Σταϊκούρας: Mείωση επιτοκίου από το 5% στο 3% και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών

Νέα βελτίωση στη ρύθμιση για όσους οφείλουν στα ασφαλιστικά Ταμεία και εντάσσονται στις 120 δόσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Συγκεκριμένα ο ΥΠΟΙΚ είπε πως στο τρίτο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή τις επόμενες μέρες και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου στην Ολομέλεια, θα υπάρξει μείωση του επιτοκίου για τη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά Ταμεία αντίστοιχη με τη ρύθμιση

για χρέη στην εφορία, από το 5% στο 3%.

"Εμείς θέλουμε να μειώσουμε φόρους. Οι προηγούμενοι είπαν πως είναι δική τους επιθυμία οι φόροι" επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας. Και πετώντας το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση που ανακοίνωσε δια της πρώην υπουργού Κ. Παπανάτσιου ότι θα φέρει τροπολογίες απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ μικρών νησιών και μικρών επιχειρήσεων είπε "εσείς μέχρι και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου φέρατε, γιατί δεν τις καταθέσατε όσο κυβερνούσατε αυτή την τροπολογία; Και τελικά έχουμε δημοσιονομικό χώρο ή δεν έχουμε; Από την μια λέτε πως δεν έχουμε και από την άλλη φέρνετε τροπολογίες. Εμείς φέρνουμε μείωση ΕΝΦΙΑ από το 2019. Για την μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα. Η μεσαία τάξη που επλήγη από την συνειδητή επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να την φορολογήσει είναι άγνωστη λέξη για εσάς".

Επί της αρχής μιλώντας για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η υψηλή και βιώσιμη μεγέθυνση και η ανάπτυξη της οικονομίας. "Όλες οι πολιτικές μας θα είναι προσανατολισμένες σε αυτά τα στοιχεία" είπε. "Το ΥΠΟΙΚ θέλει αποδοτικότητα των μέτρων και ισότητα. Με σεβασμό και συνέπεια στις Προγραμματικές δηλώσεις μας συζητούμε σήμερα το πρώτο φορολογικό μας νομοσχέδιο. Είναι στην βάση των περιθωρίων της οικονομίας αλλά και των δικών μας προτεραιοτήτων. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε φόρους. Οι προηγούμενοι είπαν πως οι φόροι είναι δική τους επιθυμία".

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως οι φοροελαφρύνσεις αφορούν τους έχοντες υπογράμμισε πως οι οφειλές στην εφορία επί της προηγούμενης κυβέρνησης ανέβηκαν 46% και έφτασαν τα 104 δις. "Το επιτόκιο μειώνεται από το 5 στο 3%. Με τη νέα ρύθμιση που φέρνουμε και για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση αυτή την εβδομάδα στο τρίτο νομοσχέδιο που φέρνουμε θα υπάρξει αντίστοιχη μείωση του επιτοκίου και στις ασφαλιστικές εισφορές".

Σε συναινετικό κλίμα ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος και με την σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κατεπείγον, ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής επί του νομοσχεδίου που μειώνει άμεσα τον ΕΝΦΙΑ και φέρνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις με χρέη στο Δημόσιο. Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ στο ζήτημα των 120 δόσεων τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο καθιερώνεται νέο ευνοϊκό πλαίσιο για τις 120 δόσεις εισάγεται με την διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι διατάξεις του θα επιτρέψουν να φτάσουν τα μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους αποδέκτες σε λίγες ημέρες.

"Ακούμε την αγορά και τις ανάγκες της", υπογράμμισε ο εισηγητής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας Βασίλης Σπανάκης παρουσιάζοντας αναλυτικά τις αλλαγές.

"Καμία αντίρρηση για το κατεπείγον" δήλωσε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πρώην υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ υπέρ της διαδικασίας τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην ΚΚΕ και Μέρα25.

Η κ. Παπανάτσιου χαρακτήρισε "πολύ μικρά ρετουσαρίσματα" τις αλλαγές στις 120 δόσεις ενώ είπε πως η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε και πολύ ώριμα στοιχεία, όπως το ηλεκτρονικό τιμολόγιο. Άσκησε κριτική για τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν κρύβει την ταξική της μεροληψία υπέρ των μεγάλων περιουσιών, ενώ συνολικά χαρακτήρισε "ανησυχητικό" τον τρόπο που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί "τον δημοσιονομικό αέρα που της παραδώσαμε". Προανήγγειλε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει ρυθμίσεις για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των μικρών νησιών και των μικρών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα