χαρίτου, βουλευτής Ν. Ροδόπης, Αναστασία Γκαρά, βουλευτής Ν. Έβρου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, βουλευτής Ν. Ξάνθης, Τάνια Ελευθεριάδου, βουλευτής Ν. Καβάλας και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Ν. Δράμας.

Συναντήσεις με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

Σήμερα θα συναντηθεί στην Κουμουνδούρου με την διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ και τη διοικητική επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (11 και 12.30, αντίστοιχα).

Ανάλογες συναντήσεις προγραμματίζει και στην Βόρεια Ελλάδα, αύριο Παρασκευή.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα