Στα όρια της διάλυσης η κυβέρνηση

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει στην... λαοπρόβλητη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία, που είδε να εκτοξεύονται οι θετικές γνώμες του κόσμου γι' αυτήν και που καλώς ή κακώς έχει ισχυρή διείσδυση στην κοινωνία, κυρίως λόγω της επικοινωνιακής μπαρούφας και των ψεμάτων που έχουν πει.

Μέσα σε ένα μήνα αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στα όρια της διάλυσης, υπουργοί λένε άλλα τη μία ώρα κι άλλα την άλλη, κορυφαία στελέχη δεν ξέρουν πώς να δικαιολογήσουν όσα συνάδελφοί τους εξαγγέλλουν ενώ

δεν υπάρχει ούτε μια ομοφωνία για οτιδήποτε.

Τα όσα έγιναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι λίγο – πολύ γνωστά με τις αντιδράσεις βουλευτών στη συμφωνία Βαρουφάκη. Μια ισχυρή ομάδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει ρήξη με τους δανειστές και δεν αποδέχεται τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση. Όσο κι αν βαφτίζουν το κρέας ψάρι πολλά στελέχη είναι οργισμένα με τη διαπραγματευτική τακτική, κυρίως από την πλευρά Βαρουφάκη.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι ραγδαίες οι εξελίξεις σε ότι αφορά τον... ροκ σταρ της κυβέρνησης καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις του με κορυφαία στελέχη. Καθόλου τυχαία δεν είναι η αποστασιοποίηση του Γ. Δραγασάκη, ούτε το γεγονός ότι οι δηλώσεις Βαρουφάκη για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών τον Ιούλιο προκάλεσαν αντιδράσεις.

Αλλά και κάποιες άλλες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών πέρασαν απαρατήρητες. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μεγάλη οικογένεια που όλοι φωνάζουν ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του κόμματος αφού δεν είναι μέλος του. Δηλαδή, κάνει ό,τι γουστάρει αφού προς το παρόν είναι επιλογή του Τσίπρα. Μήπως όμως είναι επιλογή τύπου «Ιφιγένεια» ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση;

Σε κάθε περίπτωση, όσο βγαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσουν την κωλοτούμπα τόσο εκτίθενται. Το πρωί βγήκε ο Σακελλαρίδης σε ένα κανάλι και είπε ότι έχει πρόβλημα ρευστότητας η χώρα και θα χρειαστούν μέτρα. Και λίγο αργότερα βγήκε σε άλλο και είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι θα μέτρα δεν θα αφορούν μισθούς και συντάξεις.

Αλλά και ο «Νέστορας» του κόμματος και αρχισυμβουλάτορας του Τσίπρας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης βγήκε στο Mega και ουσιαστικά... δεν είπε τίποτε. Δεν ήξερε αν η συμφωνία θα πάει στη Βουλή, δεν ήξερε τι θα γίνει με τις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ, δεν γνώριζε αν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ.

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η παρέμβαση του Γιάννη Μηλιού ο οποίος με άρθρο του εξαπέλυσε επίθεση κατά του Γ. Βαρουφάκη κάνοντας λόγο για μια ελλιπή και πρόχειρη διαπραγμάτευση και ουσιαστικά για... νεοφιλελεύθερη στροφή.

Και όλα αυτά τη στιγμή που στην κυβέρνηση δεν ξέρουν αν θα φέρουν την παράταση του Μνημονίου στη Βουλή. Δεν ξέρουν αν πρέπει να ενημερώσουν τους βουλευτές και τον ελληνικό λαό για το τι τελικά υπέγραψαν. Παρ' ότι η ΝΔ και τα άλλα κόμματα προκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Μάλιστα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την παράταση του Μνημονίου, ωστόσο, θέλουν να ξεγυμνώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα έλεγε προεκλογικά και όσα συμφώνησε να εφαρμόσει και τα οποία είναι ουσιαστικά το προηγούμενο μνημόνιο.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι δανειστές πιέζουν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα βλέποντας ότι δεν έχουν να κάνουν με σοβαρούς στην κυβέρνηση. Οι διαρροές για νέο μνημόνιο 20 δισ. και για δύσκολη κατάσταση που θα περάσει η Ελλάδα βαρύνουν το κλίμα, όμως, περιέργως ο λαλίστατος Αλέξης Τσίπρας κρύβεται. Δε βγαίνει να μιλήσει στον ελληνικό λαό και να του εξηγήσει τι συμβαίνει αλλά έχει χαθεί στο Μαξίμου, εκεί που είχαν χαθεί και όλοι οι προηγούμενοι και τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε.

Όμως, όλη αυτή η κατάσταση δείχνει την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει και μάλιστα στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Δεν έχουν κανένα σχέδιο, καμιά στρατηγική, άγονται και φέρονται μεταξύ των βουλευτών και των δανειστών. Αν έχει τα κότσια ο Τσίπρας ας βγει στον ελληνικό λαό να του πει τι τον περιμένει. Να του εξηγήσει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και θα γίνει χειρότερη. Να του ζητήσει να βάλουν όλοι πλάτη για να μην έχουμε χρεοκοπία εντός του ευρώ.

Εκτός κι αν στον ΣΥΡΙΖΑ ξανασκέφτονται το σενάριο της χρεοκοπίας και έξω από το κοινό νόμισμα. Αλλά ποιος να μας εξηγήσει τι σκέφτονται; Αφού ούτε και οι ίδιοι ξέρουν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα