Στίβεν Χόκινγκ: "Το Brexit θα φέρει στην επιστήμη την καταστροφή"

Ο Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει τη δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Ερωτηθείς σε εκπομπή του ITV για τον αμερικανό υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων, ο άνθρωπος που έχει διευρύνει την κατανόηση του κόσμου για τον χρόνο, το διάστημα, τα αστέρια, τους γαλαξίες και τις μαύρες τρύπες δεν μπόρεσε να εξηγήσει τη λαϊκή απήχηση του μεγιστάνα δισεκατομμυριούχου.

Ο Χόκινγκ, ίσως ο πιο διάσημος εν ζωή επιστήμονας στον κόσμο και συγγραφέας ενός από τα μεγαλύτερα best-seller βιβλία, απάντησε: "Δεν μπορώ. Είναι

ένας δημαγωγός που φαίνεται να ασκεί γοητεία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή". Αποτόλμησε επίσης να σχολιάσει άλλη μια φορά πολιτικά ζητήματα, και απευθυνόμενος στους βρετανούς ψηφοφόρους τους ζήτησε να στηρίξουν την εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου - όχι μόνο για οικονομικούς λόγους και λόγους ασφαλείας, αλλά και για το καλό της επιστήμης, όπως είπε. "Έχει περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός που μπορούσαμε να σταθούμε μόνοι μας, ενάντια στον κόσμο", είπε στην τηλεοπτική εκπομπή. "Πρέπει να είμαστε μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας εθνών, τόσο για την ασφάλειά μας όσο και για το εμπόριό μας. Η πιθανότητα εξόδου μας από την ΕΕ έχει ήδη οδηγήσει σε απότομη πτώση της στερλίνας, επειδή οι αγορές κρίνουν ότι αυτό θα βλάψει την οικονομία μας".

Ο Χόκινγκ σχολίασε και την μεγαλύτερη ανησυχία πολλών: Τη μετανάστευση. "Υπάρχουν δύο προφανείς λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να παραμείνουμε. Ο πρώτος είναι ότι προωθεί την κινητικότητα των ανθρώπων. Οι φοιτητές μπορούν να έρχονται εδώ από τις χώρες της ΕΕ για να σπουδάσουν και οι φοιτητές μας μπορούν να πάνε σε άλλα πανεπιστήμια της ΕΕ. Το πιο σημαντικό, στο επίπεδο της έρευνας, είναι ότι η ανταλλαγή των ανθρώπων επιτρέπει οι δεξιότητες να μεταφέρονται πιο γρήγορα και φέρνει νέους ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες, που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα", είπε.

"Ο άλλος λόγος είναι η οικονομία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας έδωσε μεγάλες επιχορηγήσεις σε ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, για την προώθηση των ανταλλαγών".

Πολλοί σημαντικοί Βρετανοί επιστήμονες έχουν υποστηρίξει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Οι λάτρεις της εξόδου, ωστόσο, δεν επηρεάζονται. "Η ΕΕ βλάπτει την επιστήμη, αυξάνοντας το κόστος και τη γραφειοκρατία. Η οδηγία για τις κλινικές δοκιμές, για παράδειγμα, διπλασίασε το κόστος της έρευνας για τον καρκίνο - όπως έχουν αναγνωρίσει κορυφαίοι επιστήμονες και ιατροί" δήλωσε ο Μάθιου Έλιοτ, ένας από τους επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ της εξόδου. "Στην εποχή του Διαδικτύου, είναι προφανώς γελοίο να δείχνουν ότι το δημοψήφισμα θα έχει αντίκτυπο στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των επιστημόνων. Και με τα πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης μας, το διαμέτρημα των επιστημόνων που θέλουν να σπουδάσουν εδώ είναι απίθανο να μην μεγαλώσει. Εμείς θέλουμε να δώσουμε περισσότερα χρήματα στην ΕΕ από ό,τι παίρνουμε πίσω. Που σημαίνει ότι θα μπορούμε να δαπανάμε περισσότερα για την επιστήμη, αν θα ψηφίσουμε να αποχωρήσουμε".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα