Στα... τέσσερα ή εκλογές

H δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη για τα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την οποία λέει ότι δεν πρόκειται να πάρει μέτρα ούτε ένα ευρώ, έχει μεγάλη σημασία. Όταν ο πρωθυπουργός, μία ημέρα πριν το Eurogroup υπογραμμίζει και στέλνει μήνυμα στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει κανένα μέτρο γιατί είναι θέμα αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Με τη δήλωση αυτή ο Τσίπρας

ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχυ της διαπραγμάτευσης. Αν και γνωρίζει ότι οι δανειστές απαιτούν μέτρα 4,5 δισ. ευρώ αυτός λέει ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ. Είναι προφανώς ένα σκηνικό σύγκρουσης, ρήξης με τους δανειστές, που το στήνει στην επέτειο για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης.

Δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει η στάση αυτή:

1Το πρώτο είναι ότι πρόκειται για ακόμη μια μπαρούφα του Τσίπρα. Μπορεί να μπει στο ράφι με δηλώσεις τύπου «θα σκίσουμε τα μνημόνια» ή «θα χορεύουν με τα νταούλια που θα παίζουμε εμείς».Θα μπορούσε να πει κανείς ότι λέει στο ακροατήριό του αυτό που θέλει να ακούσει κι όταν φτάσει η ώρα θα καταπιεί αμάσητα τα νέα μέτρα, όπως μεγάλο μέρος των Ελλήνων καταπίνει τον σανό. Μπορεί δηλαδή να λέει ότι δεν θα πάρει ούτε ένα μέτρο, αλλά δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να έρθει από τις Βρυξέλλες, να βαφτίσει το κρέας ψάρι και το μνημόνιο «μηχανισμό εγγυήσεων» και να καθαρίσει, όσο μπορεί πλέον να καθαρίσει. Οι πληροφορίες λένε ότι οι δανειστές θα ζητήσουν έως 20 Φεβρουαρίου συνολική συμφωνία η οποία θα προβλέπει τη νομοθέτηση εδώ και τώρα μέτρων αλλά να υπάρχει «ρήτρα ακύρωσης». Να μπορεί δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση να καταργεί τα μέτρα που θα ψηφίσει αν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ξανά τους Συριζαίους και τους ψεκασμένους να σκύβουν το κεφάλι και να σηκώνουν το χεράκι να ψηφίσουν όλα τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα. Κι όπως κι αν το πουν, νέο μνημόνιο θα είναι.

2Το δεύτερο σενάριο είναι πράγματι ο Τσίπρας να επιλέγει εκ νέου τη... λεβέντικη διαπραγμάτευση και τους τσαμπουκάδες ώστε να πάει σε εκλογές, δημοψηφίσματα ή ότι άλλη ανοησία σκεφτεί το Μαξίμου. Η στάση του πρωθυπουργού δηλαδή, με βάση τη συνέντευξη που έδωσε σήμερα, να είναι ο προάγγελος σημαντικών εξελίξεων, ίσως και προκήρυξης εκλογών στις 20 Φεβρουαρίου. Με λίστα, βεβαίως, αφού προλαβαίνουν τις ημερομηνίες του 18μηνου.

Όλα είναι πιθανά. Και το πρώτο σενάριο, αφού η κωλοτούμπα και η ξεφτίλα έχει γίνει δεύτερη φύση τους και το δεύτερο της σύγκρουσης που θα οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα