Στα 470 δις ευρώ το κόστος της κατάργησης της Σένγκεν

Η μόνιμη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων σε ολόκληρη την ΕΕ θα κόστιζε στο μπλοκ τουλάχιστον 470 δις ευρώ σε μια περίοδο 10 ετών, αναφέρει γερμανικό think-tank σε νέα έκθεση. Η εκτίμηση είναι τετραπλάσια από μία ανάλογη γαλλική μελέτη, η οποία εμφανίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και χρησιμοποίησε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο που δεν καλύπτει ακριβώς τις ίδιες χώρες. Η γαλλική έκθεση

υπολόγισε ότι οι χώρες που ανήκουν στην ζώνη ελεύθερης διακίνησης Σένγκεν της ΕΕ θα χάσουν περίπου 110 δις ευρώ, ή 0,8 τοις εκατό του συνδυασμένου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους, σε διάστημα 10 ετών, εάν οι κυβερνήσεις επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους.

Το σύστημα της Σένγκεν βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση, ως αποτέλεσμα της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που οδήγησαν την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, μεταξύ άλλων, να επιβάλλουν προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα. Η Γαλλία έκανε το ίδιο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις οποίες σκοτώθηκαν 130 άτομα, το Νοέμβριο.

Περίπου 23 από τα 28 κράτη της ΕΕ, καθώς και η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Ελβετία, είναι στη ζώνη Σένγκεν, η οποία θεωρείται ως ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα θα προκαλέσει βλάβη στο εσωτερικό εμπόριο της ΕΕ με την αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις που έχουν ενσωματωθεί στις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού και στις εξαγωγικές αγορές.

Οι μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής στα σύνορα για τα φορτηγά θα έβλαπταν την ικανότητα των επιχειρήσεων να εγγυηθούν έγκαιρες παραδόσεις. Έτσι μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερα αποθέματα, αυξάνοντας το κόστος αποθήκευσής τους και με αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου, τις υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους. Οι συνοριακοί έλεγχοι μπορεί επίσης να πλήξουν τον τουρισμό, ιδίως με τη μορφή των ημερήσιων εκδρομών και τον περιορισμό της διασυνοριακής κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, εξαιτίας της επιμήκυνσης του χρόνου των μετακινήσεων. Ωστόσο, ο ακριβής αντίκτυπος αν επιβληθούν εκ νέου συνοριακοί έλεγχοι θα εξαρτηθεί σε κάποιο βαθμό από το αν θα υπάρχουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατά τη διέλευση ή πιο λεπτομερείς, χρονοβόροι έλεγχοι στα φορτηγά και σε άλλα οχήματα.

Ένας σημαντικός λόγος για τα διαφορετικά συμπεράσματα της γερμανικής και της γαλλικής έκθεσης είναι ότι η γερμανική μελέτη, που ανατέθηκε από το Bertelsmann Stiftung, ένα ίδρυμα το οποίο είναι ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου μέρους του μιντιακού ομίλου Bertelsmann, επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει την επίδραση του τέλους της Σένγκεν σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα, η γαλλική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη γαλλική France Stratégie, μια ερευνητική ομάδα που λειτουργεί υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, δεν περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο στις εκτιμήσεις της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, αλλά δεν είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν. Σύμφωνα με το Bertelsmann Stiftung, το χαμένο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου σε διάστημα 10 χρόνων θα είναι περίπου 80,5 δις ευρώ για τη Γαλλία και 77 δις ευρώ για τη Γερμανία. Το ίδρυμα δήλωσε ότι η εκτίμηση των σωρευτικών ζημιών ύψους 470 δις ευρώ για την ΕΕ καλύπτει 24 από τα 28 κράτη του μπλοκ, αλλά όχι την Κροατία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα. Βασίστηκε στην παραδοχή ότι οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα αυξηθούν κατά 1 τοις εκατό, μετά την αποκατάσταση των μόνιμων ελέγχων στα σύνορα. Εάν η τιμή των εισαγωγών ανέβαινε κατά 3 τοις εκατό, οι σωρευτικές απώλειες του ΑΕΠ της ΕΕ θα ανέλθουν σε 1,4 τρις ευρώ σε περίοδο 10 χρόνων, αναφέρει. "Αν τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης επιστρέψουν, θα πιέσουν ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη, η οποία είναι ήδη αδύναμη", δήλωσε ο Aart de Geus, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος. "Σε τελική ανάλυση, οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα πληρώσουν".

Η μελέτη διεξήχθη για την Bertelsmann Stiftung από την Prognos AG, μια ερευνητική ομάδα με έδρα την Ελβετία.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα