Στα 23 δις ευρώ η διάσωση της Κύπρου

Στα 23 δις ευρώ θα φθάσει μέχρι τα τέλη του 2016 το συνολικό ύψος του πακέτου διάσωσης της Κύπρου, από τα 17 δις ευρώ που προβλεπόταν αρχικά, σύμφωνα με προσχέδια εγγράφων που επικαλούνται ξένα ΜΜΕ. Τα έγγραφα αναφέρουν λεπτομέρειες της χρηματοδότησης, καθώς και το ποσό που θα κληθεί εν τέλει να συνεισφέρει η Κύπρος.

Ενώ

από το αρχικό πακέτο διάσωσης των 17 δισεκατομμυρίων η Μεγαλόνησος καλούταν να καταβάλλει τα 7 δις (τα υπόλοιπα 10 δις βαραίνουν την ΕΕ και το ΔΝΤ), τώρα το συνολικό κόστος φαίνεται ότι εκτοξεύεται στα 23 δις ευρώ. Από αυτά, η Κύπρος καλείται να καταβάλλει τα 13 δισεκατομμύρια, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων. Επιπλέον, η Κύπρος αναμένεται να πουλήσει αποθέματα χρυσού αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ και να αυξήσει μεταξύ άλλων τους εταιρικούς φόρους.

Η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει διάφορες εκδοχές για την χρηματοδότηση της διάσωσης, μεταξύ αυτών και την πώληση χρυσού, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρίστος Στυλιανίδης, αλλά διευκρίνισε ότι η τελική ευθύνη για το ζήτημα αυτό έχει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

http://www.guardian.co.uk/business/2013/apr/11/cyprus-bailout-leaked-debt-analysis-bill

Keywords
Τυχαία Θέματα