Στη σκιά της Ουκρανίας η σύνοδος στη Ρίγα

Τρόπους για να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέσα στο δύσκολο πλαίσιο της κατάστασης στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες, θα αναζητήσει η Σύνοδος Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ στην Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξανέμισε τις ελπίδες της Ουκρανίας για διαγραφή από την υποχρέωση βίζας, παράλληλα με την προοπτική να γίνει τελικά μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ανατολική Εταιρική Σχέση δεν είναι κοινοτικό μέσο πολιτικής διεύρυνσης», είπε η Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική κάτω Βουλή, εν όψει της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία τον επόμενο μήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν είχε πει νωρίτερα σε συνέντευξή του στην Die Welt ότι αναμένει από την Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ με τις έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες να υποσχεθούν μια απαλλαγή από την υποχρέωση βίζας στους Ουκρανούς από το επόμενο έτος και να δεσμευτούν για τις διαδικασίες ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Η χαλάρωση των περιορισμών βίζας είναι δυνατή μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις» είπε η Μέρκελ. Επισημαίνοντας την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Ουκρανία και τη Γεωργία, η Μέρκελ δήλωσε ότι οι προσπάθειες αυτών των χωρών «δεν είναι ακόμη επαρκείς και πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά» πριν η Επιτροπή εκδώσει μια νέα εκτίμηση. Και οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τον αγώνα τους ενάντια στη διαφθορά, να βελτιώσουν τα συστήματα οικονομικής δομής και δικαιοσύνης τους, είπε.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία κατά τη σύνοδο κορυφής του στη Ρίγα. Οι έξι χώρες που προσέρχονται έχουν αρκετά διαφορετική στάση απέναντι στην ΕΕ, κάτι που αναμένεται να δυσκολέψει το κλίμα.

Στην ομιλία της, η Μέρκελ είπε επίσης ότι η στενότερη συνεργασία της ΕΕ με τις πρώην σοβιετικές χώρες δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, αν και προειδοποίησε τη Μόσχα ότι το να σκέφτεται σφαίρες επιρροής δεν είναι η κατάλληλη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα. Επίσης ανανέωσε την κριτική της για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και τον ρόλο του Κρεμλίνου στην αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας. «Αν μη τι άλλο λόγω αυτών των συνθηκών η ιδέα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης είναι πιο σημαντική από ποτέ», είπε. «Με αυτή, θα συνεχίσουμε να βοηθήσουμε τους γείτονές μας στην πορεία τους προς μια δημοκρατική κοινωνία και μια κοινωνία που διέπεται από νόμους».

wsj.com, theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα