Σοκ από την υποτίμηση του ελβετικού φράγκου

Μείζον θέμα για περίπου 70.000 οικογένειες που έχουν στεγαστικά δάνεια ύψους 8,5 δισ. ευρώ, δημιουργεί η απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να άρει τη στήριξη τη ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ στα 1,20 ευρώ.

Ουσιαστικά, εδώ και χρόνια η ισοτιμία είχε κλειδώσει στα επίπεδα αυτά και η απόφαση της τράπεζας προκάλεσε βουτιά 35% για να σταματήσει τελικά στα επίπεδα του 1 προς 1 περίπου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χιλιάδες

δανειολήπτες που πήραν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο την περίοδο 2006-2008, να βρίσκονται προ του κινδύνου να εκτοξευτεί η δόση που πληρώνουν. Όσο ανέβηκε το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ, το ίδιο ποσοστό θα αυξηθεί και το άληκτο κεφάλαιο ενός δανείου. Αν δηλαδή κάποιος είχε 100 ευρώ και πλήρωνε γι' αυτά τώρα θα δει το κεφάλαιο αυτό να αυξάνεται εξαιτίας της ανατίμησης του φράγκου.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο που πήραν αυτά τα δάνεια οι Έλληνες το έκαναν διότι η ισοτιμία ήταν 1 ευρώ προς 1,60 φράγκα ενώ τα επιτόκια ήταν 2%-2,5% ενώ στα άλλα νομίσματα ήταν πάνω από 3,5%. Τότε το ελβετικό φράγκο θεωρούνταν ασφαλές και ότι δεν θα ανέβαινε. Λίγα χρόνια αργότερα η ισοτιμία πήγε στο 1,20 και κλείδωσε και τότε δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα με πολλούς πολίτες να προσφεύγουν στα δικαστήρια. Η ουσία ήταν ότι τότε κάποιοι πίστεψαν ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο θα ήταν προς όφελός τους και την... πάτησαν.

Όπως ήταν αναμενόμενο η σημερινή εξέλιξη με το ελβετικό φράγκο προκάλεσε τεράστια αναταραχή. Δεν είναι και λίγα 8,5 δισ. ευρώ δάνεια και 70.000 οικογένειες να πρέπει να πληρώνουν πολλά περισσότερα κάθε μήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς επικοινώνησε με τον Γ. Στουρνάρα ώστε να βρεθεί από κοινού με τις εμπορικές τράπεζες, ένας τρόπος ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση στους δανειολήπτες.

Αν και είναι πολύ λεπτό το ζήτημα, καθώς κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε αποφάσεις ξένων κεντρικών τραπεζών και σε ανατιμήσεις νομισμάτων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου ασφαλώς δημιουργείται αρνητικό αντίκτυπο στην κυβέρνηση, κι ας μη φταίει αυτή.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να πουλήσει και πάλι ελπίδες εκμεταλλευόμενος επικοινωνιακά τον πόνο των δανειοληπτών. Θα υποσχεθεί ότι θα αλλάξει όλα τα δάνεια αυτά και θα τα μετατρέψει σε ευρώ.

Μια ακόμη υπόσχεση στη θάλασσα των «θα» που έχει πει τον τελευταίο καιρό.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα