Στις 24 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για το επόμενο πακέτο "δόσεων" από τον ESM

Δύο σημαντικά πολιτικά ραντεβού λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου. Στο επίκεντρο θα είναι προφανώς η πανδημία και οι μεγάλες επιπτώσεις της στις οικονομίες της ΕΕ, καθώς και οι παρεμβάσεις που πρέπει να προωθηθούν.

Ωστόσο, επί τάπητος θα τεθεί και το ελληνικό ζήτημα. Το πρώτο "ραντεβού" έχει δοθεί στο Euroworking Group της 24ης Νοεμβρίου. Eπιχειρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει η πρώτη πολιτική έγκριση του 2ου πακέτου "δόσεων" από τον ESM που δικαιούται

η Ελλάδα για το 2020 (σ.σ.: δικαιούται μία απόφαση ανά 6μηνο). Η εν λόγω σύνοδος θα προετοιμάσει το Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου στο οποίο επιχειρείται να δοθεί και η τελική πολιτική έγκριση. Και τούτο καθώς τυπικά στη συνέχεια δεν προβλέπεται συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ, αν και έχει ήδη προβλεφθεί μία έκτακτη συνεδρίαση τον Δεκέμβριο λόγω της πανδημίας.

Το πακέτο δόσεων περιλαμβάνει τα περίπου 640 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη ομολόγων που οδεύουν για την αποπληρωμή χρέους (και έτσι εμμέσως τονώνει τα διαθέσιμα), αλλά και ένα επιπλέον ποσό που δεν αποδίδεται αλλά ουσιαστικά μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους: τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου.

Πέρα από τη στήριξη των ταμειακών διαθεσίμων, η εν λόγω απόφαση, αν καταστεί εφικτή, συνιστά και μία ψήφο εμπιστοσύνης την οποία χρειάζεται το οικονομικό επιτελείο στην προσπάθειά του για συνεχή επαφή με τις αγορές φέτος αλλά και για όλο το 2021. Προκειμένου να διατηρεί τα ταμειακά διαθέσιμα και να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης, όπως εξηγούν αρμόδιες πήγες.

Η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο στα δύο αυτά ραντεβού θα γίνει με βάση το κείμενο της Κομισιόν το οποίο θα ανακοινωθεί πολύ νωρίτερα: την προσεχή Τετάρτη. Η Επιτροπή θα προβεί στην ανακοίνωση της 8ης έκθεσης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πιθανότατα μαζί με το πακέτο των συστάσεων για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών. Η εν λόγω δεύτερη ανακοίνωση έχει και αυτή τη σημασία της αφού την Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού με νέες εκτιμήσεις για άνοδο του ΑΕΠ κατά 5% το 2021 και πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση της Επιτροπής για την ενισχυμένη εποπτεία η Ελλάδα θα δεσμεύεται για την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες με βάση νέο χρονοδιάγραμμα, αλλά και για παρεμβάσεις ούτως ώστε να περιοριστεί το αγκάθι των "κόκκινων" δανείων. Ειδική σημασία δίνουν οι θεσμοί στη νομοθετική ρύθμιση για τις καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου. Επιπλέον διαμορφώνονται νέα χρονοδιαγράμματα για τις ιδιωτικοποιήσεις, για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών αλλά και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Στην έκθεση θα καταγράφονται οι υπόλοιπες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία του 2018 αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που έχει εντάξει η ίδια η κυβέρνηση. Αποτελούν πλέον και μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης που θα στείλει την προσεχή εβδομάδα σε μία πρώτη μορφή η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα