Στη δίνη του ευρωσκεπτικισμού

Δύο μήνες προτού στηθούν οι κάλπες στην Ε.Ε. των 500 εκατομμυρίων, δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές από όλες τις χώρες έχουν στη διάθεσή τους ένα πρώτο κύμα δημοσκοπήσεων. Είναι βέβαια νωρίς για να προδικάσουν τα αποτελέσματα, ωστόσο βοηθούν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι παγιώνεται και ενισχύεται το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα τόσο στη Νότια όσο και στη Βόρεια Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των σκληρών δημοσιονομικών πολιτικών της Γερμανίας που διευρύνουν το χάσμα μεταξύ των δύο γεωγραφικών άκρων. Το ανησυχητικό είναι ότι στον ευρωπαϊκό Βορρά η αμφισβήτηση του

ευρωγραφειοκρατικού μοντέλου έχει σχεδόν αποκλειστικά ακροδεξιό πρόσημο, με εσωστρεφείς, εθνικιστικές και ξενόφοβες αποχρώσεις.

Για παράδειγμα, δεν είναι μόνο στην Ολλανδία πρώτο στις δημοσκοπήσεις το Κόμμα Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς. Το ίδιο συμβαίνει στο γειτονικό Βέλγιο, με τη Νέα Φλαμανδική Συμμαχία που εξανάγκασε τη συμμαχική κυβέρνηση του Βαλόνου σοσιαλιστή Ελιο ντι Ρούπο να… απελαύνει ακόμη και πολίτες της Ε.Ε. Όπως έγραψαν οι «Financial Times», πέρσι η βελγική κυβέρνηση έστειλε επιστολές σε 2.712 άνεργους μετανάστες από Ρουμανία, Βουλγαρία, Ισπανία και Ιταλία, απαιτώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα, επειδή αποτελούν «άχρηστο βάρος» για τα συστήματα πρόνοιας.

Ανάλογες διαθέσεις υπάρχουν στη Βρετανία (αλλά και στην ίδια τη Γερμανία) απέναντι σε Βούλγαρους και Ρουμάνους μετανάστες. Η νοοτροπία αυτή, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη δυσφορία των Βρετανών για τη γερμανική ηγεμονία, εκτόξευσε στο 30% το Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, τουλάχιστον στην τελευταία δημοσκόπηση του «Independent».

O Βρετανός Φάρατζ, η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, ο Ολλανδός Βίλντερς, ο οποίος προπαγανδίζει την έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε., και ο Αυστριακός Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε συγκεντρώνουν, όπως είναι φυσικό, τα φώτα της δημοσιότητας επειδή κινούνται γύρω στο 20%. Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι το ακροδεξιό Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών (που αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές διασώσεις) έχει εκτοξευτεί στο 17% και ότι στη Δανία το αριστερό Λαϊκό Κίνημα κατά της Ε.Ε. συγκεντρώνει πάνω από 11%. Εάν συναθροιστεί πολιτική αδεία με το 20% του ακροδεξιού παραδοσιακού Κόμματος του Δανέζικου Λαού, τότε διαπιστώνει κανείς ότι το αντιευρωπαϊκό ρεύμα κάνει θραύση στη μικρή σκανδιναβική χώρα που συνορεύει με τη Γερμανία.

Ακόμη και στην ίδια τη χώρα της Ανγκελα Μέρκελ, το «εναλλακτικό» Κόμμα του Μάρκου κινείται σε ποσοστά που φτάνουν το 7%, ενώ στον ευρωπαϊκό Νότο η αμφισβήτηση των κυρίαρχων πολιτικών έχει περισσότερο αριστερόστροφη χροιά (ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, Κίνημα Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, Ενωμένη Αριστερά στην Ισπανία). Αξιόλογα αριστερά κόμματα που φλερτάρουν με διψήφια ποσοστά υπάρχουν βέβαια και σε χώρες του Βορρά, όπως η Ολλανδία και τα σκανδιναβικά κράτη.

Τα ποσοστά που εμφανίζονται στο γράφημα βασίζονται στο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες στις 27 χώρες της Ε.Ε. (πλην Ελλάδας). Βασίζονται κυρίως στα τακτικά ενημερωτικά δελτία της ιταλικής ιστοσελίδας scenaripolitici.com. Ακόμη κι αν είναι «φωτογραφία της στιγμής», κατά το δημοσιογραφικό κλισέ, αποτυπώνουν ξεκάθαρα τις τάσεις στην Ευρώπη.

Γιάννης Παπαδάτος, στον «Τύπο της Κυριακής»

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα