Στα χέρια του ουκρανικού στρατού το Σλαβιάνσκ

08:07 6/7/2014 - Πηγή: Antinews

H ουκρανική σημαία κυματίζει στο κτίριο του δημαρχείου του Σλαβιάνσκ και πάλι από το Σάββατο το πρωί καθώς η πόλη που έγινε σύμβολο των μαχών των ρωσόφωνων ακτιβιστών της ανατολικής Ουκρανίας πέρασε στον έλεγχο του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αποχώρηση των περισσότερων μαχητών έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου με θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα και λεωφορεία, περίπου 20 συνολικά στον αριθμό. Από τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι φιλορώσοι ακτιβιστές δεν έγινε σαφές

αν έμειναν κάποιοι μαχητές εντός πόλης ούτε το πού ακριβώς πηγαίνουν. Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι αποφάσισαν να φύγουν από την πόλη καθώς η παρουσία του ουκρανικού στρατού και της εθνοφρουράς από την αντίπαλη πλευρά ήταν πολύ πιο πολυάριθμη και δεν είχαν ελπίδες να μπορέσουν να συνεχίσουν να μάχονται. Κατά τις εκτιμήσεις του, η αναλογία ήταν ένας φιλορώσος ένοπλος για 50 άνδρες της αντίπαλης πλευράς, κάτι που πρακτικά σήμαινε καταστροφή.

Ώρες αργότερα, δημοσιοποιήθηκε ότι αρχικώς κατευθύνθηκαν στην πόλη Κραματόρσκ αλλά στη συνέχεια, φοβούμενοι ότι θα επαναληφθεί το σκηνικό του Σλαβιάνσκ, δηλαδή ο βομβαρδισμός των κατοικημένων περιοχών στράφηκαν προς την πόλη Γκορλόβκα. Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, επιβεβαιώθηκε ότι αρκετοί ένοπλοι από το Σλαβιάνσκ έφτασαν στο Ντονέτσκ και οι τοπικές, επίσης φιλορωσικές αρχές, κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν προσεκτικοί και στα σπίτια τους, αναγνωρίζοντας ότι γενικώς τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα τεταμένα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ θριαμβολόγησε στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης για την υποχώρηση των ενόπλων φιλορώσων από το Σλαβιάνσκ και έκανε λόγο και για παραδώσεις ανδρών στον ουκρανικό στρατό, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή. Το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης περιπολούσαν περίπου 150 – 200 στρατιώτες ενώ ακούγονταν σποραδικά πυρά από διάφορες συνοικίες.

Aυτό που δεν σχολιάζει το Κίεβο είναι το γεγονός ότι από τον Μάη ο ουκρανικός στρατός πολιορκεί την πόλη των 120.000 κατοίκων χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό. Όπως μετέδιδαν πολλοί ανταποκριτές, πολλά τμήματα της πόλης έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί, έχουν πληγεί νοσοκομεία, οι σταθμοί παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, και χιλιάδες σπίτια μεγιστοποιώντας τον αριθμό των νεκρών πολιτών, ο οποίος ακόμη δεν είναι τελικός και σαφής.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι από στρατιωτικής άποψης, το Κίεβο δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει γιατί κατάφερε να ελέγξει μια σχετικά μικρή πόλη την οποία υπεράσπιζαν μερικές εκατοντάδες ένοπλοι μόνο αφού την ισοπέδωσε, την υποχρέωσε σε πείνα και την πολιόρκησε για περισσότερο από δύο μήνες. Κατά τις ίδιες, δε, πηγές, πάντα από στρατιωτικής άποψης, οι μαχητές του Σλαβιάνσκ έπαιξαν πολύ καλά το ρόλο που είχαν να παίξουν και ήταν να συγκεντρώσουν γύρω τους την πλειοψηφία των ουκρανικών δυνάμεων και της πολιτοφυλακής και να τους καθυστερήσουν το περισσότερο δυνατό, εκθέτοντάς τους τα μέγιστα μέχρις ότου μπορέσει να στηθεί και ενισχυθεί η βασική «γραμμή άμυνας» στην ανατολική Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στον άξονα Ντονέτσκ, Λουγκάντσκ και Γκορλόβκα.

Από πολιτικής και προπαγανδιστικής άποψης, όμως, σίγουρα η κατάληψη του Σλαβιάνσκ που είχε εξελιχθεί σε μέγα σύμβολο των φιλορώσων ενόπλων, αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία του ουκρανικού στρατού. Ταυτόχρονα, αποτελεί, κατά πολλούς αναλυτές, σοβαρό πλήγμα στην τακτική που, με σχετική επιτυχία, ακολουθεί μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο, καθώς το Σλαβιάνσκ «έπεσε» μέσα σε λίμνες αίματος, αλλά η Μόσχα που κοπτόταν ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει μακελειό, και το επέτρεψε και δεν είχε αντιδράσει ιδιαίτερα έντονα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Η «συμβιβαστική», όπως γίνεται αντιληπτή από αρκετό κόσμο, στάση του Ρώσου προέδρου έχει αρχίσει να προκαλεί εκνευρισμό στους φιλορώσους ακτιβιστές, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, εδώ και καιρό προσπάθησαν, σε διάφορες ευκαιρίες, να δείξουν ότι δεν δέχονται οδηγίες αδιαμαρτύρητα από τη Ρωσία. Ακόμη και αν η υποχώρηση από το Σλαβιάνσκ είναι μια «κίνηση τακτικής» σε ένα γενικότερο πλαίσιο, τόσο στρατιωτικό όσο και διπλωματικό, το αντίκτυπο, σε πρώτο έστω επίπεδο, για τη ρωσική διπλωματία ως προς τον πληθυσμό της ανατολικής Ουκρανίας, δεν είναι θετικό.

Οι εξελίξεις στο Σλαβιάνσκ φαίνεται ότι επηρεάζουν και άμεσα τη διπλωματία καθώς αν και είχε κανονιστεί συνάντηση αντιπροσωπειών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, του ΟΑΣΕ και των φιλορώσων για το Σάββατο το απόγευμα κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας, στα μέσα της εβδομάδας, φαινόταν να είναι «στον αέρα». Και αυτό γιατί ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο δεν είχε δώσει, μέχρι την τελευταία στιγμή, το τελικό οκ «παγώνοντας» τη στάση του μετά την πτώση του Σλαβιάνσκ και εκτιμώντας πιθανώς ότι υπάρχει αλλαγή ισορροπιών στο στρατιωτικό πεδίο και ενδεχομένως να μη χρειάζεται κανένας διάλογος πια.

Πηγές: bbc, reuters, Russia today, ria novosti, france info, le monde

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα