Στις 4 Μαρτίου οι εκλογές στην Ιταλία

Μετά από σημαντικές, αμφίρροπες εκλογές στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές του επόμενου έτους στην Ιταλία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής.Η Ιταλία θα διεξαγάγει γενικές εκλογές στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι μεγαλύτερες

εφημερίδες της χώρας.Η πενταετής θητεία του νυν κοινοβουλίου λήγει τον Μάιο.

Αφού τα λαϊκίστικα κόμματα σημείωσαν κέρδη, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν την εξουσία στις άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών δείχνουν ότι η Λίγκα του Βορά της Ιταλίας, ένα ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα,έχει πιθανότητες να βρεθεί στην εξουσία σε συνεργασία με το κεντροδεξιό Φόρτσα Ιταλία, το οποίο υποστηρίζεται από τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Αλλά όποιος και αν επικρατήσει, θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει την οικονομική στασιμότητα, να μειώσει τα τρομακτικά χρέη και να αντιμετωπίσει ένα βαθύτατα προβληματικό τραπεζικό σύστημα.Οι υψηλές πιθανότητες ενός κοινοβουλίου χωρίς σαφή πλειοψηφία θα μπορούσαν να αυξήσουν την αστάθεια.

Ποιος προηγείται στις δημοσκοπήσεις;

Τα ακροδεξιά κόμματα έχουν κερδίσει ποσοστά πρόσφατα.Τον περασμένο μήνα, η συμμαχία που υποστηρίζει ο Μπερλουσκόνι κέρδισε με το 40% των ψήφων στις τοπικές εκλογές της Σικελίας, προωθώντας τον Νέλο Μουσουμέτσι στην τοπική προεδρία.Έτσι, προηγήθηκε από το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Οι εκλογές της Σικελίας έδειξαν μια πτώση στη δημοτικότητα του Δημοκρατικού Κόμματος σε εθνικό επίπεδο και επί του παρόντος βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, πίσω από το κίνημα των Πέντε Αστέρων και τα δεξιά κόμματα (Φόρτσα Ιτάλια, Λίγα του Βορά και Αδελφοί της Ιταλίας) που σχηματίζουν τη συμμαχία του Μπερλουσκόνι.Προβλέπεται ένα ασταθές κοινοβούλιο, ενώ πιθανότατα θα ακολουθήσουν δύσκολες συνομιλίες για σχηματισμό συνασπισμού.
Ο Μπερλουσκόνι εκδιώχθηκε από το κοινοβούλιο της Ιταλίας το 2013, αφού καταδικάστηκε για φορολογική απάτη.Επί του παρόντος, έχει κάνει έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ανατρέψει την απαγόρευση αυτή.

Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα;

Η Ιταλία αντιμετωπίζει πλήθος οικονομικών προβλημάτων που βαραίνουν τη χώρα εδώ και χρόνια.Η HSBC πρόσφατα χαρακτήρισε την Ιταλία "το προβληματικό παιδί" της Ευρώπης, λέγοντας ότι το 2018 ήταν ένα κρίσιμο έτος για τη χώρα και την ήπειρο συνολικά.

Ο νόμος για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2018 υποτίθεται ότι θα μειώσει τα επίμονα ελλείμματα του, αλλά ο χρόνος τελειώνει για να μπορέσει το κοινοβούλιο να τον περάσει μέχρι το τέλος του έτους.Εν τω μεταξύ, ο τραπεζικός τομέας της χώρας εξακολουθεί να είναι ασταθής, ακόμη και μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης για να σταματήσει η κατάρρευση της παλαιότερης τράπεζας της Ιταλίας, Monte dei Paschi di Siena.
Η χώρα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, στο 135% του ΑΕΠ.Αυτό την καθιστά ευάλωτη στο υψηλότερο κόστος δανεισμού, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνει τα κίνητρά της και σκέφτεται, τελικά, να αυξήσει τα επιτόκια.
Στο παρελθόν, τόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων όσο και ορισμένα ακροδεξιά κόμματα πρότειναν η Ιταλία να διεξάγει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη. Οι θέσεις τους επί του θέματος δεν είναι τόσο σαφείς τώρα, αλλά έστω και αν πλησιάσουν στην ανάληψη της εξουσίας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχίες στους επενδυτές σχετικά με τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους και τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης μετά από χρόνια στασιμότητας.

qz.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα