Στην τελική ευθεία για την προεκλογική του ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ: Παροχές, Σύνταγμα και διώξεις

Με το βλέμμα στον προσεχή Μάιο ( αν όχι και νωρίτερα) στο κυβερνών κόμμα μόλις έλαβαν θέσεις για την προεκλογική μάχη που θα έχει λίγο από όλα: Νομοθέτηση μέτρων ελάφρυνσης από το πακέτο της ΔΕΘ, επιστροφή αναδρομικών σε πανεπιστημιακούς, δικηγόρους κλπ, προανακριτικές επιτροπές και συνταγματική αναθεώρηση με αιχμή ( και με επικοινωνιακούς όρους) του άρθρου 86, του περιβόητου νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Μόλις χθες, έγινε γνωστό ότι παρά την ομόθυμη καταδίκη των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης για τον χρόνο και τον τρόπο που επέλεξε

να "ανοίξει" τη Συνταγματική Αναθεώρηση, στον διάλογο θα προσέλθουν θεσμικά τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και η Ν.Δ, παρά τα διλήμματα που κυριάρχησαν αρχικά για το εάν πρέπει να νομιμοποιηθεί η απόπειρα "συριζοποίησης του Συντάγματος" για την οποία εγκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση την Κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου πανηγύρισαν τη μεταστροφή στάσης της Ν.Δ, μιλώντας για "κυβίστηση" και εννοώντας ότι κατάφεραν να σύρουν το Μοσχάτο στην ατζέντα τους αλλά η Ν.Δ δεν άφησε αναπάντητη τη βολή, υπενθυμίζοντας για αρχή, την ...διεθνοποίηση του όρου kolotoumpa από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη στροφή 180 μοιρών που έκανε, υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο.

Παράλληλα, κρίσιμο ζήτημα παραμένει στον διαξιφισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ η άρνηση του πρώτου να δεχθεί ως αναθεωρητέο το άρθρο "16" που αφορά στην ίδρυση Ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επ αυτού μάλιστα, το κυβερνών κόμμα είναι "απομονωμένο" από τη μεγάλη πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, η οποία θα συναινούσε σε αλλαγές.

Τέτοιου είδους υποχώρηση πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ δε θα ήταν ...ανεκτή. Ήδη υπάρχουν γκρίνιες στο εσωτερικό του για την άτακτη συνθηκολόγηση με την Εκκλησία που "έκαψε" τα περί διαχωρισμού της με το κράτος, προκρίνοντας μια "ελαφριά" διατύπωση περί "θρησκευτικής ουδετερότητας", χωρίς καν να τίθεται θέμα κατάργησης του άρθρου 3.

Νομοθετήματα

Παράλληλα, είναι περισσότερες από είκοσι ημέρες, που στον ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζουν τα νομοσχέδια που θα έρθουν ένα-ένα για ψήφιση στη Βουλή και θα περιλαμβάνουν από επιστροφές αναδρομικών ( πανεπιστημιακοί, ένστολοι, δικαστικοί) , νέα ρύθμιση για χρέη προς το δημόσιο έως και μειώσεις εισφορών - αύξηση κατώτατου μισθού, από τα οποία προσδοκούν εκλογικά τε και επικοινωνιακά οφέλη.

Όπως είχε ομολογήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, τα νομοσχέδια αυτά θα έρχονται στάγδην στη Βουλή για να αναγκάζεται η Ν.Δ να τα ψηφίζει (καθόσον έχουν πρόσημο φιλολαϊκό) , παραδεχόμενη, κατά το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν ισχύουν οι μομφές της ότι η κυβέρνηση καταστρέφει τον τόπο και την Οικονομία.

Στο ...βάθος κήπος ακολουθεί και η μη περικοπή των συντάξεων, η οποία τελεί ακόμη υπό διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

Προανακριτική για Υγεία

Στο μεταξύ, η εξεταστική επιτροπή για την Υγεία θα συνεδριάσει τις δύο επόμενες εβδομάδες προκειμένου να παραδώσει το πόρισμά της στον Νίκο Βούτση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται σε τρεις συνεδριάσεις για : Ερρίκο Ντυνάν, ΚΕΕΛΠΝΟ, εμβόλια και αρθροσκοπήσεις, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής Επιτροπής.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα