Στα επεισόδια και τις αντιδράσεις επικεντρώνεται ο Γερμανικός τύπος

Τα δύο θέματα στα οποία επικεντρώνεται ο γερμανικός τύπος όσον αφορά την επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα είναι η απουσία κάποιας πραγματικά σημαντικής δήλωσης εκ μέρους της καγκελαρίου, η έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επίσκεψη και η έκταση των διαδηλώσεων, η οποία μάλλον μεγεθύνεται.

Η Zeit συνοψίζει: «Η καγκελάριος έρχεται, η Αθήνα

τίθεται σε συναγερμό ασφαλείας, δεν υπήρξαν σημαντικές δηλώσεις». Γράφει πως η Μέρκελ έδειξε κατανόηση, μα παραμένει σκληρή. Και η Frankfurter Allgemeine τονίζει ότι η Μέρκελ δεν «έδωσε και πολύ θάρρος» στους Έλληνες. Επίσης σημειώνει ότι «Τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν για την υποδοχή της καγκελαρίου θυμίζουν περισσότερο επίσκεψη στο Αφγανιστάν παρά σε χώρα της Ε.Ε. Ο Αντενάουερ είχε ευκολότερη αποστολή το 1954».

Αισιοδοξία από την Welt, που εκτιμά ότι παρά την απουσία συνταρακτικών δηλώσεων δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τις επόμενες δόσεις, καθώς «η Μέρκελ χρειάζεται ησυχία μέχρι τις εκλογές», σημειώνοντας ότι «ο Σαμαράς γοήτευσε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο» και ότι «η Ελλάδα δεν είναι καθόλου χαμένη υπόθεση».

Η Handelsblatt αντιπαραθέτει στις δύο διαδικτυακές σελίδες του άρθρου της το δίπολο Μέρκελ-Σόϊμπλε: στην πρώτη τιτλοφορείται «Δεν ήρθα ως δασκάλα», στη δεύτερη «Ο Σόϊμπλε προειδοποιεί την Ελλάδα».

Υπερβολικό, μεγεθυντικό βάρος δόθηκε στις διαδηλώσεις, η έκταση των οποίων ήταν πάντως μικρότερη από προηγούμενες μεγάλες διαδηλώσεις:

To Spiegel χαρακτηρίζει σε παράπλευρο άρθρο τις σκηνές από τις διαδηλώσεις γενικά και την συμπεριφορά της αστυνομίας «συγκρίσιμες με τo Abu Ghuraib». Φυσικά οποιαδήποτε φωτογραφία από τις διαδηλώσεις με ναζιστικά διάσημα, σημαίες, στολές, αφίσσες έχει την τιμητική της. Σε όλον τον γερμανικό τύπο ίδεται η εικόνα πως «βούλιαξε» η πρωτεύουσα, με εκτενή επεισόδια πέρα από μια πρώτη ειρηνική φάση.

Εντύπωση προκαλεί η εμμονή του διαδικτυακού Spiegel να προβάλει ως πρώτη είδηση όσον αφορά την συνάντηση κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποια συμφωνία ύψους 30 εκατομμυρίων Ευρώ από Ευρωπαϊκά προγράμματα για νοσοκομεία κλπ (εδώ κι εδώ).Και η Zeit γράφει «κι όμως, δόθηκε βοήθεια εκατομμυρίων Ευρώ στους Έλληνες» Το αμελητέο μέγεθος του ποσού σε συνάρτηση με την υπερπροβολή του δημιουργούν την βάσιμη καχυποψία ότι για κάποιον λόγο επιχειρείται να δοθεί η εικόνα ότι η Μέρκελ ήρθε στην Ελλάδα και έδωσε χρήματα στους Έλληνες, αντίθετα από την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα». Το ποσό των 30 εκατομμυρίων «μοιάζει» στην πρώτη ανάγνωση με τα 31,5 δισεκατομύρια της επόμενης δόσης, για την οποία είναι υπεύθυνη η Τρόϊκα, την οποία ξεκαθάρισε φυσικά η Μέρκελ πως δεν εκπροσωπεί.

Και η Bild εμφανίζει τα 30 εκατομμύρια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ως «Η Μέρκελ ρίχνει κι άλλα λεφτά στην Ελλάδα: εκατομμύρια!». Επίσης, η Bild παρουσιάζει το μονόπρακτο «οι κακοί αγνώμονες Έλληνες μισούν την καγκελάριό μας» σε όλες τις εκδοχές του, έχοντας φιλοξενήσει συνέντευξη με τον Γιώργο Τράγκα ως αντιπροσωπευτικό των αισ

Keywords
Τυχαία Θέματα