Σουρωτήρι για μισή ώρα το Αιγαίο από τουρκικά F-16

(Ανανεωμένο) Σουρωτήρι έκαναν το Αιγαίο τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, και ο υφυπουργός, κ.κ. Ήσυχος και Τόσκας συναντιούνταν με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, όπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, συζητήθηκαν –και- θέματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ειδικότερα, σημειώθηκε ρεκόρ παραβιάσεων (41) το τελευταίο διάστημα, ενώ τα τουρκικά

F-16 πραγματοποίησαν και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι το περιστατικό αυτό, οπότε τα τουρκικά μαχητικά μπήκαν και βγήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, και κυνηγήθηκαν από τα ελληνικά, διήρκεσε για μισή ώρα (!). Πρόκειται για το δεύτερο χοντροκομμένο περιστατικό υπερπτήσεων μέσα σε ένα μήνα. Τελευταία φορά είχε σημειωθεί στο τέλος Ιανουαρίου, αμέσως μετά την πτήση του Π.Καμμένου πάνω από τα Ίμια.

Από τη μεριά του, ο κ.Καμμένος, ασχολείτο με συναντήσεις με τη «νέα-παλιά» ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, και με κάποιες «αστοχίες» που σημειώθηκαν με μερίδα αποστράτων, η οποία δεν πήρε τα αναδρομικά του Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου, ούτε καν έχει εικόνα για πόσους πρόκειται, εάν είναι μεγάλος ή μικρός ο αριθμός τους. Όσον αφορά τις αλλαγές στη νέα ηγεσία των ΕΔ, είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται ουσιαστικά για «μεταβατική» ηγεσία, αφού παρέμεινε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος, στη θέση του, ενδεχομένως για να αλλάξει τον Αύγουστο, αλλά σίγουρα το Νοέμβριο, οπότε αναλαμβάνει πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ. Έτσι, ο κ.Κωσταράκος, γνωστός για τις σχέσεις του με άτομα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, επί συγκυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, γίνεται ο μακροβιότερος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κατά πληροφορίες, προοριζόταν ο αρχηγός ΓΕΝ, Βαγγέλης Αποστολάκης, ο οποίος όμως παρέμεινε στο πόστο του και πιθανολογείται ότι θα αναλάβει το ΓΕΕΘΑ, άμα τη αποχωρήσει του κ.Κωσταράκου. Κάτι που φέρεται να θέλει και ο κ.Καμμένος. Ο κ.Αποστολάκης ήταν παλαιότερα στο γραφείο του άλλοτε υπουργού Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου. Στη θέση του αρχηγού ΓΕΝ, όπως λέγεται, υπουργικοί κύκλοι θα προωθήσουν στις επόμενες κρίσεις τον αρχηγό στόλου, Παναγιώτη Λίτσα. Κι’ αυτός, σύμφωνα με φήμες, «επιθυμία Καμμένου». Τέλος, αντικαταστάθηκε ο αρχηγός ΓΕΑ, Ευάγγελος Τουρνάς, από τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Χρήστο Βαΐτση.

Έντονο προβληματισμό, όμως, προκάλεσε η αλλαγή του αρχηγού ΓΕΣ, κ.Μανωλά, του πέμπτου αρχηγού που αλλάζει μέσα σε τέσσερα χρόνια. Προφανώς, στη χώρα της φαιδρής πορτοκαλέας, θεωρούν ότι τους αρχηγούς μπορούν να τους αλλάζουν με το έτσι θέλω, σαν τα πουκάμισα. Ο ίδιος ήταν μόλις περί το ένα έτος σε αυτή τη θέση. Το πόστο του κατέλαβε ο Βασίλης Τελλίδης, ο οποίος λέγεται ότι ήταν «επιλογή Τόσκα». Πάντως, ο κ.Καμμένος φέρεται να προέβη σε «συνδιαλλαγή» με τον Νίκο Τόσκα, και συμφωνώντας μαζί του για τον Β.Τελλίδη, να προσδοκά την στήριξή του υφυπουργού σε άλλα θέματα και πρόσωπα.

Ενώ λοιπόν, στα «σύνορα Χολαργού – Παπάγου» ασχολούνταν με όλα αυτά, στο Αιγαίο σημειωνόταν ρεκόρ παραβιάσεων από την τουρκική ΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 11:02 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ Λέσβου και Χίου. Ο σχηματισμός, αφού διασπάστηκε σε 4 και 2 αεροσκάφη αντίστοιχα, πραγματοποίησε υπερπτήσεις ως ακολούθως:

-Στις 11:26 υπέρπτηση 4 αεροσκαφών άνωθεν νήσου Μακρονήσι, του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων, στα 5.000 πόδια, και στις 11:27 άνωθεν νήσου Ανθρωποφάγοι, στα 5.000 πόδια.

-Στις 11:28 υπέρπτηση 2 αεροσκαφών άνωθεν νήσου Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων, στα 11.000 πόδια και στις 11:31 άνωθεν νήσου Αγαθονήσι, στα 11.000 πόδια. Από τον παραπάνω σχηματισμό, τα 4 αεροσκάφη εξήλθαν του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 11:30 και τα 2 αφη στις 11:32 αντίστοιχα, νοτίως της Σάμου.

Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκε και αναγνωρίσθηκε.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα