Στα 16 τα θύματα της θεομηνίας στη Δυτ. Αττική - Βρέθηκε ακόμη ένας νεκρός, 4 οι αγνοούμενοι

Σε 16 ανέρχονται τα θύματα της θεομηνίας που έπληξε χθες τη Δυτική Αττική, μετά από ανεύρεση ενός ακόμη νεκρού στη Νέα Πέραμο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική που προηγουμένως αναζητούσε 5 άτομα, εντοπίστηκε νεκρός άνδρας στην περιοχή Γεφυράκι της Νέας Περάμου, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 16, ενώ πλέον αγνοούνται 4 άτομα.

Νεκρός ανασύρθηκε, συγκεκριμένα, από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής ο άνδρας, για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε καταπλακωθεί από φερτά υλικά και λάσπες στο υπόγειο

του σπιτιού του, στη θέση Γεφυράκι στη Νέα Πέραμο. Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 50 ετών.

Πυροσβεστικό Σώμα @pyrosvestiki

Νεκρός άνδρας #εντοπίστηκε από υπόγειο οικίας, στην περιοχή Γεφυράκι, στη Νέα Πέραμο Αττικής. Συνολικά αναζητούμε τέσσερα άτομα.

5:18 PM - Nov 16, 2017

11 Reply 2323 Retweets 77 likes

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν δύο άντρες που είχαν αρχικά θεωρηθεί αγνοούμενοι. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για έναν άνδρα που τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητό του κοντά στο σπίτι του, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Μάνδρας. Επιπλέον εν ζωή βρέθηκε και ένας ηλικιωμένος στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου στη Μάνδρα.

Όσον αφορά στους τραυματίες, αυτοί που παραμένουν για νοσηλεία, είναι 12 άτομα - 7 γυναίκες και 5 άνδρες - εκ των οποίων σε πιο σοβαρή κατάσταση μία γυναίκα 83 ετών, η οποία είναι διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπως δήλωσε στο "Πρακτορείο FM 104,9" ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου.

Στη Μάνδρα ο Αλέξης Τσίπρας

Στη Μάνδρα μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των φονικών πλημμυρών που έπληξαν χθες τη Δυτική Αττική, ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής στην Ελευσίνα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην περιοχή της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη δυτικής Αττικής Ι. Βασιλείου για την πορεία αντιμετώπισης των συνεπειών από τις χθεσινές φονικές πλημμύρες.

Μαζί με τον πρωθυπουργό ήταν μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο αν. υπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας, στελέχη της αυτοδιοίκησης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Καπέλιος και άλλοι κρατικοί παράγοντες.

Στις δηλώσεις του μετά την πολύωρη σύσκεψη που είχε στο περιφερειακό Κέντρο της Δυτικής Αττικής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων: "Είναι δέσμευση μας να προχωρήσουμε σε άμεση αποκατάσταση, επούλωση των πληγών κι αποκατάσταση των περιουσιών. Είτε αυτό αφορά νοικοκυριά είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η συντονισμένη αυτή προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για τους ανθρώπους που χάσανε τους δικούς τους, για όλους εμάς που ζούμε ένα βαρύ πένθος, νομίζω ότι όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ας αποτελέσει επαναλαμβάνω το έναυσμα για εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα συσσωρευμένων δεκαετιών".

Ένας απέραντος λασπότοπος Μάνδρα και Νέα Πέραμος

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα της περιοχής, καθώς Μάνδρα και Νέα Πέραμος έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο λασπότοπο, με σαρωμένα από το χείμαρρο σπίτια, καταστήματα και υποδομές, με αμέτρητα αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί να βρίσκονται ακόμα και πάνω ή μέσα σε σπίτια και τη θάλασσα γεμάτη μπάζα, με αναποδογυρισμένες βάρκες.

Πηγή της καταστροφής, όπως όλα δείχνουν, ήταν τα νερά που υπό τη μορφή χειμάρρου κατέβηκαν από το όρος Πατέρα, συμπαρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι φωτιές των περασμένων ετών, έχουν αφήσει "φαλακρό" το βουνό, ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα δεν άντεξαν. Μπαζωμένα ρέματα, χτισμένα με σπίτια ήταν από τις κύριες αιτίες της καταστροφής.

Οι δημότες των πληγεισών περιοχών καλούνται να καταγράψουν τις ζημιές που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους και να ενημερώσουν τις δημοτικές Αρχές, οι οποίες στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες.

Ανοιχτή είναι από το πρωί η νέα εθνική οδός Αθηνών- Κορίνθου, καθώς δόθηκε στην κυκλοφορία από την Τροχαία το σημείο όπου είχε διακοπεί. Κλειστή παραμένουν, όπως χθες το βράδυ, τα σημεία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου και στο 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας- Θήβας.

Ευθύνες στην περιφέρεια Αττικής επιρρίπτει η δήμαρχος Μάνδρας

Ευθύνες στην περιφέρεια Αττικής για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο επιρρίπτει η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, σημειώνοντας ότι υπάρχει μελέτη για αντιπλημμυρικό έργο από το 2015, αλλά ποτέ δεν έχει προχωρήσει η υλοποίησή του.

Αυτά, την ώρα που η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε: "Aν προκύψουν ευθύνες για την Περιφέρεια από τη δικαστική έρευνα εγώ θα τις αναλάβω και δεν θα κρυφτώ". "Δεν θα αναλάβω όμως", συμπλήρωσε, "τις ευθύνες όλων των αυτοδιοικητικών και πολιτικών που κρύφτηκαν τόσα χρόνια πίσω από ένα πολυδαίδαλο κράτος".

Από την άλλη, μιλώντας στο protothema.gr, η κυρία Κριεκούκη είπε "τα έργα είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας", προσθέτοντας ότι η μελέτη για το αντιπλημμυρικό έργο κόστους 11 εκατ. ευρώ έχει εγκριθεί από το 2015. "Μόλις ανέλαβα την 1η Ιανουαρίου 2015 ζήτησα κατά προτεραιότητα να προχωρήσει το έργο", λέει η δήμαρχος Μάνδρας.

"Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, τα πλαίσια είναι τόσο δραματικά που πρέπει να περιμένουμε άλλα 20 χρόνια. Ζητώ να μπουν στην άκρη οι διαδικασίες. Υπάρχει έτοιμη μελέτη για το έργο, είναι εγκεκριμένη και πρέπει να προχωρήσει άμεσα". "Δεν ξέρω αν θα έλυνε το πρόβλημα αλλά θα είχε περιορίσει το μέγεθος της ζημιάς", προσθέτει.

Στην ερώτηση, δε, για το ποιος ευθύνεται, η κυρία Κριεκούκη παραπέμπει και πάλι στην περιφέρεια για το γεγονός ότι δεν προχώρησε το αντιπλημμυρικό έργο. "Ήταν ένα ιδιαίτερο φαινόμενο. Συζητάμε, όμως, εδώ και 40 χρόνια το αντιπλημμυρικό έργο. Μετά από 2-3 δεκαετίες έγινε η μελέτη και τρία χρόνια περιμένουμε. Να δούμε πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να γίνει το αντιπλημμυρικό έργο".

Μέτρα ανακούφισης για τις πληγείσες περιοχές στη Δυτ. Αττική

Διευκολύνσεις για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές, οι οποίες πλήγηκαν από τις θεομηνίες, προωθεί εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας.

Για τις πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημιές θα δοθούν οι εξής διευκολύνσεις:

1. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων).

2. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).

3. Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Τα ίδια μέτρα θα λαμβάνονται και σε κάθε άλλη περιοχή στην οποία τυχόν προκύψουν ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, περισσότερους από 2,5 τόνους τρόφιμα μακράς διάρκειας (εμφιαλωμένο νερό, γάλα, βρεφικές τροφές, χυμούς, μαρμελάδες, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, κλπ), μερίδες έτοιμου φαγητού, είδη προσωπικής υγιεινής για παιδιά και ενήλικες, καθώς και τριάντα κιβώτια με είδη ρουχισμού και υπόδησης, 600 κλινοσκεπάσματα και 23 κουτιά με φαρμακευτικό υλικό, απέστειλε σήμερα στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής ο Δήμος Αθηναίων.

"Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους των περιοχών που ζουν μία άνευ προηγουμένου καταστροφή, αλλά και στις δημοτικές αρχές που υπερβαίνουν εαυτούς για να την αντιμετωπίσουν" τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Κρουαζιερόπλοιο για στέγαση των κατοίκων

Το κρουαζιερόπλοιο "Aegean Queen" διέθεσε η εταιρεία Optimum Shipmanagment Services, για ενδεχόμενη προσωρινή στέγαση κατοίκων που έμειναν άστεγοι στις περιοχές των δήμων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε επικοινωνία με στελέχη της εν λόγω εταιρείας που προσφέρθηκε να διαθέσει το πλοίο, το οποίο διαθέτει 364 καμπίνες και μπορεί να φιλοξενήσει 914 άτομα.

Ήδη έχουν ενημερωθεί οι δήμαρχοι των τριών περιοχών για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Ναυτικού για τη διάθεση υδροφόρων οχημάτων, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες υδροδότησης των δήμων.

Τι λέει ο κ. Λέκκας για το κύριο βάρος της καταστροφής και τα αίτια

Με "πολύ μεγάλη ακρίβεια" έχει ήδη αποτυπωθεί από αέρος η καταστροφή στη Δυτική Αττική, με σύγχρονα εργαλεία όπως ειδικά εξοπλισμένο drone, ώστε η Πολιτεία να βοηθηθεί να ολοκληρώσει μια πολύ καλή καταγραφή και ανάλυση, με στόχο οι άνθρωποι που έχουν πληγεί να αποζημιωθούν και γρήγορα να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Από τα πρώτα στοιχεία που συλλέχθηκαν προκύπτει ότι "το κύριο βάρος της καταστροφής εστιάζεται σε έκταση έξι έως και οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων (...) ενώ σποραδικές ζημιές υπάρχουν σε όλη τη Δυτική Αττική".

Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", o καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

"Η αποτύπωση θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες και ώρες, ώστε να βοηθήσουμε την Πολιτεία, προκειμένου να ολοκληρώσει μια πολύ καλή καταγραφή και ανάλυση, με στόχο οι άνθρωποι που έχουν πληγεί να αποζημιωθούν και γρήγορα να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα στη ζωή τους" τόνισε.

Πρόσθεσε πως στην περίπτωση της καταστροφής στη Δυτική Αττική "πρόκειται για περιοχές με μεγάλη πυκνότητα οικιστικού ιστού, χώρους με μάντρες, περιοχές που μπήκαν στο σχέδιο πόλης, χωρίς να υπάρχει καμία διαδικασία (ενώ) δεν υπήρχε καμιά μέριμνα για ασφαλείς κατασκευές". Σύμφωνα δε με τον Έλληνα καθηγητή, από τα πρώτα στοιχεία που συλλέχθηκαν προκύπτει ότι "το κύριο βάρος της καταστροφής εστιάζεται σε μια έκταση έξι έως και οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων (...) ενώ σποραδικές ζημιές υπάρχουν σε όλη τη Δυτική Αττική".

"Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ήταν ένα πραγματικά ακραίο φαινόμενο που εκδηλώθηκε σε λάθος θέση και σε λάθος ώρα" σημείωσε ο κ. Λέκκας, αναφερόμενος στα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν περίπου 24 ώρες από την εμφάνιση των φαινομένων που οδήγησαν στις καταστροφές στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για μια περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από "μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, χειμάρρους οι οποίοι δεν μπορούν να παραλάβουν τα υδραυλικά φορτία, αλλά και έδαφος το οποίο διαβρώνεται και τροφοδοτεί το νερό με στερεή ύλη".

Τα στοιχεία αυτά, συνδυασμένα "με τις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις (αλλά και) την απόφραξη της ακτογραμμής, όταν το φορτίο πρέπει να εκβάλει", οδήγησαν "σε συνδυασμό γεγονότων και φαινομένων, τα οποία εκδηλώθηκαν έτσι με μια μεγάλη ένταση και ραγδαιότητα". Οι επιβαρυντικοί αυτοί παράγοντες ενισχύθηκαν από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τον αστικό χώρο, κατέληξε.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
αττικη, αλέξης τσίπρας, περιφέρεια αττικής, ξηροι καρποι, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εν λόγω, νέα, εκεπυ, τσιπρας, απε-μπε, protothema, aegean, queen, εταιρεία, κεδε, αθηνα, εμφάνιση, capital, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, εκλογικα αποτελεσματα, καμινης, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, 600 δις, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εκλογες 2010 δημοτικες, αλέξης τσίπρας, ρενα δουρου, δουρου, αποτελεσματα, δυνατα, υπουργειο εργασιας, υδραυλικα, περιφέρεια αττικής, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γυναικα, δημος αθηναιων, εθνικη, εργαλεια, θαλασσα, πυροσβεστικη, φυσικη, ωρα, αλληλεγγυη, απε, απε-μπε, βαρκες, βραδυ, γαλα, γεγονος, γεωργιου, γινει, διαστημα, δημος, δηλωσεις, διοικητης, δυτικη αττικη, δυτικη, δοθηκε, εγινε, εγρηγορση, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εμειναν, εν λόγω, εργα, εμφάνιση, εξι, επικοινωνια, ερευνα, ερχονται, εσωτερικων, εταιρεία, ετων, εναυσμα, ζωη, ιδια, υπηρχαν, εικονα, ιωαννα, κεδε, κυρια, κτιριο, λαθος, μεριμνα, μηνες, μοιρα, μορφη, μπισκοτα, νερο, μπε, παντα, οδος, οκτω, ορος, οχηματων, παιδια, πενθος, περιφερειακο, πλοιο, πολιτεια, προβληματα, πρωι, συγκεκριμενα, συνεχεια, σωμα, σπιτι, σπιτια, σχεδιο, το βουνο, τρια, τροχαια, υλοποιηση, ωρες, αντρες, ειδη, ετοιμη, ιδιαιτερο, υπουργειο, λεκκας, μελετη, πληροφοριες, protothema, τριαντα, θελω να, υγειας, θηβας, υλικα, υλικο, βουνο
Τυχαία Θέματα